Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Cultură-Educaţie

Cultură-Educaţie

Guvernul a alocat 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro - în sprijinul sistemului educațional din Republica Moldova.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

* Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, la începutul ședinței de guvern, că nu are dubii că Moldova va semna anul viitor acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

* Premierul Victor Ponta i-a oferit premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, o colecție de DVD-uri cu desene animate traduse în limba română și a propus inițierea unei campanii naționale de strângere de cărți și materiale video în limba română care să fie date elevilor de peste Prut.

* Guvernul a pus la dispoziția Ministerului Agriculturii fonduri de 6,3 miliarde de lei pentru plata schemei de ajutor pe suprafață.

* Premierul Victor Ponta a anunțat într-o conferință de presă că luni vor fi inaugurați 37 de kilometri din Autostrada Lugoj — Deva.

* Premierul Victor Ponta a declarat că prima rectificare de buget pe 2014 se va opera în luna iulie și că în funcție de cifrele privind încasările pe primele trei luni se va decide dacă rectificarea va fi pozitivă sau negativă.

* Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptate de Guvern.

* Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a anunțat că se va acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun și elevilor din învățământul profesional.

2013-12-23 18:35:06
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 23 DECEMBRIE

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil pentru solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la încuviințarea arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman. "Mă voi supune Justiției. Nu voi demisiona niciodată, fiindcă nu sunt vinovat", a declarat Coman.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

* Ședința de plen în care se va dezbate și vota cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman va avea loc vineri, la ora 12,00, a anunțat secretarul Camerei Deputaților Eugen Nicolicea.

* Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să trimită Comisiei juridice spre analiză o scrisoare a președintelui Agenției Naționale de Integritate în care solicită încetarea mandatului deputatului PDL Ștefan-Bucur Stoica pentru că a fost în stare de incompatibilitate pe vremea când deținea funcția de consilier județean.

* Rata de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale a atins 67% în cursul acestui an, a declarat premierul Victor Ponta.

* Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a declarat că dacă hotărârea de guvern privind comasarea MȚR cu Muzeul Satului va fi reluată, personalul acestei instituții va reacționa față de o asemenea decizie, ajungând chiar la proteste de stradă.

2013-12-23 14:18:11
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 20 DECEMBRIE

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului în funcția director interimar al STRV, la propunerea PNL, cu 405 voturi pentru și două voturi împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

* Deputatul Gheorghe Coman a vehiculat în discuțiile inițiate cu denunțătorul numele ministrului Agriculturii, al consilierului personal al acestuia, al președintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al președintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al președintelui Consiliului Județean Buzău, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 zile și prin care s-a solicitat încuviințarea Camerei Deputaților pentru luarea acestei măsuri.

* Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților au acces la dosarul deputatului Gheorghe Coman până luni dimineață, a anunțat președintele comisiei, Bogdan Ciucă.

* PDL București îi cere demisia primarului general, Sorin Oprescu, democrat-liberalii invocând "proasta gestionare" a problemei câinilor fără stăpân, dar și promisiunea edilului-șef că va demisiona dacă nu rezolvă această situație în 18 luni, pentru ca ulterior să spună că termenul nu poate fi respectat.

* Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a constatat încetarea activității Avocatului Poporului, Crișu Anastasiu, care și-a dat demisia, și a aprobat prin vot preluarea în interimat a acestei funcții de către adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu.

* Primăria București impune restricții de trafic rutier în weekend pentru desfășurarea unor acțiuni de comemorare a eroilor martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989.

* Arborele genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat cu folie de aur cu cifra regelui și stema regatului, o excepțională piesă de patrimoniu național care a aparținut Casei Regale a României, a fost dat în custodie, pentru o perioadă de cinci ani Muzeului Național de Istorie a României.

2013-12-20 13:37:08
Vezi Continuarea 

Stelian Tănase, validat de Parlament în funcția de director interimar al SRTV

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Parlamentului în funcția director interimar al SRTV cu 405 voturi pentru și două împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

Deputații și senatorii PDL nu au participat la vot ei, părăsind sala de plen înainte de începerea votului. 


"Grupurile parlamentare ale PDL sunt consecvente în privința numirii directorului general al TVR cu poziția pe care am avut-o marți. Noi considerăm că din data de 10 decembrie, când raportul de activitate al Televiziunii Române a fost respins în plenul reunit, ați avut și timpul, și majoritatea necesară să veniți cu o soluție definitivă la TVR. Noi nu considerăm că e corect și legal ceea ce faceți acum, interimat fără mandat imperativ. Ce anume are voie să facă? Mai mult, ați și emis o ordonanță de urgență, modificând Legea 41, dând competențe Birourilor Permanente reunite. Grupurile parlamentare ale PDL părăsesc sala în semn de protest față de procedura legală pe care dumneavoastră înțelegeți să o adoptați", a spus viceliderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel.

2013-12-20 13:33:04
Vezi Continuarea 

Alba: Pedepse mai mici, în apel, pentru unii dintre inculpații din dosarul "Aurul Dacic"

Unele dintre cele 13 persoane judecate pentru că ar fi efectuat săpături ilegale în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, unde ar fi descoperit și traficat ilegal, printre altele, și 15 brățări dacice de aur, au primit la Curtea de Apel Alba Iulia o condamnare mai mică decât la instanța de fond, respectiv Tribunalul Hunedoara.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / LUCIAN TUDOSE

 

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat miercuri seară în dosarul "Aurul Dacic", proces care a debutat la instanța din Alba în primăvara lui 2010, alți peste patru ani judecându-se pe fond la Tribunalul Hunedoara.

Instanța din Alba a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, inculpați și partea civilă, respectiv Ministerul Culturii.

Decizia instanței nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunțare cu cei prezenți și de la comunicare cu celelalte părți, competența soluționării acestuia revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție, a menționat purtătorul de cuvânt, Cosmin Muntean.

Pentru Iulian Ceia, care primise la Tribunalul Hunedoara cea mai mare condamnare dintre inculpații din acest dosar, respectiv 12 ani de închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca acesta să execute 7 ani de închisoare. El a fost achitat de săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecții și săpături ilegale în situri arheologice. Magistrații au decis și încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ceia în privința săvârșirii infracțiunilor de șantaj împotriva a trei părți vătămate, în două dintre cazuri constatând împlinit termenul de prescripție. Totodată, instanța a decis schimbarea încadrării juridice a faptei săvârșite de inculpat din infracțiunea de complicitate la infracțiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecința pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural național, în infracțiunea de tăinuire cu consecința pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural național.

Cu privire la inculpatul Ciprian State Hidișan, condamnat la Deva la 11 ani de închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca acesta să execute 10 ani închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile.

Pentru șase dintre inculpați, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut condamnarea la pedeapsa de 10 ani închisoare cu executare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile.

Cu privire la alți doi inculpați, instanța a menținut condamnarea la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare stabilită de către Tribunalul Hunedoara.

În ceea ce o privește pe singura femeie inculpată în acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedeapsa redusă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, după ce la instanța de fond a fost condamnată la 7 ani de închisoare cu executare.

Un inculpat a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, iar pentru un altul s-a stopat procesul penal ca urmare a decesului.

Pe latura civilă, instanța a decis să-i oblige pe patru dintre inculpați să restituie Ministerului Culturii în natură bunurile sustrase sau să plătească acestuia, în solidar, contravaloarea a peste 1,1 milioane de euro în lei la data plății. Alți patru inculpați trebuie să restituie părții civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea a peste 446.000 de euro, în lei la data plății, iar Ceia a încă peste 223.000 de euro.

2013-12-19 09:55:34
Vezi Continuarea 

Istoria totalitarismului ca materie în licee și înființarea unui muzeu al totalitarismului, inițiative legislative în dezbatere

Deputatul Dan Cristian Popescu, membru în grupul PDL, a organizat miercuri o masă rotundă ce a avut ca temă dezbaterea a două inițiative legislative privind studierea istoriei totalitarismului în licee și înființarea unui muzeu al istoriei totalitarismului în România.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Ambele inițiative au rolul de face cunoscute mai bine aceste lucruri, tinerii trebuie să cunoască istoria recentă a României, pentru că foarte multe probleme care astăzi deranjează și afectează viața oamenilor își au rădăcina acolo", a spus Popescu, inițiatorul celor două proiecte.

Potrivit acestuia, locația vizată pentru înființarea muzeului este Fortul 13 Jilava, vechea clădire unde erau închiși deținuții politici, o clădire adiacentă penitenciarului Jilava, astăzi închisă.

"Există mai multe proiecte pentru transformarea acestui edificiu într-un muzeu. Din păcate, accesul se face încă prin închisoarea Jilava și acolo este doar conservat. Noi vrem să punem acest muzeu pe harta obiectivelor cultural-turistice din România. Am vrea să ne cunoaștem istoria, să știm cum acolo au fost închiși, chinuiți și supuși unor condiții inumane doar deținuți politici pentru că aveau alte păreri decât regimul comunist", a subliniat deputatul.

"Aceste inițiative vor urma cursul unor dezbateri publice, ele vor fi perfecționate, pentru că eu am plecat mai mult cu niște idei și aș vrea să fie un consens în societatea civilă și în rândul persoanelor care sunt interesate de aceste subiecte, iar după ce vor avea o formă care va include cele mai multe idei, o să le depun oficial pe parcursul birocratic al unor propuneri de lege, probabil în februarie anul viitor, odată cu noua sesiune parlamentară", a explicat inițiatorul proiectelor.

În opinia directorului Institutului Național al Totalitarismului, Radu Ciuceanu, pentru înființarea acestui muzeu prima măsură ar fi intrarea în posesia Fortului 13, "un tezaur al poporului român atât prin jertfă, cât și prin obiectivul pe care și-l propune. Să ne grăbim. fiindcă acest fort este într-o continuă distrugere, iar cu cât timpul va trece noi vom dispare (n.r.foștii deținuți politici)".

La rândul său, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, a invitat la realism în ceea ce privește materializarea acestor proiecte, ințiativa privind muzeul implicând sume pe care statul nu le are.

"Avizul institutului va fi pozitiv. Am vrea ca discuția să fie practică, concretă, cu oameni care decid această chestiune. Trebuie să se discute cu secretarul general al Ministerului Culturii și să existe o decizie politică în acest sens. Orice inițiativă va trebui să primească un aviz pozitiv de la Guvern și de la Ministerul de Finanțe, care este sărac", a arătat Muraru.

2013-12-18 20:03:35
Vezi Continuarea 

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele instituției Cristinel Iovan și doi șefi serviciu în dosarul privind atribuirea, în condiții presupus nelegale, a unor contracte finanțate din fonduri locale și europene.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar Cristinel Iovan de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj și arhitect șef, Ileana Măjină, șeful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unității Medico-Sociale Bechet, și Ileana Măricuțoiu, director al Spitalului Dăbuleni.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale, a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada 2012-2013, învinuitul Prioteasa uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă pe care i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

"Concret, învinuiții Prioteasa, Iovan și Pappa au acționat astfel încât, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind 'Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD'să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. Folosindu-și autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail — Muzeul de Artă Craiova" (proiect realizat, în parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o sumă de bani de la unul din acționarii firmei beneficiare.

În desfășurarea acestor activități, conform procurorilor, președintele CJ Dolj a colaborat cu învinuita Ileana Măjină, care a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referință.

"Contractul de lucrări a fost direcționat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea. Din dispoziția președintelui CJ Dolj, Pappa și Iovan au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului "Centrul Cultural Brâncuși — centrul turistic interactiv". Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative", se spune în document.

În scopul obținerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa și Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-socială (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat și în urma intervenției lui Pappa, susținută de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Tulitu. Pe segmentul derulării execuției, aceasta din urmă a aprobat și a avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor. Ion Prioteasa și Ileana Măjină, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova'", mai susține DNA.

Anchetatorii rețin totodată că există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societății respective, învinuita Măjină a convenit cu reprezentanții firmei ca aceștia să achiziționeze, la prețuri supraevaluate, materiale de construcții necesare executării lucrărilor, de la anumiți furnizori la care învinuita avea un interes.

2013-12-17 16:23:09
Vezi Continuarea 

CARIERE PENTRU ROMÂNIA INTERVIU Sabin Dorohoi (regizor): Cred în perseverență; norocul e ceva incontrolabil, poate veni, sau nu

Școala Românească de film a continuat și în acest an să țină steagul sus în concursurile internaționale de top și prin rezultatele obținute de tânărul regizor cărășean Sabin Dorohoi (29 de ani), care a regizat scurtmetrajul 'Calea Dunării', singurul film românesc nominalizat în 2013 la Palm Springs în SUA. De altfel, 'Calea Dunării' este singurul scurtmetraj din România care s-a calificat în acest an în competiția oficială a Festivalului de la Palm Springs.

 

Foto: captura YOUTUBE

 

'Calea Dunării' este cel de-al 12-lea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi și al treilea după absolvirea facultății de film. Scurtmetrajul 'Calea Dunării' a câștigat, la începutul lunii noiembrie, și premiul 'Young Audience Award' la competiția oficială a Festivalului Cinemed — Festival de Film Mediterraneen — de la Montpellier (Coasta de Azur) din Franța.

 

 

Tot prin Sabin Dorohoi, la Reșița în această toamnă au fost lansate oficial și singurele studiouri de film din vestul României, Western Transylvania Studios. Fiind legat de locurile natale, Sabin Dorohoi dorește astfel să aducă o alternativă viabilă și interesantă pentru cei din industria cinematografică. Acesta a și fost, de altfel, motivul pentru care Sabin Dorohoi a investit în studiourile Western Transylvania Studios.

AGERPRES: Ce vei oferi prin respectivele studiouri?
Sabin Dorohoi: Într-o primă fază, studiourile se vor axa pe producția filmelor mediu-low budget, fie din România fie, în mod special, venite de la partenerii noștri din Hollywood, Los Angeles. Unul din targeturile noastre principale sunt producțiile Horror, așa-numitele B-movies. Dar dincolo de filme, reclame și videoclipuri, Western Transylvania Studios are mai multe domenii de activitate, în producțiile audio-vizuale, adresate nu doar profesioniștilor din industrie, ci unei palete mult mai largi de clienți, precum: turism, educație, sport & aventură, medicină, culinare, etc. Câteva exemple filmate în Caraș-Severin, despre Western Transylvania Studios, pot văzute pe http://www.youtube.com/watch?v=9EBFPbubs_o — un film de promovare pentru Cazanele Dunării, care face parte din serviciile de producție pentru filme Turistice, oferite de Western Transylvania Studios), apoi http://www.youtube.com/watch?v=rTBnNq20NK8 — un film de prezentare a Colegiului Tehnic Reșița (și care, de asemenea, face parte din serviciile de producție pentru filme de prezentare a instituțiilor de învățământ), sau http://www.youtube.com/watch?v=96AG_QJFAU0 — un film de prezentare al unui club sportiv de Airsoft (face parte din serviciile de producție pentru filme sportive, de aventură și teambuilding oferite de Western Transylvania Studios).

AGERPRES: Ești conștient că ai devenit un model de urmat pentru tinerii care vor să facă ceva în România?
Sabin Dorohoi: Sunt conștient că, în acest secol, nevoia de conținut audio-vizual este uriașă. Totodată, mediul online câștigă teren în fața televiziunilor. Iar ponderea pe care conținutul audio-vizual o ocupă în spațiul online, în special, este din ce în ce mai mare, estimându-se că în 2015 va ajunge la 46%, iar în 2025, va depăși cu mult 50%, ceea ce înseamnă că, destul de curând, audio-vizualul va fi la cea mai mare căutare în mediul online! Sunt conștient că lucrez într-un 'domeniu binecuvântat' cu tot mai multă căutare și nu întâmplător am ales să dezvolt o afacere în acest sens. Dar până la transformarea într-un 'model de urmat' sunt convins că mai e un drum foarte lung. Sunt destui tineri ale căror afaceri sunt mult mai spectaculoase din punct de vedere financiar și care păstrează un raport excelent investiții/câștiguri. În acest sens, antreprenorii din IT sunt cel mai bun exemplu! Domeniul meu de lucru presupune investiții foarte mari într-o primă fază, care se amortizează destul de greu în timp, mai ales din cauza aparaturii profesioniste foarte costisitoare. Dar cred că ceea ce fac eu poate fi considerat interesant, mai ales din prisma domeniului de activitate, destul de rar în Romania și prin expunerea foarte mare media pe care acest domeniu mi-o oferă. Mai pe românește, este o slujbă născătoare de vedete.

AGERPRES: Ce crezi că te-a adus aici?
Sabin Dorohoi: Cu toată sinceritatea, nu am ajuns nici măcar la 10% din ceea ce mi-am propus să fac. E un angajament de lungă durată cu meseria și cu viața. Și nu se poate întâmpla peste noapte. Mi-au fost necesari patru ani de muncă asiduă în facultate, șase ani de muncă pe platouri de filmare și încă vreo patru-cinci ani de mers la competiții și marketuri internaționale de film, ca să înțeleg doar o mică parte a unei industrii deosebit de complexe și sofisticate. Sunt conștient că mai am foarte multe de învățat în privința filmelor artistice, a distribuției internaționale, a piețelor de film și a cash-flow-ului într-o industrie cu foarte, foarte multe zerouri. Dar, cu siguranță, orice client poate avea 100% încredere în noi, dacă va alege să lucrăm împreună la un film scurt de prezentare, o reclamă sau un videoclip. În această privință, chiar avem un portofoliu solid.

AGERPRES: Ce finalitate pot avea proiectele create de tineri în ziua de astăzi?
Sabin Dorohoi: Depinde foarte mult de tipul de proiecte. Dacă vorbim de antreprenoriat, care e cea mai mare și mai dificilă provocare pentru tinerii absolvenți, finalitatea clară a oricărui proiect este, evident, una financiară. Dacă, în schimb, vorbim de proiecte de portofoliu (ceea ce numai tinerii își permit să facă: nu poți face voluntariat o dată ce ai o familie de întreținut), fiecare domeniu își are finalitățile lui. În domeniul meu, atunci când produc un film de scurt metraj, finalitatea clară a acestuia sunt circuitele festivaliere mondiale. Aceasta 'finalitate' nu este una pecuniară, dar cu siguranță imaginea din media cântărește foarte mult în deciziile oricărui viitor client când alege să execute o lucrare cu un anumit furnizor de servicii. De aceea e foarte important să fac cunoscute site-urile www.sabinmovies.com — este site-ul meu de portofoliu și www.westerntransylvaniastudios.com — site-ul oficial al studiourilor. E firesc să preferi un nume cunoscut și premiat: ai garanția că serviciul va fi de calitate. Deci, indirect, investițiile în proiecte de portofoliu sunt foarte importante.

AGERPRES: Te poți descurca în România, pentru a-ți atinge un țel, doar prin puterile proprii?

2013-12-17 11:07:20
Vezi Continuarea 

Ponta: Propunerea neoficială a colegilor liberali pentru funcția de președinte director-general al SRTV este Rareș Bogdan

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni seară, că jurnalistul Rareș Bogdan este propunerea pe care liberalii ar urma să o avanseze pentru funcția de președinte director general al SRTV, dar a precizat că se va pronunța cu privire la o astfel de nominalizare în momentul în care ea va fi avansată oficial de PNL.


Foto: AGERPRES ARHIVA / MIRCEA ROSCA (C)

 

"Propunerea pentru președinte director general va aparține colegilor liberali. Nu știu să existe o propunere oficială în acest moment, dar există o propunere neoficială confirmată chiar de domnul Antonescu", a declarat premierul. Ponta a confirmat că este vorba despre jurnalistul Rareș Bogdan, întrebat în acest sens. Fiind chestionat dacă va susține această propunere, premierul a spus: "Dacă colegii liberali o vor face, o să discutăm atunci".

"Evident că am rețineri, dar nu cred că este corect să vorbim despre un alt coleg jurnalist. Problema mea este următoarea. Televiziunea publică, și o privesc din perspectiva șefului de Guvern, televiziunea publică, anul trecut, a fost practic în pragul colapsului. Noi am garantat un împrumut destul de mare cu care, sigur, s-au plătit niște disponibilizări, s-au mai plătit niște investiții... Situația actuală este însă în continuare extrem de gravă. Televiziunea publică are un buget în jur de 150 de milioane de euro, sper să nu greșesc. Are audiențe mici, dar nu asta este problema până la urmă, pentru că televiziunile publice, în general, nu au aceleași audiențe. Problema este dacă românii sunt mulțumiți de serviciile pe care le primesc în schimbul banilor pentru că cei 150 de milioane vin fie din taxă radio-tv, fie din buget. Și atunci preocuparea mea principală este dacă putem să facem din televiziunea publică un serviciu care să fie admirat, dorit de către români și care, sigur, să cheltuiască mai puțin în aceste vremuri dificile. Pentru că banii aceia, în loc să-i dau la TVR aș putea să-i dau la școli sau la spitale", a declarat Ponta.

2013-12-17 00:20:06
Vezi Continuarea 

Austria: castelul Schonbrunn evaluat la aproape 300 milioane de euro

Valoarea castelului Schönbrunn, fostul palat imperial de vară al dinastiei Habsburg, este estimată la aproape 300 milioane de euro de statul austriac, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Ministerul de Finanțe, transmite AFP.

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn, evaluat la 285,70 milioane de euro, este cel mai scump activ imobiliar pe care îl deține Austria. Pe locurile următoare se găsesc două muzee din Viena: muzeul de istorie naturală (160,33 milioane de euro) și muzeul de arte frumoase (113,18 milioane de euro). La rândul său opera din Viena, 'Staatsoper', este estimată la 102,82 milioane de euro.

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Potrivit acestui raport elaborat de Ministerul de Finanțe din Austria, datoriile statului (aproximativ 223,4 miliarde de euro) sunt de aproape două ori și jumătate mai mari decât valoarea patrimoniului austriac (aproximativ 89,5 miliarde de euro).

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

Castelul Schönbrunn este principala atracție turistică a capitalei Austriei, cu 2,8 milioane vizitatori înregistrați în 2012.

 

alternative text


Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO

 

alternative text

Foto: AGERPRES ARHIVA / SIMION MECHNO
2013-12-16 19:28:45
Vezi Continuarea 

Fostul ministru Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-au sancționat, luni, pe fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, cu avertisment pentru declarațiile făcute de acesta referitoare la bugetul alocat Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA/ALEX TUDOR

 

"Declarațiile fostului Ministru al Culturii, Daniel Barbu, referitoare la bugetul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA reprezintă discriminare directă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Domnul Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment. Vot: cinci voturi pentru și o opinie separată", arată sursa amintită.

Totodată, și ziarul local 'Informația Zilei' din Satu Mare a primit o amendă contravențională în valoare de 2000 lei pentru publicarea unui anunț de angajare care preciza ca și condiții 'persoana tânără, aspect fizic plăcut, exclus naționalitate maghiară'.

Membrii CNCD au considerat că respectivul anunț reprezintă "discriminare directă", persoana care a dat anunțul în ziar fiind de asemenea sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei.

Și Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul 'Dor Transilvan' a primit o amendă în cuantum de 5.000 lei ca urmare a conținutul colindului antisemit interpretat de către ansamblu pe postul TVR 3. Aceeași sancțiune a primit-o și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

2013-12-16 18:23:03
Vezi Continuarea 

Antonescu: PNL îl va propune la SRTV pe Rareș Bogdan, înțeleg că PSD sprijină această propunere

Liberalii, în urma unor discuții informale în USL, au decis să-l propună la conducerea televiziunii publice pe jurnalistul Rareș Bogdan, a anunțat președintele PNL, Crin Antonescu.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / MIRCEA ROSCA (C)

 

El a arătat că, de vreme ce PSD nu a venit cu o altă propunere, social-democrații ar urma să sprijine soluția propusă de PNL.

2013-12-16 17:02:36
Vezi Continuarea 

CNCD a aplicat două amenzi de câte 5.000 lei pentru colindul antisemit

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării au sancționat luni, cu câte 5.000 de lei amendă contravențională, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și instituția în cadrul căreia funcționează Ansamblul "Dor transilvan", RATUC, în legătură cu colindul antisemit difuzat de TVR 3 în data de 6 decembrie.


Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR

 

Decizia a fost luată în unanimitate de cei șapte membri ai Consiliului prezenți în ședință, luni, a confirmat pentru AGERPRES președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii "Apasă pe verde" de pe TVR 3, un colind în care era folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.

2013-12-16 16:16:04
Vezi Continuarea 

Patriarhul Daniel: Ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie cultivată ca dar al lui Dumnezeu

Patriarhul Daniel îndeamnă, în pastorala de Crăciun de anul acesta, la o atitudine de responsabilitate față de natură, arătând că aceasta trebuie mereu cultivată "pentru noi și pentru generațiile viitoare".


Foto: AGERPRES FLUX/CRISTIAN NISTOR

 

"Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul, ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare", spune înaltul ierarh.

 

Patriarhul evocă o afirmație a părintelui Dumitru Stăniloae, potrivit căreia "prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Potrivit părintelui Stăniloae, "natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual".

 

Pornind de la această afirmație, patriarhul Daniel arată că "între creație și Creator, între dar și Dăruitor există o legătură de viață".

 

"Dacă noi consumăm totul și degradăm totul din natură (creație), dovedind lipsă de respect sau nerecunoștință față de Creator și nepăsare față de darurile primite de la El, ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit? Totuși, putem transmite generațiilor viitoare și bogăție și înțelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voința noastră este promotoare a coresponsabilității și a cooperării practice la nivel național și planetar", semnalează patriarhul Daniel.

 

Înaltul ierarh arată că "la Taina Nașterii lui Hristos participă cerul și pământul, steaua și peștera, orașul și pustia".

 

2013-12-16 15:28:00
Vezi Continuarea