Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie

 

Foto: (c) GEORGE ONEA / AGERPRES ARHIVA

 

Ortodoxe
Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa

Greco-catolice
Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur

Romano-catolice
Sf. Angela Merici, fc.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, se pomenește în calendarul creștin ortodox la 27 ianuarie. Dumnezeiescul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului, pe vremea împăratului Arcadiu (395-408) și a împărătesei Eudoxia.

Aducerea sfintelor moaște din surghiunul unde a murit și așezarea lor în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol s-a săvârșit în vremea lui Teodosie cel Mic (408-450), fiul împăratului Arcadiu, în anul 438. Fiindcă mulțime de nenorociri veniseră, în acea vreme, asupra cetății și asupra împărăției, poporul credincioșilor socotea că relele acestea veneau și ca o pedeapsă dumnezeiască, pentru înverșunarea nedreaptă a împărătesei Eudoxia împotriva Sfântului Ioan, care a mijlocit ca el să fie îndepărtat din scaun, trimițându-l să moară în surghiun. Drept aceea, noul patriarh, Sfântul Proclu, ucenic al Sfântului Ioan Hrisostom, a îndemnat pe Teodosie să aducă moaștele Sfântului Ioan în cetate, ca un semn de împăcare.

Trupul nestricat al Sfântului Ioan a fost luat cu rugăciuni de la Comane, la hotarele Armeniei, unde era îngropat, după 31 de ani de la moartea lui, și pus într-un sicriu de aur. Pretutindeni, prin sate și prin orașe, moaștele Sfântului Ioan au fost petrecute cu cântări de psalmi, făclii aprinse și mireasmă de tămâie. Iar când au ajuns la Constantinopol, împăratul Teodosie însuși a îngenunchiat și s-a rugat cu lacrimi ca Sfântul Ioan să ierte fărădelegea mamei sale Eudoxia, care era pricina morții omului lui Dumnezeu. Au așezat apoi sfintele moaște la biserica Sfinților Apostoli și toți credincioșii s-au rugat înaintea lor, cerând har și îndurare de la Cel ce, prin viața și prin lucrarea Sfântului Ioan, ridicase pe omul lui Dumnezeu între sfinții cei mai aleși și mai bineplăcuți Domnului. Și, săvârșindu-se aceasta în ziua de 27 ianuarie, Biserica a hotărât ca această zi să se prăznuiască în tot anul, spre veșnica pomenire a acestui mare păstor și învățător al creștinătății întregi. AGERPRES (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu)

2014-01-27 07:49:24
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!