Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Memorialul Victimelor Holocaustului în România

LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Memorialul Victimelor Holocaustului în România

 

Memorialul Victimelor Holocaustului în România, ansamblu aflat la intersecția străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu și Lipscani din Capitală, a fost inaugurat la 8 octombrie 2009, sub înaltul patronaj al președintelui României. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalații cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa și București, precum și cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale: Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David și Epitaf.

 

Foto: Ceremonie de depunere de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului

(c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA Programul pentru realizarea unui Memorial al Holocaustului în România a fost inițiat în 2006, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și după consultările cu personalități ale vieții publice, reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, oameni de cultură și artă și supraviețuitori ai Holocaustului. Memorialul este expresia datoriei de a recunoaște și de a asuma crimele comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva comunității evreiești și împotriva comunității rome.

Tot în 2006, în baza certificatului de urbanism emis de Primăria sectorului 5, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național a demarat concursul de creație plastică pentru realizarea Memorialului Holocaustului în București. Câștigător a fost desemnat proiectul realizat de sculptorul Peter Jacobi, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexă și completă a ceea ce a reprezentat Holocaustul în România. La începutul anului 2007, a fost încheiat contractul de comandă cu acest artist plastic.

Printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București și în urma avizului eliberat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în iunie 2008 a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal în vederea construirii Memorialului Holocaustului pe o suprafață de 2.894 metri pătrați. În februarie 2009, Primăria Sectorului 5 a eliberat autorizația de construire pentru acest obiectiv. 

 

alternative text


Foto: Inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului în România

(c) SORIN LUPSA / AGERPRES ARHIVA


Elementul definitoriu pentru Memorial este "mișcarea", creată prin jocuri de lumini și umbre. Memorialul se află parțial sub nivelul solului. În afară de sculpturi, în exteriorul său este amplasat un zid de aproximativ 300 de metri pătrați din plăci de fibră, pe care sunt perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din România. Coloana memorială, numită și Coloana amintirilor, își schimbă profilul când vizitatorul o înconjoară. Are o înălțime de 17 metri, diametrul ei variind între 1.40 m și 1.55 m. Este turnată în fontă, iar modulii ruginiți sunt înșiruiți pe un pilon central. Are o greutate de 18 tone. Relieful Via Dolorosa, din granit, stilizează o cale ferată ce amintește de modul inuman în care au fost transportate victimele. Roata Romilor este o sculptură de aproximativ 2,8 m în diametru, din fontă turnată.

***

Comisia Internațională privind Studierea Holocaustului în România a fost înființată la 22 octombrie 2003, la inițiativa fostului președinte al țării Ion Iliescu, și include cercetători ai Holocaustului, istorici, specialiști în științe sociale. Membrii comisiei provin din România, Israel, SUA, Franța și Germania.

La 11 noiembrie 2004, Comisia a redactat un raport științific și a înaintat Guvernului un set de recomandări între care: înființarea unui Memorial național și a unui muzeu în București pentru comemorarea victimelor Holocaustului; identificarea și înregistrarea victimelor Holocaustului din România; crearea unui grup special de lucru care să analizeze și să redacteze programa și manualele școlare referitoare la Holocaust; înființarea unui centru arhivistic și a unei fundații dedicate educației și cercetării Holocaustului; anularea deciziilor de reabilitare a unor criminali de război, inclusiv a celor pronunțate în ultimii 15 ani. Foto: Piatra de temelie de la Memorialul Holocaustului

(c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVA

 

alternative text


Foto: Presedintele Traian Băsescu participă la inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului

(c) SORIN LUPSA / AGERPRES ARHIVA


Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004).

La 27 ianuarie este marcata Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, în urma rezolutiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizatia Natiunilor Unite. AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache)

2014-01-26 12:06:33
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!