Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

REȚETE DE ACUM 100 DE ANI: Tuslama și sarailie

REȚETE DE ACUM 100 DE ANI: Tuslama și sarailie

 

În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta săptămânal rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/RADOR
Legume și zarzavaturi, în Piața Obor (1937) 


Săptămâna aceasta vă delectăm cu două feluri de mâncare, care fac parte din moștenirea culinară turcă a Dobrogei: ''tuslamaua'' și ''sarailiile'', ambele publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Tuslamaua
Se iau picioarele și partea dela burtă cea grasă zisă muchie, care a fiert pentru ciorba de burtă, cât și mura. Se curăță din nou cu apă caldă și se așează într'o cratiță pe foc, cu apă caldă, o ceapă, un morcov, o foaie de dafin, ca să mai fiarbă puțin.

Cărnurile se scot apoi, se taie în bucățele patrate și se așează din nou într'o cratiță, se pun la foc domol până ce zeama se va gelatina.

Se servește cu hrean sau cu usturoiu, după gust.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ DAN MIHAESCU
Prima editie a Simpozionului—Dobrogea interetnică — tradiții, prezent si viitor.

Sarailiile
Proporțiile: 1 kgr. făină, 200 gr. lapte, jumătate bastonaș de vanilie, 500 gr. zahăr, 200 gr. unt, 50 gr. apă de flori, 50 gr. nuci.

Faci foaia ca pentru strudel, când s'a zvântat puțin, se stropește cu unt, cu zahăr, cu nuci măcinate și amestecată cu zahăr. Se întorc capetele foaiei ca să nu iasă nucile. Apoi se înfășoară pe o vergea subțire. Se strânge ca să formeze niște încrețituri.

Se taie bucăți potrivite, se așează într'o tavă unsă cu unt și se pune la coptor. Când sunt aproape gata se toarnă siropul fiert în care s'a pus și apa de flori. Mai pui puțin la coptor pentru ca apa de flori să se amestece bine cu siropul și să se infiltreze în prăjitură. 

 

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru)

2014-02-06 08:38:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi