Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie

 

 

Foto: (c) GEORGE ONEA / AGERPRES ARHIVA

 

Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului

Greco-catolice
Sf. aep. Grigore din Nazianz; ep. m. Bretanion din Tomis

Romano-catolice
Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis

Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Grigorie Teologul în 25 ianuarie.

Sfântul Grigorie Teologul a fost astfel numit pentru marea sa pricepere în formularea clară și fără echivoc a adevărurilor de credință, recunoscut ca atare la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, din anul 451.

S-a născut în apropierea Naziansului, o cetate din Capadocia, în jurul anului 330. Studiile le-a făcut în Cezareea Capadociei, unde l-a întâlnit pe Sfântul Vasile cel Mare, de care îl va lega o strânsă prietenie tot restul vieții. Și-a desăvârșit pregătirea intelectuală la școlile din Cezareea Palestinei, Alexandria și apoi la Atena, având parte de profesori de mare faimă.

După aproape nouă ani de studiu în cetatea "de aur" a grecilor, Grigorie s-a întors la Nazians (în anul 360), unde a primit botezul creștin.

Mare teolog, autor al celor cinci "Cuvântări Teologice", Sfântul Grigorie de Nazians avea o profundă gândire teologică și un talent oratoric deosebit, fapt ce l-a făcut un luptător împotriva ereziei ariene care producea tulburări în Biserică.

A fost hirotonit preot în anul 361. La insistențele Sfântului Vasile cel Mare a fost hirotonit episcop de Sasima, în 371, instalat în scaunul de episcop de Constantinopol la 27 noiembrie 380, la ceremonie fiind de față și împăratul Tedosie. Întronizarea a fost confirmată de Sinodul al II-lea Ecumenic, din anul 381, care a avut loc în capitala imperială, Sfântul Grigorie fiind chemat să prezideze lucrările adunării bisericești. Contestat însă de anumiți ierarhi, sosiți mai târziu la lucrări, Sfântul Grigorie a renunțat la această funcție clericală.

Ultimii ani de viață i-a petrecut în locurile natale, dedicându-se rugăciunii, studiului și scrisului. A murit în preajma anului 390.

Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului

Sfântul Bretanion este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 25 ianuarie, împreună cu Sfântul Grigorie de Nazianz. Este primul episcop de pe teritoriul țării noastre despre care avem date exacte. Sfântul Bretanion, originar din Capadocia, a fost unul dintre ucenicii Sfântului Vasile cel Mare și a slujit ca episcop al cetății Tomis între anii 360-381.

Episcopul din Tomis era renumit pentru bărbăția și curajul său de a mărturisi dreapta credință înaintea oricui. Istoricul bisericesc Sozomen vorbește de vizita împăratului arian Valens (364-378) la Tomis, în anul 369, pe când se întorcea dintr-o expediție împotriva goților. Când Valens a cerut episcopului Bretanion să intre în comuniune cu arienii, episcopul Bretanion a apărat dreapta credință și a vorbit împăratului cu îndrăzneală despre hotărârile celor 318 Sfinți Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), ținut împotriva lui Arie, pe care nu le putea călca. Plecând din biserica episcopală, într-o altă biserică din oraș, împreună cu credincioșii ortodocși, Sfântul Bretanion l-a supărat pe împărat, care a încercat mai apoi să-l exileze.

În scrisoarea 165 a Sfântului Vasile cel Mare, episcopul capadocian vorbește despre vrednicia episcopului Bretanion de la Tomis. Sfântului Vasile îl consideră pe adresantul scrisorii "un cetățean al patriei sale, care întocmai ca o creangă înflorită din rădăcina nobilă a umplut cu fructele Duhului o țară îndepărtată".

Sfântul Bretanion este considerat autorul scrisorii care a însoțit moaștele Sfântului Sava Gotul, în drumul lor spre Capadocia. Din scrisoarea amintită reiese și faptul ca Sfântul Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul și tot el este cel care s-a îngrijit de mutarea cinstitelor lui moaște în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.

Sfântul Ierarh Bretanion al Tomisului a dus o viață ascetică, apărând dreapta credință cu mult curaj. Sinaxarele bizantine nu-l pomenesc pe Sfântul Bretanion, însă "Martirologiul roman" l-a înscris pe acesta în data de 25 ianuarie; de aici, Biserica Ortodoxă Română a preluat sărbătoarea lui, înscriindu-l în sinaxarele locale, pe aceeași dată.

Din dragoste față de sfântul tomitan, în localitatea "23 August" a fost întemeiată "Mânăstirea Sfântul Bretanion". AGERPRES (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu)

2014-01-25 09:31:11
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!