Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
 

Ortodoxe
Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaştelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolice
Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolice
Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic


Sfântul Proroc Isaia, pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 mai, a făcut parte din neamul regilor iudei şi era fiul lui Amos, frate cu regele Iudeii, Amazia.

S-a născut în Ierusalim, a avut o educaţie aleasă şi a învăţat legea Domnului. S-a căsătorit cu una din fecioarele slujitoare la templu, numite prorociţe.

A avut mai mulţi copii. Una din fiicele sale, Ofovia, s-a căsătorit cu împăratul Ezechie, din această însoţire s-a născut împăratul Manase, cel care l-a condamnat la moarte pe bunicul său, Sfântul Proroc Isaia.

Deşi făcea parte din casa regală a Ierusalimului şi putea să aibă multă bogăţie şi slavă, Proorocul Isaia pe toate acestea le-a trecut cu vederea pentru Dumnezeu şi împreună cu soţia sa cea plăcută lui Dumnezeu trăia în sărăcie de bunăvoie şi smerenie, în înfrânare mare şi în viaţa aspră a trupului.

Haina lui era un fel de sac făcut din păr, pe care îl punea pe trupul gol; una pentru smerenie, alta pentru omorârea trupului, iar alta, ca să dea oamenilor păcătoşi model de pocăinţă. Şi aşa îl ruga pe Dumnezeu pentru semenii săi.

Activitatea profetică a lui Isaia s-a desfăşurat în vremea regilor Asaria sau Ozia (809-757), Iotam (757-741), Ahaz (741-725), Hischia sau Ezechia (725-697) şi Manase (697-642).

În timpul domniei regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate şi tăiat în două cu fierăstrăul de lemn.

În această zi se pomeneşte în Biserica Ortodoxă şi aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae.

În timpul împăratului grec Alexie şi a patriarhului Nicolae al Constantinopolului (1086-1111), moaştele Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) au fost ridicate şi depuse într-o biserică din oraşul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaşte erau păstrate în Mira de mai multe secole până când au fost luate şi duse în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaştele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii şi comercianţii ce poposeau în oraş, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicarea de aici a sfintelor moaşte s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

La Bari, moaştele au fost aşezate iniţial în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". După mai mulţi ani sfintele moaşte au fost depuse în Catedrala Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola).

De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin ortodox sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica "Sfântului Ioan Botezătorul" în biserica nouă. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)

2019-05-09 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!