Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

POP-ROCK ROMÂNESC: Smiley

POP-ROCK ROMÂNESC: Smiley

 

Andrei Tiberiu Maria, cunoscut sub numele de scenă Smiley, este unul dintre cei mai prolifici artiști pop din România, având o carieră strălucită atât în calitate de cântăreț, cât și de producător și om de televiziune.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA După cinci albume premiate cu Discul de aur, lansate împreună cu Simplu — trupa alături de care Smiley a captat atenția și aprecierea publicului—, artistul a decis să se îndrepte către o carieră solo. Succesul care a marcat cele trei albume lansate în calitate de artist solo, numeroasele premii oferite de industria muzicală autohtonă și interesul stârnit de turneele sale naționale fac din Smiley unul dintre cei mai îndrăgiți reprezentanți ai tinerei generații de artiști.Născut la 27 iulie 1983, la Pitești, micul Andrei nu avea înclinații spre dans, nici spre muzică. Abia mai târziu, în timpul școlii, i-a venit ideea să cânte la chitară.

''Muzica nu mi se trage din familie: mama e desenator tehnic, iar tata pilot de aviație. Și nici n-am dat semne de timpuriu c-aș avea ceva aplecări în zona asta. Mama mi-a zis că în copilărie eram lemn când venea vorba de dans. Aveam în schimb altă pasiune artistică: participam la toate scenetele care se montau la școală, și nu numai că-mi învățam propriul rol cât ai clipi, dar învățam și rolurile celorlalți. (...) Apoi, în vara dintre clasa a IV-a și a V-a, am plecat într-o tabără cu profesori și elevi de la liceul de artă. Acolo, normal că lumea s-a 'manifestat' artistic și-așa am făcut eu cunoștință cu chitara. Și-am înnebunit! S-a produs declicul și gata! Când m-am întors, i-am zis lu' tata că vreau să-mi cumpere chitară și să mă duc la școala de artă. Și asta am făcut: am urmat liceul de artă în paralel cu școala normală. M-am oprit în clasa a VIII-a, pentru că nu mai făceam față la numărul de cursuri. Am continuat să studiez doar chitara, în particular. După ce-am intrat la liceu, am început cu muzica pe calculator'', povestește Smiley înt-un interviu.

El își amintește cu plăcere de copilăria petrecută în Pitești, de meciurile pe care le urmărea împreună cu bunicul, pe stadion.

''Privind în urmă, îmi văd copilăria frumoasă, chiar dacă mi-am petrecut-o la blocuri, că și părinții, și bunicii stăteau la fel. Ceea ce a contat a fost iubirea lor, a părinților și bunicilor la un loc, că până pe la șapte ani, am stat mai mult pe la bunici. Orașul avea însă o savoare a lui, o energie aparte. Păi, numai când mă gândesc cum răsunau cartierele când era meci pe stadionul din Trivale! Mă refer la fotbal, că eram mare consumator: bunicu' mă lua cu el la toate meciurile'', își amintește artistul.

Din copilărie a intrat în contact cu muzica de calitate, părinții săi ascultând trupe apreciate nu doar atunci, ci și acum.

''Acasă am ascultat, prima dată tot ceea ce e mai important de ascultat în muzică: Pink Floyd, Dire Straits, Smokie, Eagles, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Phoenix. Ai mei ascultau muzică bună. Dupa '90, am căpătat acces și la Beatles, muzica funk, Queen... Și-apoi a venit Michael Jackson și ne-a 'omorât' pe toți. Cred că nu e melodie a lui Michael Jackson pe care să n-o știu, cu tot cu versuri și coregrafie'', mărturisește Smiley în interviu.

În perioada în care toată lumea își cumpăra calculator pentru plăcerea jocurilor, Smiley și-a cumpărat calculator pentru a face muzică. În adolescență a format o trupă cu băieții de la bloc — Millenium 3 — și au făcut chiar și un album. Apoi a început să lucreze și cu alte trupe din Pitești.

Foto: Premiile muzicale Radio Romania Actualitati, editia a V-a, cu trupa Simplu (2007)
(c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

''Tocmai atunci a venit la mine CRBL, de la Simplu, și m-a întrebat dacă nu vreau să cânt cu ei. Mi-a explicat că voiau să schimbe foaia, adică să intre și pe radio, să facă ceva mai de amploare. Tentația a fost prea mare: am luat-o pe drumul ăsta'', spune el.

Intrând în trupa Simplu, Andrei a fost nevoit să se perfecționeze în privința dansului. Datorită atitudinii sale joviale, Andrei a primit porecla Smiley, pe care acum o folosește ca nume de scenă.

Foto: Cu trupa Simplu la Festivalului Studcard de la Cluj Napoca (2007)
(c) MIRCEA ROSCA / AGERPRES ARHIVA

Alături de Simplu, Smiley a lansat cinci albume, toate premiate cu discuri de aur: ''Oare știi'' (2002), ''Zece'' (2004), ''RMX Simplu'' (2006), ''Simplu Best Of'' (2006), ''Oficial îmi merge bine'' (2006).În 2008, Smiley și Simplu au câștigat premiul ''Best show'' pentru ''Istoria Dansului''. Tot în același an, Smiley a lansat primul său album solo, ''În lipsa mea'', album care a fost premiat cu un disc de aur și ca primit distincția ''Best album'' la Romanian Music Awards.

Foto: Lansarea primului album solo din carieră — 'In lipsa mea' (2008)
(c) MIRCEA ROSCA / AGERPRES ARHIVA

Primul single de pe album, ''În lipsa mea'', a fost declarat ''Best song'' și i-a adus acestuia premiul ''Best solo artist''.

Smiley a avut și colaborări cu voci feminine în vogă, cum ar fi cea cu Andra pentru Eurovision în 2007 (''Dracula, My Love'') sau clipul filmat împreună cu Delia, în 2006 (''Secretul Mariei'').

În 2010 a lansat cel de-al doilea album, ''Plec pe Marte'', pentru care a primit distincția ''Best Pop Dance Album''. Piesa ''Love is for free", de pe albumul ''Plec pe Marte", a ocupat timp de 12 săptămâni prima poziție în topul difuzărilor radio din România și, mai mult decât atât, a fost licențiată la Sony Music, Paris. În 2011, Smiley a lansat ''Dream girl'', cântecul care pentru 6 săptămâni consecutive a ocupat primul loc în clasamentele muzicale. Tot în 2011, la Romanian Music Awards, Smiley a fost desemnat ''Best Male Artist'' și ''Best Pop Artist''.În 2012, artistul a lansat single-ul ''Dead man walking'', care l-a transformat în cel mai difuzat cântăreț la radio și televiziune. De asemenea, a lansat și ''Cai verzi pe pereți'', împreună cu Alex Velea și Don Baxter.

Videoclipul piesei ''Dead man walking'' a fost o premieră mondială, Smiley devenind primul artist care folosește într-un clip elemente de realitate augmentată. Evenimentul lansării a fost special și a avut loc în luna mai 2012, într-o sală de cinema, în prezența a peste 300 de persoane. În iunie 2012, Smiley a câștigat premiile pentru ''Best Producer'' și ''Best Website'', la gala Romanian Music Awards de la Craiova. Tot în 2012 a lansat ''Cai verzi pe pereți'' (împreună cu Alex Velea și Don Baxter), iar în 2013 — ''Dincolo de cuvinte'' (împreună cu Alex Velea), ''Criminal'' (împreună cu Kaan), ''Acasă", ''Dă-o tare'' (împreună cu Cabron și Guess Who).

alternative text


Foto: La Media Music Awards, în Piața Mare din Sibiu (2013)
(c) ROMULUS BRUMA / AGERPRES ARHIVA


''Sunt un artist care cântă exact ceea ce-i place și care își dorește întotdeauna să vină cu o noutate cu care să-și surprindă nu doar publicul, dar să se surprindă și pe sine. (...) Sunt zile când îmi vin, pur și simplu, câte trei-patru idei de melodii și versuri. Eu cred că inspirația asta provine de undeva, dintr-o formă de energie subtilă. Piesele sunt, practic, scrise deja. Eu nu fac decât să le transcriu. (...) Sunt conștient că perfecțiunea nu poate fi atinsă, dar cred că e de datoria mea să încerc să ajung cât mai aproape de ea, măcar în ceea ce privește profesia'', consideră Smiley.

Succesul ca artist pop i-a permis colaborarea cu numeroși artiști români, iar în 2009 și-a fondat propria casă de producție, HaHaHa Production. Printre proiectele cu alți artiști se numără cele cu Alex Velea, Randi, Mishelle, Mihai Ristea, Shaka Muv, Sore, Boier Bibescu, Don Baxter, Cabron, Dj Cell Block, Simplu. El a produs piese și pentru Puya, Delia, Wanda, Zero, Elena Gheorghe, CRBL, Anda Adam, Andreea Bănică, Mandinga, Loredana, Andra, Corina, Cream, Emanuel.

''Eu încerc acum să merg contra curentului, să fac ceva ce nu mai face nimeni. Tocmai pentru că îmi doresc o carieră solidă, de lungă durată, pentru că mă tem de facil și superficialitate. Totul e gândit în așa fel încât să nu dispar mâine, ci să rezist și să cresc artistic pe termen lung. Și fac asta cu bani puțini, prin comparație cu sumele vehiculate în străinătate. Fiindcă și cu bani puțini se pot face lucruri competitive'', declara artistul într-un interviu.

Smiley s-a implicat de multe ori în activități umanitare și de voluntariat, el fiind prezent, în 2011, la a IV-a ediție a Galei Crucii Roșii, care a marcat împlinirea a 135 de ani de activitate umanitară continuă a Crucii Roșii Romane și lansarea proiectului ''Asistența la domiciliu pentru vârstnici''. Smiley a devenit atunci voluntar al Crucii Roșii.

 

alternative text


Foto: Smiley și prezentatoarea TV Iuliana Tudor, la cea de-a IV-a ediție a Galei Crucii Roșii care a marcat împlinirea a 135 de ani de activitate umanitară continua a Crucii Roșii Române și lansarea proiectului ''Asistența la domiciliu pentru vârstnici''
(c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

Recent Smiley a fost numit Ambasador al Bunăvoinței, de UNICEF România, el alăturându-se astfel altor două personalități din țara noastră, Andreea Marin și Gheorghe Hagi.

 

alternative text


Foto: Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, și Smiley, la conferința de presă organizată de UNICEF România pentru prezentarea noului Ambasador al Bunăvoinței, la Casa ONU
(c) ROMULUS BRUMA / AGERPRES ARHIVA


Pentru Smiley familia și prietenii, locul numit acasă înseamnă foarte mult. Poate din acest motiv ultimul său hit, ''Acasă'', a fost scris doar într-o noapte.

 

''Am scris versurile, strofele, bridge-ul și am zis acolo 'câteodată îmi vine să plec, s-o las baltă de tot, dar atunci eu îmi amintesc că în viață nu există nu pot'" și mi-am adus aminte ce îmi zicea mie tata, că nu există nu pot, există nu vreau", spune Smiley.

 

alternative text


Foto: La lansarea albumului Acasă, în noiembrie 2013
(c) ANGELO BREOZIANU / AGERPRES ARHIVA


În numai trei săptămâni de la lansare, piesa ''Acasă'' a avut peste patru milioane de vizualizări. În prezent se pregătește pentru concertul "Acasă", care va avea loc în 1 martie 2014, la Sala Palatului din Capitală. Pe scenă, alături de cântăreț, va fi grupul de prieteni de la HaHaHa Production — Alex Velea, Sore, Cabron, Pacha Man, Don Baxter, Mihai Ristea — pentru care artistul a pregătit câteva momente speciale.

 

alternative text


Foto: La lansarea albumului Acasă, în noiembrie 2013
(c) ANGELO BREOZIANU / AGERPRES ARHIVA


'''Acasă' va fi un concert care mă reprezintă, un concert în care să mă prezint în fața publicului așa cum sunt eu, cu ideile și nebuniile din mintea mea. Am visat constant la acest moment, mi l-am imaginat în fel și chip, nu a trecut o secundă fără să nu-mi mai vină vreo idee, iar pe 1 martie vă aștept la Sala Palatului să vedeți rezultatul. Va fi un spectacol în care veți trece prin toate emoțiile și veți simți muzica așa cum a fost creată și menită să ajungă la ascultători", a declarat artistul. AGERPRES/(Documentare—Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

2014-01-27 09:28:16
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!