Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Declarația de presă - președintele României, domnul Traian Băsescu, și președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül

Declarația de presă - președintele României, domnul Traian Băsescu, și președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül

 

Comunicat de presă
(5 februarie 2014)

Ref.: Declarația de presă comună a președintelui României, domnul Traian Băsescu, și a președintelui Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, s-a întâlnit miercuri, 5 februarie .c., cu președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül, cu ocazia unei vizite de stat pe care o efectuează în Republica Turcia.

Vă prezentăm declarația de presă comună susținută de cei doi șefi de stat la finalul convorbirilor:

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Stimați reprezentanți ai presei, sunt deosebit de satisfăcut de a-l avea astăzi ca oaspete în țara noastră pe președintele României. România este o țară cu care noi avem relații deosebit de strânse, relații cărora le acordăm o importanță deosebită, România este pentru noi o țară prietenă, o țară aliată, o țară vecină prin intermediul Mării Negre. Am avut împreună cu domnull preşedinte Băsescu atât întrevederi tête-à-tête, cât şi în plenul delegaţiilor şi, cu ocazia acestor întâlniri, ambele părţi au manifestat voinţa de a dezvolta şi mai mult relaţiile dintre ţările noastre. Cu ocazia vizitei pe care domnul preşedinte Băsescu a făcut-o în decembrie 2011 în Turcia, a fost semnat acordul pe baza căruia relaţiile dintre ţările noastre au fost ridicate la nivelul parteneriatului strategic. Relaţiile dintre ţările noastre, atât relaţiile noastre politice, cât şi relaţiile noastre în domeniul securităţii, se află la un nivel excepţional. Deosebit de importante sunt şi relaţiile noastre economice, relaţiile noastre comerciale, ţările noastre reprezintă fiecare pentru cealaltă, cel mai important partener economic în zona Balcanilor. Volumul schimburilor noastre comerciale, de 6 miliarde de dolari; intenţionăm să atingem un volum de 10 miliarde de dolari. Este un obiectiv pe care ni l-am propus împreună. Domnul preşedinte va avea ocazia să se întâlnească şi cu oamenii de afaceri turci, va participa la un forum organizat de Camerele de Comerţ şi Bursele din Turcia. Investitorii turci au realizat un volum de 5 miliarde de dolari investiţii în România. România este una dintre ţările care susţine de o manieră puternică aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Această atitudine a României reprezintă o politică de stat, motiv pentru care eu doresc să îi mulţumesc domnului preşedinte. Între popoarele noastre există relaţii istorice. În România trăiesc un număr de 17.000 de cetăţeni turci, cărora li se adaugă şi 60.000 de conaţionali turci. Dacă ne-am referi numai la numărul zborurilor care se realizează între Bucureşti şi Istanbul şi care depăşesc numărul de 40, ne putem da seama de nivelul deosebit pe care l-au atins relaţiile dintre ţările noastre. Doresc să urez, încă o dată, bun venit domnului preşedinte!

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a vizita Turcia şi vă asigur că nu a fost numai o onoare, dar şi o plăcere să fiu din nou la Ankara sau oriunde în Turcia. Vizita mea are un singur obiectiv: consolidarea şi creşterea relaţiilor bilaterale. Avem excelente relaţii politice şi economice iar dezvoltarea acestora este - susţin eu - la fel de importantă pentru ambele ţări. Aş vrea ca aici, în faţa domnului preşedinte Gül, să mulţumesc comunităţii de afaceri turce, care a investit circa 5 miliarde de dolari în economia României. Schimburile comerciale dintre noi sunt, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Gül, la un nivel de circa 5 miliarde de euro, de asemenea, 5 - 6 miliarde, şi sperăm ca foarte curând să ajungă la 10 miliarde de dolari. Împreună ne aflăm în flancul sud-estic al NATO şi împreună dezvoltăm sistemele de apărare antirachetă care să protejeze Europa. În ultimii ani, o consolidare deosebită în relaţiile româno-turce a avut-o cooperarea în lupta antiteroristă, în lupta împotriva traficului de droguri, în lupta împotriva traficului de fiinţe umane. Vom continua să consolidăm cooperarea în combaterea acestor ameninţări la adresa securităţii naţionale a Turciei şi a României. Am discutat, de asemenea, potenţialul de cooperare în problemele de antrenament pentru tehnicieni şi pentru întreţinerea avioanelor F 16 care vor intra în serviciu, în dotarea Aviaţiei militare române. L-am asigurat pe domnul preşedinte Gül că România susţine fără rezerve succesul negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană şi credem că a venit timpul accelerării acestui proces. Închei mulţumindu-i domnului preşedinte Gül încă o dată pentru ospitalitate şi pentru invitaţia de a vizita Turcia.

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Dacă aveţi întrebări.

Întrebare: Este o întrebare, un discurs, referitor la politica internă din Turcia. Au fost două întrebări, de fapt, adresate domnului preşedinte Gül.

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Domnule preşedinte, din câte mi-am putut da seama eu, este vorba despre o chestiune de politică internă. Un deputat care nu face parte din partidul de guvernământ a solicitat o întrevedere în scris, i-a solicitat domnului preşedinte.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Este o problemă exclusiv internă. Să trecem la următoarea.

Întrebare: Bună ziua. Domnule preşedinte Gül, domnule preşedinte Băsescu, întrebarea mea ar fi legată de acest aspect al sprijinului pe care România l-a oferit, pentru Turcia, în demersurile de aderare la Uniunea Europeană. Aş fi vrut să ştiu cum au decurs până acum aceste forme de sprijin, dacă aţi simţit în Turcia în vreun fel aportul părţii române. Şi cum vedeţi pe viitor sprijinul României în accelerarea acestor demersuri, care nu sunt uşoare. Vă mulţumesc.

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Eu am mulţumit şi în prezenţa domniilor voastre domnului preşedinte pentru sprijinul pe care îl acordă ţării noastre la aderarea în Uniunea Europeană. Noi sperăm ca sprijinul României să continue şi de acum înainte.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Mulţumesc, domnule preşedinte. Sprijinul nu poate fi decât politic. Iar în ceea ce ne priveşte este o linie a statului român în interiorul Uniunii Europene, sprijinirea Turciei. Ea se face în interiorul Consiliului European. Se face în interiorul Parlamentului European. Şi se face în interiorul Consiliului Uniunii Europene. Spre exemplu, în anul 2013 România a fost un susţinător fără rezerve, pe toate palierele, pentru reluarea negocierilor de aderare ale Turciei. De asemenea, vă pot spune că în acest moment în interiorul Uniunii Europene susţinem deschiderea cât mai multor capitole. Şi mai este un lucru foarte important, ca obiectiv, şi pentru noi, dar sunt convins că acest obiectiv este cel puţin la fel de prioritar şi pentru Turcia, terminarea negocierilor. Sigur că în acest moment sunt poziţii ale diverselor state ale Uniunii Europene. Dar, până la a considera o poziţie finală a statelor Uniunii, trebuie terminate negocierile. O ultimă remarcă, România are un interes deosebit ca Turcia să devină membră a Uniunii Europene. Dorim ca Balcanii, Turcia, state riverane la Marea Neagră, un număr cât mai mare dintre ele, să fie membre ale Uniunii Europene, să avem aceleaşi valori, să avem aceleaşi interese în regiune. Asta este tot.

Întrebare: Doresc să-i adresez o întrebare domnului preşedinte al României. V-aţi referit la faptul că relaţiile economice dintre ţările noastre sunt deosebit de bune. În ce domenii credeţi că aceste relaţii se pot dezvolta? Şi, a doua întrebare, este de asemenea o chestiune de politică internă. Dacă decizia luată referitor la regimul de detenţie de cinci ani rămâne valabilă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Regim de detenţie?

Întrebare: De detenţie. Este o chestiune internă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: A, este internă.

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Este partea a doua şi este pentru mine.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Să începem cu prima parte a întrebării. O să încep cu un exemplu. Există o firmă turcească care a început o investiţie în România, nu dau numele firmei, este producător de sticlărie, şi care a primit de la Guvernul României ajutor de stat, şi nu unul mic, un ajutor de circa 18 milioane de euro ajutor de stat, pentru a produce sticlă în România. Plecând de la acest exemplu, vreau să înţelegeţi că România este interesată de participarea firmelor turceşti în construcţiile care vor fi demarate din bugetul anului, din următorul buget al Uniunii Europene, construcţii de autostrăzi. Suntem interesaţi în prezenţa firmelor turceşti în industria alimentară, pentru a valorifica producţia agricolă pe care o avem în România, pentru că nu avem suficientă capacitate de procesare faţă de producţia agricolă pe care o avem. Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în turism. Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în energie, atât participare în procesul de privatizare a microhidrocentralelor şi a termocentralelor, proces în desfăşurare în România, dar şi în partea de distribuţie, de valorificare a energiei electrice sau în investiţii în producerea de energie neconvenţională, energia eoliană. Nu în ultimul rând, ne interesează în mod deosebit - şi aici este un semnal pe care îl voi da şi mâine - participările comune, prin societăţi mixte, pe pieţele din Asia Centrală - Azerbaidjan, Kazahstan, de ce nu, Armenia, Turkmenistan. Sunt zone în care împreună, având în vedere prezenţa investitorilor turci şi a firmelor turceşti din România, putem acţiona pe terţe pieţe. V-am dat doar câteva exemple. Dar este un lucru de reţinut, sunt firme turceşti care au primit ajutoare de stat pentru a-şi face investiţia în România. Deci, nu există o discriminare pe care să o aplicăm firmelor turceşti, dacă au un proiect viabil, Guvernul României le asigură şi lor ajutoare de stat pentru a realiza investiţia.

Președintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül: Deci întrebarea se referea la o chestiune de politică internă. Va fi luată o decizie referitoare la scurtarea duratei până când un tribunal va putea să dea o decizie definitivă.

 

Departamentul de Comunicare Publică - 05 Februarie 2014 - Administrația Prezidențială



2014-02-05 18:00:00
Vocea României
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi