Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOCUMENTAR: Artista Luminiţa Anghel împlineşte 50 de ani

DOCUMENTAR: Artista Luminiţa Anghel împlineşte 50 de ani

DOCUMENTAR: Artista Luminiţa Anghel împlineşte 50 de ani
 

Luminiţa Anghel, una dintre cele mai bune voci din muzica pop românească, s-a născut la 7 octombrie 1968, în Bucureşti. A absolvit în anul 1986 Şcoala Populară de Artă, secţia Canto.

A debutat în anul 1987 la Festivalul de la Mamaia, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Ansamblul "Doina" al Armatei, alături de care a început o serie de turnee în ţară şi în străinătate. Tot în acea perioadă a fost inclusă în echipa solistică a programelor barului Melody din Bucureşti.

Luminiţa a devenit cunoscută în 1993, când a câştigat premiul întâi şi trofeul la Festivalul de la Mamaia, cu piesa "Din tot ce a fost" compusă de Lucian Blaga, coleg în echipa de la Melody. În 1995 a obţinut locul al III-lea cu piesa "Fereastra", tot la Festivalul de la Mamaia, iar un an mai târziu a obţinut acelaşi premiu cu piesa "Şansa e de partea mea", ambele piese fiind compuse de Ionel Tudor, potrivit site-ului artistei, www.luminita-anghel.ro.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO/ARHIVA - Luminiţa Anghel la Festivalul Mamaia '93


În 1998 a apărut primul album al Luminiţei, "Şansa e de partea mea".

În 1999 a lansat alături de Marcel Iureş piesa "Nu pot uita" compusă de Petru şi Andreea Mărgineanu. Melodia este coloana sonoră pentru videoclipul promoţional produs de Dakino pentru premiera filmului "Faimosul Paparazzo", în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Anul 2001 i-a adus Luminiţei Anghel locul întâi la Festivalul internaţional "Cerbul de aur", secţiunea Pop, dar şi un premiu de popularitate. Tot atunci a apărut albumul "Promisiuni". În anul 2002 a obţinut premiul I şi trofeul pentru cea mai bună voce internaţională la festivalul "Dicovery" din Bulgaria. În acelaşi an a câştigat premiul al III-lea la festivalul "Universe talent" din Praga.


În 2003 a câştigat premiul I şi trofeul pentru cea mai bună voce internaţională la "Song for Europe festival" din Malta şi acelaşi loc la festivalul internaţional "Cairo 2003", interpretând piesa "I Ask You why".

Eforturile şi talentul Luminiţei Anghel au fost răsplătite în 2005, când a câştigat, alături de trupa Sistem, selecţia naţională pentru Eurovision Song Contest, ediţia din Kiev (Ucraina), unde a participat şi s-a clasat pe locul 3 cu piesa "Let Me Try", acesta fiind cel mai înalt loc pe care un artist român l-a obţinut-o vreodată în acest concurs. În semifinală, cu două zile înainte de finală, România a fost pe primul loc, cu 235 de puncte.

 


Foto: (c) AGERPRES FOTO - Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, 2005


În 2005, a absolvit cursurile Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti, precizează Luminiţa Anghel în biografia postată pe pagina oficială de facebook - www.facebook.com/pg/LuminitaAnghelOfficial.

Anul 2007 i-a mai adus un premiu la Festivalul Mamaia - locul întâi la Creaţie, cu piesa "You Took My Soul" (muzica Andrei Kerestely, text Luminiţa Anghel).

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO - Luminiţa Anghel şi Andrei Kerestely, 2007


În 2010, ea a câştigat locul 2 la selecţia naţională pentru Eurovision, în 2013 - locul 3, iar în 2015 - locul 2.


Luminiţa Anghel este cunoscută şi pentru apariţiile sale la televiziune şi radio, precum şi pentru colaborări cu industria cinematografică - în 1996 a apărut în filmul "Căpitanul Conan", care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, iar în 2010, şi-a împrumutat vocea personajului "Mother Gothel" în producţia Disney "Tangled", versiunea în limba română. A mai avut apariţii în 2005, în serialul tv "Secretul Mariei", dar şi în show-urile de divertisment "Trăzniţi în NATO" şi "Piaţa Divertis".

A fost gazdă a numeroase emisiuni de televiziune - "Care pe care" (1999), "Preţul succesului" (2002), "Oferta specială" (2003), "Startul în viaţă" (2005), "Eşti femeia perfectă?" şi "Dă-i papucii" (2006).

În 2014, în timpul show-ului "X Factor", a avut o apariţie, realizând un duet cu concurenta Mădălina Lefter.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Adrian Dădârlat)

2018-10-07 07:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!