Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOZA DE CULTURĂ: ''Aşa fac toate''

DOZA DE CULTURĂ: ''Aşa fac toate''

DOZA DE CULTURĂ: ''Aşa fac toate''
 

"Aşa fac toate" ("Cosi fan tutte") este o operă bufă în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), libretul aparţinându-i italianului Lorenzo Da Ponte (1749-1838).

Premiera absolută a spectacolului a avut loc în ziua de 26 ianuarie 1790, la Teatrul Naţional din Viena (Burgtheater).

Comedia "Aşa fac toate" începe cu un dialog într-o cafenea din Neapole, unde doi tineri logodiţi, Ferrando şi Guglielmo, au o dispută cu mai scepticul lor amic, Don Alfonso, în legătură cu fidelitatea logodnicelor lor, surorile Fiordiligi şi Dorabella. Cum, pe cale abstractă, concluzia se întrevedea cu greu, cei trei decid să-şi testeze teoriile. Ferrando şi Guglielmo îşi anunţă iubitele că pleacă la război, apoi apelează la Despina, camerista celor două, să le convingă pe acestea să se distreze cât timp rămân singure.

Deghizaţi, Ferrando şi Guglielmo le abordează pe cele două, fiecare încercând să o seducă pe iubita celuilalt. Iniţial, fetele resping cu vehemenţă avansurile celor doi, dar după câteva alte episoade, printre care o tentativă de sinucidere din dragoste simulată de cei doi, lucrurile încep să se mişte în direcţia cea bună. Dorabella şi Guglielmo devin pereche şi, după suficient de multe insistenţe, Ferrando o cucereşte pe Fiordiligi.

Încep pregătirile pentru cele două nunţi. Însă la scurt timp după ce sunt semnate contractele în faţa Despinei, care, deghizată la rândul ei, joacă rolul notarului, Don Alfonso apare în scenă pentru a anunţa că Ferrando şi Guglielmo se întorc de la război. În final, farsa este dezvăluită, cei patru amorezi se reunesc, iar publicul e pus în faţa unui mister imposibil de elucidat: cine va rămâne cu cine?

"Cosi fan tutte" este inclusă în actuala stagiune a Operei Naţionale Bucureşti, spectacolul fiind realizat în co-producţie cu Opera Garsington din Marea Britanie, conform http://operanb.ro.

AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea)

2019-01-17 10:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!