Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?




» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Cultură-Educaţie

Cultură-Educaţie

Una dintre cele mai valoroase piese a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, un calcit alb-negru, a fost furată din incinta muzeului.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

 

Deși muzeul are sistem de alarmare și serviciu de pază, hoțul a spart geamul clădirii, iar în mai puțin de un minut a reușit să fugă cu valorosul exponat mineral.

"Extracția exponatului din clădire a durat mult peste 30 de secunde, asta arată că acțiunea a fost pregătită. Din analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere realizată împreună cu poliția am realizat că timpul de pătrundere și părăsire a clădirii a durat sub un minut. În momentul ajungerii paznicului în zonă a fost constat furtul" a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, prof. Ioan Bob.

Acesta a mai precizat că mineralul furat este asigurat, dar ar prefera să fie găsit deoarece e una dintre cele mai prețioase piese din colecția de peste 600 de exponate din muzeu.

2014-01-27 12:31:00
Vezi Continuarea 

Nicolae Ceaușescu, subiect de dezbatere la UPA din Iași

Regimul condus de Nicolae Ceaușescu a fost temă de dezbatere la Facultatea de Științe Politice a Universității "Petre Andrei" din Iași, unde Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) și Revista Polis au lansat duminică proiectul "După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est".

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

 

Cu această ocazie a fost lansată cartea "Viața lui Ceaușescu. Fiul Poporului", coordonat de Lavinia Betea, și a avut loc proiecția filmului "Moartea Ceaușeștilor — Trei zile până la Crăciun", în regia lui Radu Gabrea, după scenariul jurnalistului Grigore Cartianu.

"Proiectul nostru însumează o serie de acțiuni menite să reunească opinii ale specialiștilor în domeniul socio-uman, mărturii ale victimelor regimului comunist — deținuți, emigranți și alte forme de exprimare pe întreg parcursul anului 2014, tocmai în vederea conștientizării consecințelor pe care comunismul le-a avut asupra europenilor din fostul lagăr comunist", a declarat conf.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului și decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA din Iași.

Lavinia Betea, coordonatoarea volumului al doilea, despre viața lui Ceaușescu, intitulat "Fiul poporului", le-a mărturisit celor prezenți că nu și-a dorit să realizeze biografia lui Nicolae Ceaușescu.

"Eu sunt specializată în psihologie socială și m-am trezit proiectată în această cunoaștere din interior a comunismului. Obligația a venit, ca la oricare alt loc de muncă, pe vremea când eram la "Jurnalul Național", de la Marius Tucă, care a spus că trebuie să facem biografia lui Ceaușescu. Era un volum enorm de informație. Am continuat această muncă la "Adevărul". De-a lungul documentării am realizat că nu știam nimic despre liderul Partidului Comunist Român, iar tot ce se scrisese până la acea vreme rămăsese la nivelul de senzațional", a explicat Lavinia Betea.

Despre cel de-al doilea volum, aceasta a declarat că a fost scris ca o deconstrucție a stereotipurilor care s-au format în jurul personalității lui Ceaușescu.

"De ce mai vorbim și după 25 de ani de Nicolae Ceaușescu? Pentru că a murit cum a murit, pentru că vorbim și de un sentiment de vinovăție colectivă, pentru că tot ceea ce s-a făcut în România până în 1990 era catalogat ca fiind ale lui Ceaușescu și pentru că vorbim și de un brand puternic", a completat Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universității "Petre Andrei" din Iași, a vorbit despre "perioada complicată" de dinainte de 1989.

"Dacă nu era 1989, generația mea era blocată, în primul rând profesional, pentru că prin 1977 doctoratele s-au blocat, era o perioada complicată, complexă și contradictorie, cum îi plăcea lui Ceaușescu să spună. Sunt exemplare ambele volume, pentru că, citindu-le, retrăiesc acele momente", a spus Tompea.

2014-01-26 20:57:00
Vezi Continuarea 

Teatrul Evreiesc de Stat anulează spectacolul 'Stele rătăcitoare' din cauza deteriorării acoperișului clădirii

Teatrul Evreiesc de Stat anulează reprezentația spectacolului "Stele rătăcitoare", programată pentru sâmbătă, ora 19,00, din cauza deteriorării acoperișului clădirii, informează instituția.

 



"Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, ce au dus la deteriorarea acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, spectacolul 'Stele rătăcitoare', programat astăzi, 25 ianuarie 2014, ora 19,00, a fost suspendat", se arată pe pagina oficială de Facebook a teatrului. 


Biletele achiziționate pentru acest spectacol rămân valabile pentru reprezentațiile viitoare. În cazul în care spectatorii doresc returnarea contravalorii biletelor, pot cere acest lucru la casa de bilete a teatrului (pentru biletele cumpărate direct de la casieria Teatrului Evreiesc de Stat) sau luând legătura cu reprezentanții site-urilor partenere de vânzare bilete on-line: bilete.ro, biletoo.ro, blt.ro, iabilet.ro, biletfan.ro.

2014-01-25 19:12:39
Vezi Continuarea 

Gala Premiilor Forumului Muzical Român, încheiată cu o mică horă a unirii și cu un spectacol semnat de Stela Popescu

Gala Premiilor Forumului Muzical Român, care a avut loc vineri seara la Opera Comică pentru Copii și i-a avut printre laureați pe Stela Popescu și Sorin Oprescu, s-a încheiat cu o mică horă a unirii în care s-au prins premianții și artiști ai teatrului, îmbrăcați în costume populare.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO 



Evenimentul, care a fost moderat de directorul fondator al Operei Comice pentru Copii Smaranda Oțeanu-Bunea, a fost completat de spectacolul "Soacra cu trei nurori" în care rolul principal este deținut de Stela Popescu, artistă care semnează și regia.

De altfel, Stela Popescu a fost premiată la gala de vineri și a acordat, la rândul său, o distincție în nume propriu tânărului artist Valentin Racoveanu. Câțiva dintre laureații acestui eveniment au acordat premii în numele lor. Astfel, scenografa Viorica Petrovici i-a înmânat un premiu lui Cătălin Caracaș, președintele Uniunii Criticilor Muzicali, Grigore Constantinescu l-a premiat pe Roman Vlad — artist care a semnat, până în prezent, cinci musicaluri la Opera Comică pentru Copii—muzicologul Daniela Caraman-Fotea i-a acordat un premiu Robertei Enișor, iar tenorul Florin Diaconescu l-a premiat pe Vincențiu Țăranu. 

 

alternative text

Smaranda Oțeanu-Bunea a amintit, cu ocazia acestui eveniment, și câteva repere din istoria Operei Comice pentru Copii. Astfel, ea a povestit câteva momente importante din istoria instituției: din 1993, de la primul său spectacol, Opera Comică pentru Copii a evoluat de la un repertoriu de câteva spectacole pe an la 200 de reprezentații pe an, pentru un public fidel, care vine la sediul din Calea Giulești. Pentru că Opera Comică pentru Copii a fost constituită ca instituție în timpul mandatului lui Sorin Oprescu în calitate de primar general al Capitalei, acestuia din urmă i s-a acordat un premiu onorific. Distincția a fost ridicată de către viceprimarul Marcel Nicolăescu.

Au mai fost premiați, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român, manageri de instituții de spectacole și artiști precum directorul Palatului Național al Copiilor Radu Anghel Vasilescu, Gheorghe Ungureanu, Dumitru Lupu, Liviu Manolache, Liliana Constantinescu, Valentin Roșca și Cristian Mihăilescu.

2014-01-24 20:25:04
Vezi Continuarea 

Maria Ciobanu nu a putut veni la Festivalul ''Ion Dolănescu'' de la Târgoviște din motive de sănătate

Maria Ciobanu nu a putut veni, din motive de sănătate, din America, la festivalul ''Ion Dolănescu'', care are loc în acest weekend la Târgoviște, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, președintele juriului festivalului, Elise Stan.

 

Foto: Elise Stan — președintele juriului festivalului ''Ion Dolănescu''
(c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


''Din păcate, motive de sănătate o împiedică să vină. Avea biletul de avion cumpărat, totul este perfect, alaltăieri am vorbit cu dumneaei la telefon și mi-a spus: mamă dragă, eu sper din toată inima, doresc să fiu alături de copiii mei, de Ionuț, de Leontina, dar îmi doresc să fiu alături de acest eveniment, dar motive de sănătate...și e de înțeles, știm cu toții că doamna împlinește anul acesta 77 de ani. Noi o prețuim atât de mult, nu vrem să i se întâmple ceva. Preferăm să o știm în siguranță'', a spus Elise Stan.

Președintele juriului Festivalului Național ''Ion Dolănescu'' s-a referit la relația dintre Maria Ciobanu și Ion Dolănescu, spunând că între cei doi ''a fost o iubire ca în telenovele''.

''Va fi prezentă (Maria Ciobanu, n.r.) la festival, prin imaginile pe acre le-am adus din arhiva Televiziunii Române. Am adunat câteva astfel de imagini pentru că Maria Ciobanu a fost femeia pe care Ion Dolănescu a iubit-o cel mai mult. De fapt doar pe ea a iubit-o. Ăsta este adevărul. Tocmai de aceea, după despărțirea lor, Ion Dolănescu nu s-a mai recăsătorit. A cântat-o în foarte multe cântece, a fost o iubire ca cele din telenovele. Sperăm ca la ediția de anul viitor totul să fie bine și să vină. Vă închipuiți, e un drum lung din Los Angeles până în România'', a afirmat președintele juriului festivalului ''Ion Dolănescu'', Elise Stan..

2014-01-24 20:15:20
Vezi Continuarea 

Radu Beligan a devenit Cetățean de onoare al județului Vrancea

Actorul Radu Beligan a devenit, vineri, Cetățean de onoare al județului Vrancea potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și aprobat în ședință publică de respectivul forum.

 

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

 

"Radu Beligan este nu doar un actor și om de cultură onorat nu numai în România dar și în lume, ci o adevărată instituție națională, el făcând tot ceea ce a fost posibil din partea sa pentru România. Vreau să îi mulțumesc și să îi urez sănătate îndelungată", a spus în cadrul ședinței CJ Marian Oprișan, președintele instituției.

2014-01-24 19:16:38
Vezi Continuarea 

Muzica Beatles, explorată în ritm de jazz pe scena Palatului Ghika, în 20 februarie

Beatles'n' Jazz, un proiect prin care muzica Beatles este redescoperită pe ritmuri de jazz, va fi prezentat pe 20 februarie la Palatul Ghika, informează un comunicat al organizatorilor remis AGERPRES.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/PAUL BUCIUTA 


Cea mai rafinată și antrenantă stagiune de jazz bucureșteană — Jazz Sindicate Live Sessions — își propune să aducă lunar pe scena Palatului Ghika două concerte pe seară. Evenimentul de pe 20 februarie este recomandat și prezentat de realizatorul radio-tv și prezentator de jazz Florian Lungu.

Biletele pentru concertele Jazz Sindicate Live Sessions pot fi cumpărate în rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești și Humanitas) și online pe www.eventim.ro.

2014-01-24 12:50:11
Vezi Continuarea 

IPS Teofan: Dumnezeu și familia trebuie să fie cuvinte fundamentale pentru poporul român

Dumnezeu și familia sunt cele două cuvinte fundamentale care trebuie să caracterizeze poporul român, a declarat Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la manifestările de la Iași prilejuite de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ADRIAN CUBA 


'Am rostit o scurtă rugăciune în această zi binecuvântată. Rugăciunea rostită se așează ca o nădejde că ceea ce s-a împlinit acum 155 se întărește, se menține și se adâncește. 24 ianuarie este zi de aniversare, de conștientizare.

Această dublă fațetă, ca ea să se împlinească, putem fi ajutați de două cuvinte pe care măritul domn Alexandru Ioan Cuza le-a rostit, cuvinte rostite de câteva ori înainte de ceremonia aceasta. Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. Acolo unde nu este familie, nu este societate și fără societate nu poate fi națiune, spunea măritul domn.

2014-01-24 12:00:00
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 16 IANUARIE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare care concluzionează că prin afirmațiile emise în spațiul public de premierul Victor Ponta a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, fiind depășite totodată limitele admisibile ale discursului public politic.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA

 

* Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze joi concluziile raportului Inspecției judiciare, potrivit cărora declarațiile sale în cazul lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar, și a adăugat că se simte liniștit că justiția este atât de independentă încât nu poate fi influențată de nimeni.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat.

* Suma alocată de Guvern pentru exproprierile la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se ridică la aproape 100 de milioane de lei, a declarat premierul Victor Ponta.

* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au aprobat suplimentarea structurii instituției cu trei posturi — de la 141 la 144. Direcția de monitorizare a CNA va beneficia de două posturi și Departamentul de inspecție teritorială — de un post.

2014-01-16 13:31:59
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 15 IANUARIE

Ziua Culturii Naționale - 15 ianuarie, data nașterii poetului Mihai Eminescu - este marcată și în acest an printr-o serie de manifestări organizate în țară și în străinătate. Cei 164 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu se marchează atât în România, cât și în Republica Moldova, a subliniat premierul Victor Ponta.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

* Curtea Constituțională a României a decis cu unanimitate de voturi că modificările aduse Codului penal sunt neconstituționale.

* România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul către UE, a afirmat președintele Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditați la București.

* Tratatul de aderare a României nu prezintă condiționări legate de MCV în perspectiva aderării la Spațiul Schengen, este timpul să ne apropiem de un capăt, le-a transmis președintele Traian Băsescu ambasadorilor acreditați la București.

* Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că a semnat cu președintele PNL Ilfov un protocol care stabilește "un mod de lucru colegial" și în aceste condiții demisia ei din partid "nu mai are rost".

* Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana continuă săptămâna viitoare audierile, iar printre cei chemați să dea explicații se numără fostul prefect al județului Călărași Doru Ioan Tărăcilă, secretara Primăriei, Nana Tudorița Nicolae, și fostul director al Institutului Fundulea Stelian Fuia.

* Televiziunea Română a avansat ministrului de Finanțe un proiect care include o prevedere referitoare la mărirea taxei TV, a declarat Stelian Tănase, director general interimar al Societății Române de Televiziune.

* Trupul neînsuflețit al actorului Mișu Fotino a fost depus la Sala Media a Teatrului Național "Ion Luca Caragiale", urmând ca acesta să fie înmormântat la Cimitirul Bellu. Artistul a murit luni, la Spitalul Elias.

* Președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a declarat că noua organigramă a instituției, care prevede reducerea posturilor de conducere de la 36 la 16, va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie.

2014-01-15 13:12:22
Vezi Continuarea 

DOCUMENTAR - Referendumul pentru revizuirea Constituției - condiții de desfășurare

Referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale are loc în baza actualei Constituții, în vigoare din 2003 și a Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Potrivit articolului 151, alin. (3), din Constituție, revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Acest tip de referendum este un referendum obligatoriu, constituind etapa finală a procedurii de revizuire a Constituției.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / EMIL BADEA (C) 



Pe 15 decembrie 2013, președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. 

 

alternative text


Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a României a publicat pe site-ul instituției motivarea deciziei din 14 noiembrie prin care a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele Băsescu și prin care a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului sunt constituționale, în raport cu criticile formulate.

În aceeași zi, președintele Traian Băsescu anunța că va promulga Legea referendumului pe 14 decembrie 2013, la ora 23,59, în a zecea zi de la primirea motivării Curții Constituționale.

 

alternative text


Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

Pe 14 noiembrie 2013, Curtea Constituțională a respins cu majoritate de voturi sesizarea președintelui Traian Băsescu privind modificările aduse Legii referendumului prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși pe liste.

Astfel, se aplică soluția dată în iunie de Curte, potrivit căreia reducerea pragului de prezență la 30% este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. În cazul referendumului de revizuire se aplică prevederea privind pragul de prezență de 50% plus unul din opțiuni.

În luna octombrie 2013, USL anunțase inițial că va avea loc referendumul pentru aprobarea sau respingerea propunerii de revizuire a Constituției. Ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 26 iunie 2013 potrivit căreia cvorumul de prezență de 30% la referendum nu se poate aplica decât după un an de la modificare, USL a luat în calcul și varianta amânării referendumului pentru anul 2014 (în același timp cu alegerile europarlamentare sau cu cele prezidențiale).

Pe 29 mai 2013 au început lucrările Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției.

2014-01-13 14:31:10
Vezi Continuarea 

DOCUMENTAR - Cadrul legal pentru alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, ca și precedentele, din 30 noiembrie 2008, s-au desfășurat printr-un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional. Până la alegerile din 30 noiembrie 2008, scrutinurile parlamentare din România s-au desfășurat pe sistemul de listă.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /GRIGORE POPESCU

 

Cadrul legal care a reglementat procesul electoral pentru Camera Deputaților și Senat a fost stabilit de Legea nr. 35/2008 (Legea privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali).

Sistemul electoral specific alegerilor din 30 noiembrie 2008 și din 9 decembrie 2012 este considerat mixt deoarece, deși sunt votate persoane, se păstrează proporționalitatea reprezentării partidelor în legislativ.

Conform Legii nr.35/2008, un candidat independent care primește majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul în care candidează (50%+1) primește un mandat. În cazul partidelor, alianțelor politice sau electorale, se atribuie mandate doar dacă acestea depășesc pragul electoral la nivel național.

Pentru ca un partid să intre în Parlament trebuie să depășească 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau candidații săi să câștige cel puțin 6 colegii uninominale în cazul alegerilor pentru Camera Deputaților și 3 colegii în cazul alegerilor pentru Senat. În cazul alianțelor politice sau electorale, pragul electoral crește procentual cu 3% pentru al doilea membru al alianței și 1% pentru următorii, fără a depăși 10%.

Candidații independenți trebuie să beneficieze de susținerea a minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente din colegiul uninominal în care candidează, dar nu mai puțin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaților și 4.000 de alegători pentru Senat. Organizațiile minorităților naționale primesc mandate dacă au obținut un număr de voturi mai mare de 10% din coeficientul electoral.

Alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000 s-au desfășurat în temeiul Legii nr.68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, modificată ulterior prin Legea nr.115/1996 pentru alegerile din 1996 și Ordonanțele de Urgență nr. 63/2000, nr. 129/2000 și nr. 154/2000 pentru alegerile din 2000.

2014-01-13 14:12:09
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 23 DECEMBRIE

Guvernul a alocat 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro - în sprijinul sistemului educațional din Republica Moldova.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU

 

* Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, la începutul ședinței de guvern, că nu are dubii că Moldova va semna anul viitor acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

* Premierul Victor Ponta i-a oferit premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, o colecție de DVD-uri cu desene animate traduse în limba română și a propus inițierea unei campanii naționale de strângere de cărți și materiale video în limba română care să fie date elevilor de peste Prut.

* Guvernul a pus la dispoziția Ministerului Agriculturii fonduri de 6,3 miliarde de lei pentru plata schemei de ajutor pe suprafață.

* Premierul Victor Ponta a anunțat într-o conferință de presă că luni vor fi inaugurați 37 de kilometri din Autostrada Lugoj — Deva.

* Premierul Victor Ponta a declarat că prima rectificare de buget pe 2014 se va opera în luna iulie și că în funcție de cifrele privind încasările pe primele trei luni se va decide dacă rectificarea va fi pozitivă sau negativă.

* Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptate de Guvern.

* Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a anunțat că se va acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun și elevilor din învățământul profesional.

2013-12-23 18:35:06
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 23 DECEMBRIE

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil pentru solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la încuviințarea arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman. "Mă voi supune Justiției. Nu voi demisiona niciodată, fiindcă nu sunt vinovat", a declarat Coman.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK

 

* Ședința de plen în care se va dezbate și vota cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman va avea loc vineri, la ora 12,00, a anunțat secretarul Camerei Deputaților Eugen Nicolicea.

* Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să trimită Comisiei juridice spre analiză o scrisoare a președintelui Agenției Naționale de Integritate în care solicită încetarea mandatului deputatului PDL Ștefan-Bucur Stoica pentru că a fost în stare de incompatibilitate pe vremea când deținea funcția de consilier județean.

* Rata de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale a atins 67% în cursul acestui an, a declarat premierul Victor Ponta.

* Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a declarat că dacă hotărârea de guvern privind comasarea MȚR cu Muzeul Satului va fi reluată, personalul acestei instituții va reacționa față de o asemenea decizie, ajungând chiar la proteste de stradă.

2013-12-23 14:18:11
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 20 DECEMBRIE

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului în funcția director interimar al STRV, la propunerea PNL, cu 405 voturi pentru și două voturi împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

* Deputatul Gheorghe Coman a vehiculat în discuțiile inițiate cu denunțătorul numele ministrului Agriculturii, al consilierului personal al acestuia, al președintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al președintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al președintelui Consiliului Județean Buzău, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 zile și prin care s-a solicitat încuviințarea Camerei Deputaților pentru luarea acestei măsuri.

* Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților au acces la dosarul deputatului Gheorghe Coman până luni dimineață, a anunțat președintele comisiei, Bogdan Ciucă.

* PDL București îi cere demisia primarului general, Sorin Oprescu, democrat-liberalii invocând "proasta gestionare" a problemei câinilor fără stăpân, dar și promisiunea edilului-șef că va demisiona dacă nu rezolvă această situație în 18 luni, pentru ca ulterior să spună că termenul nu poate fi respectat.

* Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a constatat încetarea activității Avocatului Poporului, Crișu Anastasiu, care și-a dat demisia, și a aprobat prin vot preluarea în interimat a acestei funcții de către adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu.

* Primăria București impune restricții de trafic rutier în weekend pentru desfășurarea unor acțiuni de comemorare a eroilor martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989.

* Arborele genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat cu folie de aur cu cifra regelui și stema regatului, o excepțională piesă de patrimoniu național care a aparținut Casei Regale a României, a fost dat în custodie, pentru o perioadă de cinci ani Muzeului Național de Istorie a României.

2013-12-20 13:37:08
Vezi Continuarea 

Stelian Tănase, validat de Parlament în funcția de director interimar al SRTV

Scriitorul Stelian Tănase a fost validat de plenul reunit al Parlamentului în funcția director interimar al SRTV cu 405 voturi pentru și două împotrivă.

 

Foto: AGERPRES FLUX / GRIGORE POPESCU

 

Deputații și senatorii PDL nu au participat la vot ei, părăsind sala de plen înainte de începerea votului. 


"Grupurile parlamentare ale PDL sunt consecvente în privința numirii directorului general al TVR cu poziția pe care am avut-o marți. Noi considerăm că din data de 10 decembrie, când raportul de activitate al Televiziunii Române a fost respins în plenul reunit, ați avut și timpul, și majoritatea necesară să veniți cu o soluție definitivă la TVR. Noi nu considerăm că e corect și legal ceea ce faceți acum, interimat fără mandat imperativ. Ce anume are voie să facă? Mai mult, ați și emis o ordonanță de urgență, modificând Legea 41, dând competențe Birourilor Permanente reunite. Grupurile parlamentare ale PDL părăsesc sala în semn de protest față de procedura legală pe care dumneavoastră înțelegeți să o adoptați", a spus viceliderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel.

2013-12-20 13:33:04
Vezi Continuarea 

Alba: Pedepse mai mici, în apel, pentru unii dintre inculpații din dosarul "Aurul Dacic"

Unele dintre cele 13 persoane judecate pentru că ar fi efectuat săpături ilegale în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, unde ar fi descoperit și traficat ilegal, printre altele, și 15 brățări dacice de aur, au primit la Curtea de Apel Alba Iulia o condamnare mai mică decât la instanța de fond, respectiv Tribunalul Hunedoara.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / LUCIAN TUDOSE

 

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat miercuri seară în dosarul "Aurul Dacic", proces care a debutat la instanța din Alba în primăvara lui 2010, alți peste patru ani judecându-se pe fond la Tribunalul Hunedoara.

Instanța din Alba a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, inculpați și partea civilă, respectiv Ministerul Culturii.

Decizia instanței nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunțare cu cei prezenți și de la comunicare cu celelalte părți, competența soluționării acestuia revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție, a menționat purtătorul de cuvânt, Cosmin Muntean.

Pentru Iulian Ceia, care primise la Tribunalul Hunedoara cea mai mare condamnare dintre inculpații din acest dosar, respectiv 12 ani de închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca acesta să execute 7 ani de închisoare. El a fost achitat de săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecții și săpături ilegale în situri arheologice. Magistrații au decis și încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ceia în privința săvârșirii infracțiunilor de șantaj împotriva a trei părți vătămate, în două dintre cazuri constatând împlinit termenul de prescripție. Totodată, instanța a decis schimbarea încadrării juridice a faptei săvârșite de inculpat din infracțiunea de complicitate la infracțiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecința pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural național, în infracțiunea de tăinuire cu consecința pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural național.

Cu privire la inculpatul Ciprian State Hidișan, condamnat la Deva la 11 ani de închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca acesta să execute 10 ani închisoare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile.

Pentru șase dintre inculpați, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut condamnarea la pedeapsa de 10 ani închisoare cu executare și 4 ani interzicerea unor drepturi civile.

Cu privire la alți doi inculpați, instanța a menținut condamnarea la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare stabilită de către Tribunalul Hunedoara.

În ceea ce o privește pe singura femeie inculpată în acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedeapsa redusă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, după ce la instanța de fond a fost condamnată la 7 ani de închisoare cu executare.

Un inculpat a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, iar pentru un altul s-a stopat procesul penal ca urmare a decesului.

Pe latura civilă, instanța a decis să-i oblige pe patru dintre inculpați să restituie Ministerului Culturii în natură bunurile sustrase sau să plătească acestuia, în solidar, contravaloarea a peste 1,1 milioane de euro în lei la data plății. Alți patru inculpați trebuie să restituie părții civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea a peste 446.000 de euro, în lei la data plății, iar Ceia a încă peste 223.000 de euro.

2013-12-19 09:55:34
Vezi Continuarea 

Istoria totalitarismului ca materie în licee și înființarea unui muzeu al totalitarismului, inițiative legislative în dezbatere

Deputatul Dan Cristian Popescu, membru în grupul PDL, a organizat miercuri o masă rotundă ce a avut ca temă dezbaterea a două inițiative legislative privind studierea istoriei totalitarismului în licee și înființarea unui muzeu al istoriei totalitarismului în România.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Ambele inițiative au rolul de face cunoscute mai bine aceste lucruri, tinerii trebuie să cunoască istoria recentă a României, pentru că foarte multe probleme care astăzi deranjează și afectează viața oamenilor își au rădăcina acolo", a spus Popescu, inițiatorul celor două proiecte.

Potrivit acestuia, locația vizată pentru înființarea muzeului este Fortul 13 Jilava, vechea clădire unde erau închiși deținuții politici, o clădire adiacentă penitenciarului Jilava, astăzi închisă.

"Există mai multe proiecte pentru transformarea acestui edificiu într-un muzeu. Din păcate, accesul se face încă prin închisoarea Jilava și acolo este doar conservat. Noi vrem să punem acest muzeu pe harta obiectivelor cultural-turistice din România. Am vrea să ne cunoaștem istoria, să știm cum acolo au fost închiși, chinuiți și supuși unor condiții inumane doar deținuți politici pentru că aveau alte păreri decât regimul comunist", a subliniat deputatul.

"Aceste inițiative vor urma cursul unor dezbateri publice, ele vor fi perfecționate, pentru că eu am plecat mai mult cu niște idei și aș vrea să fie un consens în societatea civilă și în rândul persoanelor care sunt interesate de aceste subiecte, iar după ce vor avea o formă care va include cele mai multe idei, o să le depun oficial pe parcursul birocratic al unor propuneri de lege, probabil în februarie anul viitor, odată cu noua sesiune parlamentară", a explicat inițiatorul proiectelor.

În opinia directorului Institutului Național al Totalitarismului, Radu Ciuceanu, pentru înființarea acestui muzeu prima măsură ar fi intrarea în posesia Fortului 13, "un tezaur al poporului român atât prin jertfă, cât și prin obiectivul pe care și-l propune. Să ne grăbim. fiindcă acest fort este într-o continuă distrugere, iar cu cât timpul va trece noi vom dispare (n.r.foștii deținuți politici)".

La rândul său, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, a invitat la realism în ceea ce privește materializarea acestor proiecte, ințiativa privind muzeul implicând sume pe care statul nu le are.

"Avizul institutului va fi pozitiv. Am vrea ca discuția să fie practică, concretă, cu oameni care decid această chestiune. Trebuie să se discute cu secretarul general al Ministerului Culturii și să existe o decizie politică în acest sens. Orice inițiativă va trebui să primească un aviz pozitiv de la Guvern și de la Ministerul de Finanțe, care este sărac", a arătat Muraru.

2013-12-18 20:03:35
Vezi Continuarea 

DNA: Președintele și vicepreședintele CJ Dolj, precum și șefi de servicii, urmăriți penal

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele instituției Cristinel Iovan și doi șefi serviciu în dosarul privind atribuirea, în condiții presupus nelegale, a unor contracte finanțate din fonduri locale și europene.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar Cristinel Iovan de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj și arhitect șef, Ileana Măjină, șeful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unității Medico-Sociale Bechet, și Ileana Măricuțoiu, director al Spitalului Dăbuleni.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale, a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada 2012-2013, învinuitul Prioteasa uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă pe care i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

"Concret, învinuiții Prioteasa, Iovan și Pappa au acționat astfel încât, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind 'Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD'să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. Folosindu-și autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail — Muzeul de Artă Craiova" (proiect realizat, în parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o sumă de bani de la unul din acționarii firmei beneficiare.

În desfășurarea acestor activități, conform procurorilor, președintele CJ Dolj a colaborat cu învinuita Ileana Măjină, care a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referință.

"Contractul de lucrări a fost direcționat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea. Din dispoziția președintelui CJ Dolj, Pappa și Iovan au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului "Centrul Cultural Brâncuși — centrul turistic interactiv". Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative", se spune în document.

În scopul obținerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa și Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-socială (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat și în urma intervenției lui Pappa, susținută de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Tulitu. Pe segmentul derulării execuției, aceasta din urmă a aprobat și a avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor. Ion Prioteasa și Ileana Măjină, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova'", mai susține DNA.

Anchetatorii rețin totodată că există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societății respective, învinuita Măjină a convenit cu reprezentanții firmei ca aceștia să achiziționeze, la prețuri supraevaluate, materiale de construcții necesare executării lucrărilor, de la anumiți furnizori la care învinuita avea un interes.

2013-12-17 16:23:09
Vezi Continuarea 

CARIERE PENTRU ROMÂNIA INTERVIU Sabin Dorohoi (regizor): Cred în perseverență; norocul e ceva incontrolabil, poate veni, sau nu

Școala Românească de film a continuat și în acest an să țină steagul sus în concursurile internaționale de top și prin rezultatele obținute de tânărul regizor cărășean Sabin Dorohoi (29 de ani), care a regizat scurtmetrajul 'Calea Dunării', singurul film românesc nominalizat în 2013 la Palm Springs în SUA. De altfel, 'Calea Dunării' este singurul scurtmetraj din România care s-a calificat în acest an în competiția oficială a Festivalului de la Palm Springs.

 

Foto: captura YOUTUBE

 

'Calea Dunării' este cel de-al 12-lea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi și al treilea după absolvirea facultății de film. Scurtmetrajul 'Calea Dunării' a câștigat, la începutul lunii noiembrie, și premiul 'Young Audience Award' la competiția oficială a Festivalului Cinemed — Festival de Film Mediterraneen — de la Montpellier (Coasta de Azur) din Franța.

 

 

Tot prin Sabin Dorohoi, la Reșița în această toamnă au fost lansate oficial și singurele studiouri de film din vestul României, Western Transylvania Studios. Fiind legat de locurile natale, Sabin Dorohoi dorește astfel să aducă o alternativă viabilă și interesantă pentru cei din industria cinematografică. Acesta a și fost, de altfel, motivul pentru care Sabin Dorohoi a investit în studiourile Western Transylvania Studios.

AGERPRES: Ce vei oferi prin respectivele studiouri?
Sabin Dorohoi: Într-o primă fază, studiourile se vor axa pe producția filmelor mediu-low budget, fie din România fie, în mod special, venite de la partenerii noștri din Hollywood, Los Angeles. Unul din targeturile noastre principale sunt producțiile Horror, așa-numitele B-movies. Dar dincolo de filme, reclame și videoclipuri, Western Transylvania Studios are mai multe domenii de activitate, în producțiile audio-vizuale, adresate nu doar profesioniștilor din industrie, ci unei palete mult mai largi de clienți, precum: turism, educație, sport & aventură, medicină, culinare, etc. Câteva exemple filmate în Caraș-Severin, despre Western Transylvania Studios, pot văzute pe http://www.youtube.com/watch?v=9EBFPbubs_o — un film de promovare pentru Cazanele Dunării, care face parte din serviciile de producție pentru filme Turistice, oferite de Western Transylvania Studios), apoi http://www.youtube.com/watch?v=rTBnNq20NK8 — un film de prezentare a Colegiului Tehnic Reșița (și care, de asemenea, face parte din serviciile de producție pentru filme de prezentare a instituțiilor de învățământ), sau http://www.youtube.com/watch?v=96AG_QJFAU0 — un film de prezentare al unui club sportiv de Airsoft (face parte din serviciile de producție pentru filme sportive, de aventură și teambuilding oferite de Western Transylvania Studios).

AGERPRES: Ești conștient că ai devenit un model de urmat pentru tinerii care vor să facă ceva în România?
Sabin Dorohoi: Sunt conștient că, în acest secol, nevoia de conținut audio-vizual este uriașă. Totodată, mediul online câștigă teren în fața televiziunilor. Iar ponderea pe care conținutul audio-vizual o ocupă în spațiul online, în special, este din ce în ce mai mare, estimându-se că în 2015 va ajunge la 46%, iar în 2025, va depăși cu mult 50%, ceea ce înseamnă că, destul de curând, audio-vizualul va fi la cea mai mare căutare în mediul online! Sunt conștient că lucrez într-un 'domeniu binecuvântat' cu tot mai multă căutare și nu întâmplător am ales să dezvolt o afacere în acest sens. Dar până la transformarea într-un 'model de urmat' sunt convins că mai e un drum foarte lung. Sunt destui tineri ale căror afaceri sunt mult mai spectaculoase din punct de vedere financiar și care păstrează un raport excelent investiții/câștiguri. În acest sens, antreprenorii din IT sunt cel mai bun exemplu! Domeniul meu de lucru presupune investiții foarte mari într-o primă fază, care se amortizează destul de greu în timp, mai ales din cauza aparaturii profesioniste foarte costisitoare. Dar cred că ceea ce fac eu poate fi considerat interesant, mai ales din prisma domeniului de activitate, destul de rar în Romania și prin expunerea foarte mare media pe care acest domeniu mi-o oferă. Mai pe românește, este o slujbă născătoare de vedete.

AGERPRES: Ce crezi că te-a adus aici?
Sabin Dorohoi: Cu toată sinceritatea, nu am ajuns nici măcar la 10% din ceea ce mi-am propus să fac. E un angajament de lungă durată cu meseria și cu viața. Și nu se poate întâmpla peste noapte. Mi-au fost necesari patru ani de muncă asiduă în facultate, șase ani de muncă pe platouri de filmare și încă vreo patru-cinci ani de mers la competiții și marketuri internaționale de film, ca să înțeleg doar o mică parte a unei industrii deosebit de complexe și sofisticate. Sunt conștient că mai am foarte multe de învățat în privința filmelor artistice, a distribuției internaționale, a piețelor de film și a cash-flow-ului într-o industrie cu foarte, foarte multe zerouri. Dar, cu siguranță, orice client poate avea 100% încredere în noi, dacă va alege să lucrăm împreună la un film scurt de prezentare, o reclamă sau un videoclip. În această privință, chiar avem un portofoliu solid.

AGERPRES: Ce finalitate pot avea proiectele create de tineri în ziua de astăzi?
Sabin Dorohoi: Depinde foarte mult de tipul de proiecte. Dacă vorbim de antreprenoriat, care e cea mai mare și mai dificilă provocare pentru tinerii absolvenți, finalitatea clară a oricărui proiect este, evident, una financiară. Dacă, în schimb, vorbim de proiecte de portofoliu (ceea ce numai tinerii își permit să facă: nu poți face voluntariat o dată ce ai o familie de întreținut), fiecare domeniu își are finalitățile lui. În domeniul meu, atunci când produc un film de scurt metraj, finalitatea clară a acestuia sunt circuitele festivaliere mondiale. Aceasta 'finalitate' nu este una pecuniară, dar cu siguranță imaginea din media cântărește foarte mult în deciziile oricărui viitor client când alege să execute o lucrare cu un anumit furnizor de servicii. De aceea e foarte important să fac cunoscute site-urile www.sabinmovies.com — este site-ul meu de portofoliu și www.westerntransylvaniastudios.com — site-ul oficial al studiourilor. E firesc să preferi un nume cunoscut și premiat: ai garanția că serviciul va fi de calitate. Deci, indirect, investițiile în proiecte de portofoliu sunt foarte importante.

AGERPRES: Te poți descurca în România, pentru a-ți atinge un țel, doar prin puterile proprii?

2013-12-17 11:07:20
Vezi Continuarea