Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?




» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOZA DE CULTURĂ: "Masca normalităţii"

DOZA DE CULTURĂ: "Masca normalităţii"

DOZA DE CULTURĂ:
 

"Masca normalităţii" ("The Mask of Sanity") este o carte scrisă de psihiatrul american Hervey M. Cleckley (1903-1984).

Lucrarea, cu subtitlul "O încercare de a clarifica unele aspecte legate de aşa-numita personalitate psihopatică", a fost publicată în 1941, fiind reeditată de şase ori. Este considerată cea mai importantă descriere clinică a psihopatiei realizată în secolul XX.

Potrivit lui Cleckley, psihopaţii sunt maeştrii ai aparenţelor, reuşind să-şi construiască în mod credibil imaginea de oameni normali, sinceri, chiar carismatici. În realitate, această mască ascunde personalităţi narcisiste şi machiavelice, sfidătoare, distante, lipsite de remuşcări, empatie sau inhibiţii, mincinoase până la nivel patologic, impulsive, incapabile să înveţe din propriile greşeli sau de a planifica pe termen lung.

"Sărăcia generală în toate reacţiile afective majore", scrie Cleckley, este tipică psihopaţilor, iar fiinţele din jur sunt văzute exclusiv ca instrumente de atingere a propriilor scopuri egoiste, care de obicei constau în satisfacerea dorinţelor imediate, fie ele psihologice sau materiale, potrivit gwern.net. Plictiseala este principalul disconfort psihic al psihopatului, astfel explicându-se, printre altele, impredictibilitatea şi promiscuitatea sexuală ce îi caracterizează.

Paradoxal, arată psihiatrul american, psihopaţii au o inteligenţă peste medie, nu suferă de halucinaţii şi sunt perfect conştienţi de răul pe care îl produc, chiar dacă acesta nu îi afectează emoţional în niciun fel.

Cercetările lui Hervey M. Cleckley au fost continuate de, printre alţii, psihologul criminolog Robert D. Hare, autorul lucrării "Fără conştiinţă" (1993), care a dezvoltat, ulterior revizuit, aşa-numita "Scală a psihopatiei", un test clinic de depistare şi cuantificare a acestei boli psihice.

AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

2019-05-13 10:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!