Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

CARIERE PENTRU ROMÂNIA INTERVIU Sabin Dorohoi (regizor): Cred în perseverență; norocul e ceva incontrolabil, poate veni, sau nu

CARIERE PENTRU ROMÂNIA INTERVIU Sabin Dorohoi (regizor): Cred în perseverență; norocul e ceva incontrolabil, poate veni, sau nu

 

Școala Românească de film a continuat și în acest an să țină steagul sus în concursurile internaționale de top și prin rezultatele obținute de tânărul regizor cărășean Sabin Dorohoi (29 de ani), care a regizat scurtmetrajul 'Calea Dunării', singurul film românesc nominalizat în 2013 la Palm Springs în SUA. De altfel, 'Calea Dunării' este singurul scurtmetraj din România care s-a calificat în acest an în competiția oficială a Festivalului de la Palm Springs.

 

Foto: captura YOUTUBE

 

'Calea Dunării' este cel de-al 12-lea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi și al treilea după absolvirea facultății de film. Scurtmetrajul 'Calea Dunării' a câștigat, la începutul lunii noiembrie, și premiul 'Young Audience Award' la competiția oficială a Festivalului Cinemed — Festival de Film Mediterraneen — de la Montpellier (Coasta de Azur) din Franța.

 

 

Tot prin Sabin Dorohoi, la Reșița în această toamnă au fost lansate oficial și singurele studiouri de film din vestul României, Western Transylvania Studios. Fiind legat de locurile natale, Sabin Dorohoi dorește astfel să aducă o alternativă viabilă și interesantă pentru cei din industria cinematografică. Acesta a și fost, de altfel, motivul pentru care Sabin Dorohoi a investit în studiourile Western Transylvania Studios.

AGERPRES: Ce vei oferi prin respectivele studiouri?
Sabin Dorohoi: Într-o primă fază, studiourile se vor axa pe producția filmelor mediu-low budget, fie din România fie, în mod special, venite de la partenerii noștri din Hollywood, Los Angeles. Unul din targeturile noastre principale sunt producțiile Horror, așa-numitele B-movies. Dar dincolo de filme, reclame și videoclipuri, Western Transylvania Studios are mai multe domenii de activitate, în producțiile audio-vizuale, adresate nu doar profesioniștilor din industrie, ci unei palete mult mai largi de clienți, precum: turism, educație, sport & aventură, medicină, culinare, etc. Câteva exemple filmate în Caraș-Severin, despre Western Transylvania Studios, pot văzute pe http://www.youtube.com/watch?v=9EBFPbubs_o — un film de promovare pentru Cazanele Dunării, care face parte din serviciile de producție pentru filme Turistice, oferite de Western Transylvania Studios), apoi http://www.youtube.com/watch?v=rTBnNq20NK8 — un film de prezentare a Colegiului Tehnic Reșița (și care, de asemenea, face parte din serviciile de producție pentru filme de prezentare a instituțiilor de învățământ), sau http://www.youtube.com/watch?v=96AG_QJFAU0 — un film de prezentare al unui club sportiv de Airsoft (face parte din serviciile de producție pentru filme sportive, de aventură și teambuilding oferite de Western Transylvania Studios).

AGERPRES: Ești conștient că ai devenit un model de urmat pentru tinerii care vor să facă ceva în România?
Sabin Dorohoi: Sunt conștient că, în acest secol, nevoia de conținut audio-vizual este uriașă. Totodată, mediul online câștigă teren în fața televiziunilor. Iar ponderea pe care conținutul audio-vizual o ocupă în spațiul online, în special, este din ce în ce mai mare, estimându-se că în 2015 va ajunge la 46%, iar în 2025, va depăși cu mult 50%, ceea ce înseamnă că, destul de curând, audio-vizualul va fi la cea mai mare căutare în mediul online! Sunt conștient că lucrez într-un 'domeniu binecuvântat' cu tot mai multă căutare și nu întâmplător am ales să dezvolt o afacere în acest sens. Dar până la transformarea într-un 'model de urmat' sunt convins că mai e un drum foarte lung. Sunt destui tineri ale căror afaceri sunt mult mai spectaculoase din punct de vedere financiar și care păstrează un raport excelent investiții/câștiguri. În acest sens, antreprenorii din IT sunt cel mai bun exemplu! Domeniul meu de lucru presupune investiții foarte mari într-o primă fază, care se amortizează destul de greu în timp, mai ales din cauza aparaturii profesioniste foarte costisitoare. Dar cred că ceea ce fac eu poate fi considerat interesant, mai ales din prisma domeniului de activitate, destul de rar în Romania și prin expunerea foarte mare media pe care acest domeniu mi-o oferă. Mai pe românește, este o slujbă născătoare de vedete.

AGERPRES: Ce crezi că te-a adus aici?
Sabin Dorohoi: Cu toată sinceritatea, nu am ajuns nici măcar la 10% din ceea ce mi-am propus să fac. E un angajament de lungă durată cu meseria și cu viața. Și nu se poate întâmpla peste noapte. Mi-au fost necesari patru ani de muncă asiduă în facultate, șase ani de muncă pe platouri de filmare și încă vreo patru-cinci ani de mers la competiții și marketuri internaționale de film, ca să înțeleg doar o mică parte a unei industrii deosebit de complexe și sofisticate. Sunt conștient că mai am foarte multe de învățat în privința filmelor artistice, a distribuției internaționale, a piețelor de film și a cash-flow-ului într-o industrie cu foarte, foarte multe zerouri. Dar, cu siguranță, orice client poate avea 100% încredere în noi, dacă va alege să lucrăm împreună la un film scurt de prezentare, o reclamă sau un videoclip. În această privință, chiar avem un portofoliu solid.

AGERPRES: Ce finalitate pot avea proiectele create de tineri în ziua de astăzi?
Sabin Dorohoi: Depinde foarte mult de tipul de proiecte. Dacă vorbim de antreprenoriat, care e cea mai mare și mai dificilă provocare pentru tinerii absolvenți, finalitatea clară a oricărui proiect este, evident, una financiară. Dacă, în schimb, vorbim de proiecte de portofoliu (ceea ce numai tinerii își permit să facă: nu poți face voluntariat o dată ce ai o familie de întreținut), fiecare domeniu își are finalitățile lui. În domeniul meu, atunci când produc un film de scurt metraj, finalitatea clară a acestuia sunt circuitele festivaliere mondiale. Aceasta 'finalitate' nu este una pecuniară, dar cu siguranță imaginea din media cântărește foarte mult în deciziile oricărui viitor client când alege să execute o lucrare cu un anumit furnizor de servicii. De aceea e foarte important să fac cunoscute site-urile www.sabinmovies.com — este site-ul meu de portofoliu și www.westerntransylvaniastudios.com — site-ul oficial al studiourilor. E firesc să preferi un nume cunoscut și premiat: ai garanția că serviciul va fi de calitate. Deci, indirect, investițiile în proiecte de portofoliu sunt foarte importante.

AGERPRES: Te poți descurca în România, pentru a-ți atinge un țel, doar prin puterile proprii?
Sabin Dorohoi: Nu. Sunt absolut convins de acest lucru. De fapt, niciunde în lume nu poți clădi ceva de unul singur. Nu doar în România. Există întotdeauna un prieten care te ajută sau o rudă care spune o vorbă bună acolo unde trebuie să o spună. Nimic nu vine din neant. Realitatea nu e ca povestea Cenușăresei care devine prințesă peste noapte. Personal cred destul de puțin în noroc. E un termen mult prea relativ. Cred, însă, în perseverență. Norocul e ceva incontrolabil: poate veni sau nu, dar perseverența e ceva ce ține de tine. O poți controla. Contează doar să o aplici suficient de mult, până când ajungi acolo unde vrei. Revenind, poate unul din cele mai importante lucruri de când e lumea și pământul, dar mai ales în lumea mercantil-pragmatică a secolului al XXI-lea, sunt cunoștințele, prietenii, relațiile solide cu oamenii. Altfel spus, omul sfințește locul. Deci, orice facem e într-un fel sau altul cu ajutorul celor din jur. Iar în lumea noastră românească, celula de unde începe totul e familia. Și, într-adevăr, pot spune că am avut un mare noroc în această privință, fiind susținut extrem de mult de familie.

AGERPRES: Ce drum trebuie urmat, sau poate ce jaloane trebuie ocolite, pentru a ajunge să creezi ceva trainic? Ce urmează pentru Sabin Dorohoi?
Sabin Dorohoi: Fii primul. Fii cel mai bun. Sau trișează. Eu personal nu trișez. Urmează să pregătesc și să filmez primul meu film de lung-metraj. În paralel, vom dezvolta tot mai mult afacerea Western Transylvania Studios, mai ales pe partea serviciilor audio-vizuale simple, pentru clienți din foarte multe branșe. Apoi, urmează câteva investiții solide pentru finalizarea amenajării primului studio cinematografic și ulterior, elevația viitorului studio mare. Bineînțeles, vorbim de câțiva ani buni de muncă de aici înainte. AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Karina Olteanu)

2013-12-17 11:07:20
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!