Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOZA DE CULTURĂ: ''Turandot''

DOZA DE CULTURĂ: ''Turandot''

DOZA DE CULTURĂ: ''Turandot''
 

''Turandot'' este o operă în trei acte semnată de compozitorul italian Giacomo Puccini (1858-1924), pe libretul compatrioţilor săi Giuseppe Adami (1878-1946) şi Renato Simoni (1875-1952).

Piesa a avut premiera la 25 aprilie 1926, la Teatro alla Scala din Milano. Ultimele zece minute ale operei au fost compuse de Franco Alfano, Puccini decedând înainte de terminarea lucrării.

Acţiunea este plasată în China şi începe cu un mandarin care citeşte decizia prinţesei Turandot, al cărui nume înseamnă "Fiica lui Turan", o regiune istorică din Asia Centrală: pretendenţii ei trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a le fi acceptate propunerile: să aibă sânge regal şi să poată dezlega trei ghicitori. Cei care se încumetau, dar fără succes, urmau să fie decapitaţi.

În mulţimea care asista la ceea ce, după toate probabilităţile, urma să fie un spectacol macabru, se găseşte şi prinţul Calaf, fiul regelui detronat al tătarilor, Timur. Şi acesta din urmă se afla în mulţime, alături de slujnica lui credincioasă, Liu.

În momentul în care Turandot îşi face apariţia, Calaf se îndrăgosteşte iremediabil de frumoasa femeie şi, în ciuda protestelor disperate ale lui Timur, se înscrie în "competiţie". Înainte de a-i pune cele trei întrebări, Turandot îşi explică hotărârea de a-i ucide pe toţi care vor pica testul: este preocupată intens de memoria unei străbune răpită şi ucisă de un rege năvălitor chiar pe locul actualei ceremonii. Turandot şi-a dedicat viaţa răzbunării rudei sale îndepărtate.

Prima ghicitoare sună astfel: "care este năluca ascultată de toţi oamenii, care moare în fiecare zi pentru a renaşte noaptea?" Prinţul răspunde corect: "speranţa". Urmează a doua întrebare: "cine, fără să fie văpaie, arde ca una, câteodată îngheaţă, iar alteori se aprinde?" Răspunsul este, din nou, corect: "sângele". Ultima enigmă ce trebuie dezlegată: "care este gheaţa ce naşte foc şi care, când vrei să-i fii stăpân, te face sclav, iar când vrei să-i fii sclav, te face rege?" După o clipa de gândire, Calaf răspunde corect: "Turandot".

Uimită şi dezamăgită de reuşita tânărului Calaf, Turandot îi spune că nu intenţionează să se ţină de cuvânt şi că preferă să moară decât să-i devină soţie. Prinţul afirmă că ceea ce doreşte el este iubirea sa şi că nu o vrea de soţie împotriva voinţei ei. Calaf îşi pune din nou viaţa la dispoziţia prinţesei şi îi spune că dacă până în dimineaţa zilei următoare va reuşi să îi afle numele, el acceptă să fie decapitat.

În ciuda eforturilor depuse de gărzile palatului, Turandot nu reuşeşte să afle numele pretendentului său. Înainte de răsăritul soarelui, Calaf şi prinţesa rămân singuri. Ea îşi recunoaşte înfrângerea, plângând pentru prima dată în viaţă. Însă el, pentru a treia oară, îşi oferă viaţa, şoptindu-i numele său. În acest moment, Turandot îl poate condamna la moarte pe Calaf.

Ieşind în întâmpinarea mulţimii strânse la palat, Turandot anunţă că numele străinului este... "Iubire". Calaf se repede spre Turandot, aceasta îi cade în braţe, în aclamaţiile celor prezenţi.

"Turandot" face parte din actuala stagiune a Operei Naţionale din Bucureşti, potrivit http://operanb.ro. Regia este semnată de Ştefan Neagrău, iar în rolurile principale sunt Dragana Radakovic şi Călin Brătescu.

AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea)

2019-05-16 10:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!