Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

 

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele instituției Cristinel Iovan și doi șefi serviciu în dosarul privind atribuirea, în condiții presupus nelegale, a unor contracte finanțate din fonduri locale și europene.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar Cristinel Iovan de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj și arhitect șef, Ileana Măjină, șeful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unității Medico-Sociale Bechet, și Ileana Măricuțoiu, director al Spitalului Dăbuleni.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale, a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada 2012-2013, învinuitul Prioteasa uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă pe care i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

"Concret, învinuiții Prioteasa, Iovan și Pappa au acționat astfel încât, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind 'Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD'să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. Folosindu-și autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail — Muzeul de Artă Craiova" (proiect realizat, în parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o sumă de bani de la unul din acționarii firmei beneficiare.

În desfășurarea acestor activități, conform procurorilor, președintele CJ Dolj a colaborat cu învinuita Ileana Măjină, care a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referință.

"Contractul de lucrări a fost direcționat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea. Din dispoziția președintelui CJ Dolj, Pappa și Iovan au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului "Centrul Cultural Brâncuși — centrul turistic interactiv". Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative", se spune în document.

În scopul obținerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa și Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-socială (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat și în urma intervenției lui Pappa, susținută de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Tulitu. Pe segmentul derulării execuției, aceasta din urmă a aprobat și a avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor. Ion Prioteasa și Ileana Măjină, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova'", mai susține DNA.

Anchetatorii rețin totodată că există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societății respective, învinuita Măjină a convenit cu reprezentanții firmei ca aceștia să achiziționeze, la prețuri supraevaluate, materiale de construcții necesare executării lucrărilor, de la anumiți furnizori la care învinuita avea un interes.

"Din dispoziția lui Prioteasa, în proiectul 'Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj', derulat în cadrul programului operațional sectorial de mediu, Cristinel Iovan și Ileana Măjină au făcut demersuri în sensul atribuirii unor contracte către firme aflate în sfera de influență a conducerii CJ Dolj. Există indicii în sensul că, în schimbul sprijinului acordat de funcționarii publici, învinuiții Prioteasa și Măjină au primit o sumă de bani de la o persoană interesată", se mai arată în comunicat.

La Spitalul Orășenesc "Așezăminte Brâncovenești" Dăbuleni, Secția Bechet, la solicitarea expresă a lui Ion Prioteasa, directorul unității sanitare a înlesnit atribuirea directă a 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme, prin "fragmentarea" lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziție directă.

"Există indicii că o parte a veniturilor realizate de societatea respectivă i-a revenit președintelui CJ Dolj. În perioada 1 februarie-7 august 2013, firmele controlate de o persoană apropiată de președintele CJ Dolj au adjudecat, prin achiziție directă, o serie de contracte de lucrări la școala specială 'Sfântul Vasile', la Spitalul Orășenesc 'Așezămintele Brâncovenești' Dăbuleni, la Spitalul Orășenesc Filiași, la Școala specială 'Sfântul Mina'. În schimbul favorizării firmelor, în 29 august, Luiza Tulitu a primit 10.000 de euro, iar în 8 octombrie Ileana Măricuțoiu a primit 20.000 de lei", mai precizează DNA.

În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Claudia Stănescu)

2013-12-17 16:23:09
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!