Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Nicolae Ceaușescu, subiect de dezbatere la UPA din Iași

Nicolae Ceaușescu, subiect de dezbatere la UPA din Iași

 

Regimul condus de Nicolae Ceaușescu a fost temă de dezbatere la Facultatea de Științe Politice a Universității "Petre Andrei" din Iași, unde Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) și Revista Polis au lansat duminică proiectul "După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est".

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

 

Cu această ocazie a fost lansată cartea "Viața lui Ceaușescu. Fiul Poporului", coordonat de Lavinia Betea, și a avut loc proiecția filmului "Moartea Ceaușeștilor — Trei zile până la Crăciun", în regia lui Radu Gabrea, după scenariul jurnalistului Grigore Cartianu.

"Proiectul nostru însumează o serie de acțiuni menite să reunească opinii ale specialiștilor în domeniul socio-uman, mărturii ale victimelor regimului comunist — deținuți, emigranți și alte forme de exprimare pe întreg parcursul anului 2014, tocmai în vederea conștientizării consecințelor pe care comunismul le-a avut asupra europenilor din fostul lagăr comunist", a declarat conf.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului și decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA din Iași.

Lavinia Betea, coordonatoarea volumului al doilea, despre viața lui Ceaușescu, intitulat "Fiul poporului", le-a mărturisit celor prezenți că nu și-a dorit să realizeze biografia lui Nicolae Ceaușescu.

"Eu sunt specializată în psihologie socială și m-am trezit proiectată în această cunoaștere din interior a comunismului. Obligația a venit, ca la oricare alt loc de muncă, pe vremea când eram la "Jurnalul Național", de la Marius Tucă, care a spus că trebuie să facem biografia lui Ceaușescu. Era un volum enorm de informație. Am continuat această muncă la "Adevărul". De-a lungul documentării am realizat că nu știam nimic despre liderul Partidului Comunist Român, iar tot ce se scrisese până la acea vreme rămăsese la nivelul de senzațional", a explicat Lavinia Betea.

Despre cel de-al doilea volum, aceasta a declarat că a fost scris ca o deconstrucție a stereotipurilor care s-au format în jurul personalității lui Ceaușescu.

"De ce mai vorbim și după 25 de ani de Nicolae Ceaușescu? Pentru că a murit cum a murit, pentru că vorbim și de un sentiment de vinovăție colectivă, pentru că tot ceea ce s-a făcut în România până în 1990 era catalogat ca fiind ale lui Ceaușescu și pentru că vorbim și de un brand puternic", a completat Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universității "Petre Andrei" din Iași, a vorbit despre "perioada complicată" de dinainte de 1989.

"Dacă nu era 1989, generația mea era blocată, în primul rând profesional, pentru că prin 1977 doctoratele s-au blocat, era o perioada complicată, complexă și contradictorie, cum îi plăcea lui Ceaușescu să spună. Sunt exemplare ambele volume, pentru că, citindu-le, retrăiesc acele momente", a spus Tompea.

Jurnalistul Grigore Cartianu, scenarist al filmului "Moartea Ceaușeștilor — Trei zile până la Crăciun", a reamintit tensiunile societății de dinainte de Revoluția din decembrie 1989.

"În acea perioadă domneau cei trei "F" — foamea, frigul și frica—, iar ultimul era cel mai important pentru că, astăzi, noi nu mai trăim acea frică permanentă de a spune și de a vorbi și care făcea, în acea perioadă, ca orice acțiune solidă de a schimba ceva țara asta să se oprească în fază incipientă. Erau mai perverși anii '80 cu Ceaușescu, pentru că răul era pretutindeni și nicăieri, nu aveai de unde să îl apuci", a afirmat Grigore Cartianu.

Filmul "Moartea Ceaușeștilor — Trei zile până la Crăciun", proiectat în Aula Magna, reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârșit prin judecarea și execuția, în ziua de Crăciun, a soților Ceaușescu.

Proiectul anual "După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est" va cuprinde, de-a lungul întregului an, organizarea a peste 30 evenimente, constând în conferințe, lansări de carte, proiecții de filme, expoziții și spectacole. AGERPRES/(AS — autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin)

2014-01-26 20:57:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!