Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul francez Jean Gabin

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul francez Jean Gabin

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul francez Jean Gabin
 

Jean Gabin a fost unul dintre cei mai mari actori francezi, cu o carieră care s-a întins pe parcursul a şase decenii, însumând peste 90 de filme, conform http://www.filmsdefrance.com.

S-a născut la 17 mai 1904 la Paris, pe numele Jean-Alexis Moncorge, ca fiu al lui Madeleine Petit şi al Ferdinand Moncorge.

A fost un adevărat gentleman al cinematografiei franceze între cele două războaie mondiale. Una dintre cele mai populare personalităţi interpretate a fost inspectorul Maigret, însă a jucat o pleiadă întreagă de personaje: aristocraţi, fermieri, hoţi şi manageri.

A debutat în două filme mute în 1928. Doi ani mai târziu a jucat în producţia lui Pathe Freres ''Chacun sa Chance''. Timp de patru ani a jucat în roluri secundare în peste o duzină de filme, iar recunoaşterea talentului său avea să vină odată cu rolul din pelicula ''Maria Chapdelaine'' (1934), regizată de Julien Duvivier. Rolul din drama ''La bandera'', regizată de acelaşi Duvivier, l-a consacrat ca un adevărat star. A lucrat din nou cu acelaşi regizor la filmul de succes ''Pepe le Moko'' (1937), iar rolul i-a adus recunoaştere internaţională.

A colaborat cu Jean Renoir la peliculele ''La Grande Illusion'' (1937), un film antirăzboi care a rulat la New York timp de şase luni, ''La Bete Humaine'' (1938), o tragedie având la bază un roman de Emile Zola. A urmat colaborarea cu regizorul Marcel Carne la pelicula ''Port of Shadows''.

A primit multe oferte de la Hollywood dar le-a refuzat până la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. După ocuparea Franţei, s-a alăturat altor oameni francezi de film şi s-a mutat în SUA. La Hollywood s-a implicat şi într-o relaţie cu actriţa Marlene Dietrich care a durat până în 1948. Colaborarea sa cu Duvivier la ''Moontide'' (1942) şi ''Strange Confessions'' (1944) nu a înregistrat succesul aşteptat.

A interpretat rolul principal din pelicula lui Rene Clement ''The Walls of Malapaga'' (1949), care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin. ''Touchez Pas au Grisbi'' (1954), regizat de Jacques Becker, a fost un succes internaţional, fiind foarte bine primit de public.

A lucrat din nou cu Jean Renoir în producţia ''French Cancan'' (1955). A interpretat rolul inspectorului Jules Maigret în trei filme produse în anii 1958, 1959, 1963.

În cei peste 20 de ani care au urmat a făcut peste 50 de filme, multe dintre acestea pentru compania Gafer Films, un parteneriat de producţie gestionat de Gabin alături de actorul Fernandel.

A fost nominalizat la două premii NAFTA şi a câştigat 8 premii de-a lungul carierei.

A murit de leucemie în Spitalul American din Paris, la 15 noiembrie 1976, la vârsta de 72 de ani. Ceremonia de înhumare s-a desfăşurat cu onoruri militare, iar cenuşa sa a fost aruncată în mare dintr-o navă militară.

AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

 

Sursa foto: www.imdb.com

2019-05-17 10:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!