Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Codul Roșu de viscol, la prima avertizare

Codul Roșu de viscol, la prima avertizare

 

Pentru prima oară în România, Codul Roșu de viscol a fost emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Avertizarea a fost valabilă duminică pentru județele Buzău, Brăila și Vrancea, între orele 15.00 și 21.00.

 

Foto: (c) CRISTIAN NASTASE / AGERPRES FOTO Conform avertizării, în intervalul menționat, în județul Buzău, sudul județului Vrancea și jumătatea de nord a județului Brăila s-a semnalat ninsoare abundentă, puternic viscolită și troienită, iar vizibilitatea a fost redusă, spre zero. Viteza vântului la rafală a depășit 70-80 km/h.

O situație similară a avut loc și în februarie 1954, dar la acea vreme nu exista un sistem de codificare a fenomenelor naturale extreme. 

 

alternative text


Foto: București — iarna anului 1954; acțiune de deszăpezire la care participă salariați ai AGERPRES
(c) DANIEL RACOVITEANU / AGERPRES ARHIVA


Atunci, a nins fără întrerupere 36 de ore. Trenurile au avut întârzieri de până la zece ore, drumurile europene au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în propriile mașini mai mult de 24 de ore.

 

alternative text


Foto: București — iarna anului 1954; zona străzii Eforie
(c) ZAMFIR / AGERPRES ARHIVA


Stratul de zăpadă a măsurat între doi și cinci metri. În perioada 3 — 5 februarie 1954, a fost și cel mai puternic viscol înregistrat vreodată în România. În București, viteza vântului a fost de 126 km/h, iar cantitatea de zăpadă depusă în țară a fost extrem de mare.

 

alternative text


Foto: București — iarna anului 1954; cheiul Dâmboviței
(c) ZAMFIR / AGERPRES ARHIVA


Confruntate cu fenomene extreme, autoritățile au luat o serie de măsuri specifice și au intervenit prompt. Primul-ministru Victor Ponta a anunțat, duminică, în cadrul Comandamentului de iarnă, că peste 9.000 de polițiști, jandarmi, angajați ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și forțe ale Ministerului Apărării Naționale sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației. Premierul a arătat că în funcție de evoluția vremii se va decide dacă se vor mai suspenda cursurile în școli.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, au fost încheiate 17 misiuni, la care au participat 214 militari cu 31 de mijloace tehnice pentru deblocarea traficului rutier pe autostrăzile A1 și A2, pentru deszăpezire și tractarea de autovehicule în localitățile Crețeni, Amărăști și Peșteana, județul Vâlcea. De asemenea, militarii au mai fost chemați pentru evacuarea de persoane și mijloace în localitățile Florica și Movila Banului, județul Buzău, Brazi, județul Prahova, căutarea de persoane dispărute în localitatea Găiseanca, județul Brăila, și pentru transport hrană și pături la persoane înzăpezite în localitățile Veștem (județul Sibiu), Fulga și Sălciile (județul Prahova). Foto: Căderi abundente de zapadă și viscol în zona Semenic (2012)
(c) CRISTIAN FLORIN FRANT / AGERPRES ARHIVA

Și Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că aproximativ 800 de persoane au fost evacuate până în prezent din mijloace de transport blocate în zăpadă și că 28 de drumuri naționale și autostrăzi sunt închise sau au circulația restricționată. Peste 7.600 de angajați ai structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență continuă să acționeze pentru înlăturarea consecințelor fenomenelor meteorologice periculoase, iar peste 2.400 de mijloace și utilaje, dintre care aproape 1.000 aparțin structurilor MAI, sunt implicate în cadrul intervențiilor.

În anul 2013, circulația a fost blocată pe câteva drumuri județene din Moldova din cauza ninsorii și a vântului puternic care a viscolit zăpada. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat în Harghita, la Miercurea Ciuc — minus 26 de grade Celsius; Întorsura Buzăului — minus 28,3 grade Celsius în aer și minus 29,1 grade Celsius la sol.

Foto: În Moldova circulația auto a fost mult ingreunată de temperaturile scazute și vantul foarte puternic (2012)
(c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

În cursul anului 2012, la 25 ianuarie, ANM a emis o atenționare meteo Cod portocaliu de viscol puternic, valabilă pentru județele Ilfov (inclusiv municipiul București), Teleorman, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Constanța, Tulcea, Mehedinți, Dolj și Olt.

 

alternative text


Foto: Militari descarcă ajutoare pentru persoanele din localitățile afectate de căderile masive de zapadă și viscol, în județul Vrancea (2012)
(c) VLAD VASILESCU / AGERPRES ARHIVA


La 26 ianuarie 2012, căderile masive de zăpadă și viscol au determinat blocarea a 37 de drumuri naționale și 80 de drumuri județene. Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, 545 de localități din 21 de județe au fost afectate, 45 de localități au fost izolate și alte 480 au avut deficiențe în alimentarea cu energie electrică. Au fost anulate 15 curse pe Aeroportul Henri Coandă, iar în peste 350 de unități de învățământ preuniversitar din 19 județe s-au întrerupt cursurile. La 27 ianuarie 2012, peste 1.000 de autovehicule au rămas blocate pe autostrăzi, drumuri județene și drumuri naționale din cauza zăpezii și a condițiilor meteo nefavorabile.

 

alternative text


Foto: Gospodarii afectate de viscol în comuna Dorobanțu, județul Călărași
(c) MIREL TUDORACHE / AGERPRES ARHIVA


La 28 ianuarie 2012, a fost convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Administrației și Internelor, la care a participat și premierul Emil Boc. La 31 ianuarie 2012, potrivit Ministerului Sănătății, 8 persoane au decedat din cauza hipotermiei severe provocate de ger. La 2 februarie 2012, premierul Emil Boc a organizat, la Palatul Victoria, o videoconferință cu prefecții din toate județele pentru raportarea situației din țară. 180 de unități școlare și-au suspendat cursurile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

La 6 februarie 2012, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a anunțat că numărul persoanelor decedate din cauza hipotermiei provocate de ger a crescut la 36. La 7 februarie 2012, peste 300 de localități au fost afectate de viscol, dintre care peste 150 au fost izolate din punct de vedere al comunicațiilor rutiere sau feroviare. O zi mai târziu, 384 de localități erau izolate din punct de vedere al comunicațiilor rutiere sau feroviare, 381 de sate, cătune, cartiere și localități erau nealimentate parțial sau total cu energie electrică.

Rețelele electrice de joasă tensiune din 41 de localități din sudul țării au fost parțial avariate din cauza gheții depuse pe conductorii aerieni și a vântului puternic. La 9 februarie 2012, aproximativ 500 de localități din 27 de județe au fost afectate de condițiile meteorologice (zăpadă, vânt, ger), dintre care 310 au fost izolate din punct de vedere al comunicațiilor rutiere sau feroviare, iar aproximativ 4.000 de unități de învățământ au fost închise temporar.

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a participat în 11 februarie 2012 la ședința Comitetului județean pentru Situații de Urgență Buzău și a vizitat șase localități aflate sub nămeți. Premierul a fost însoțit de Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, și de ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca.

La 12 februarie, Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, a aprobat starea de alertă pentru județul Vrancea. Au fost anulate 160 de trenuri de călători, din cauza ninsorilor, nouă drumuri naționale și Autostrada București — Constanța, pe tronsonul București — Fetești, au fost închise, iar 45 de localități din țară au rămas izolate și 83 de drumuri județene blocate. Peste 3.500 de unități de învățământ au fost afectate la nivel național de vremea nefavorabilă. Numărul persoanelor decedate din cauza hipotermiei a crescut la 68. La 13 februarie, peste 80 de localități din 25 de județe ale țării erau afectate de vremea extremă, toate drumurile naționale din județele Ialomița, Galați, Brăila, Tulcea, Călărași, Buzău și Vrancea au fost închise, pe alte 40 circulându-se cu restricții. 330 de trenuri au fost anulate din cele 1.947 de trenuri înscrise în graficul de circulație pe întreaga rețea de cale ferată.

 

alternative text


Foto: Militari participă la acțiuni de deszăpezire în localitățile afectate de caderile masive de zăpada și viscol (Vrancea — 2012)
(c) VLAD VASILESCU / AGERPRES ARHIVA


Pe 13 februarie, președintele Traian Băsescu a declarat că nu consideră necesară instituirea stării de urgență.

La 15 februarie, 255 de localități din țară erau izolate din punct de vedere al accesului la drumuri publice, 24 de județe fiind afectate de vremea nefavorabilă, 156 de drumuri județene erau blocate, iar 11 localități erau afectate în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică și 60 de posturi de transformare erau avariate. Totodată, 213 trenuri erau anulate, iar patru linii de cale ferată din sud-estul țării erau închise. Numărul total al deceselor înregistrate din cauza hipotermiei severe a ajuns la 86. La 16 februarie, 197 de trenuri de călători au fost anulate, iar cinci sectoare de cale ferată închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. 22 de județe au fost afectate de fenomenele meteorologice; un număr de 142 de localități erau izolate din punct de vedere al accesului la drumurile principale, iar un număr de 84 de drumuri județene erau blocate. La 17 februarie, erau, în continuare, afectate de condițiile meteorologice improprii, 859 de unități de învățământ la nivel național, cursurile fiind reluate, în toată țara, la 20 februarie.

Fotbaliștii echipei Oțelul Galați, blocați în tren mai bine de 48 de ore în Gara Făurei, au fost salvați cu un elicopter pus la dispoziție de patronul unui club de fotbal, care a făcut două drumuri, pentru a-i transporta pe jucători la București. AGERPRES (Documentare — Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu)

2014-01-27 12:27:12
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!