Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 mai
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

Greco-catolice
Sf. m. Pelaghia

Romano-catolice
Sf. Florian, m.


Sfânta Muceniţă Pelaghia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 4 mai.

A trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305); făcea parte din clasa înaltă a societăţii din Tarsul Ciliciei (localitate în care s-a născut Sfântul Apostol Pavel), şi era orfană de tată. Era deosebit de frumoasă, o frumuseţe care nu mai putea fi văzută la nicio femeie din jurul împăratului, încât fiul lui Diocleţian voia să o ia de soţie.

Sfânta Pelaghia a învăţat credinţa în Iisus Hristos şi a simţit că trebuie să-şi desăvârşească această chemarea prin botez. A mers în taină la episcopul locului, Clinon, care din cauza persecuţiilor dezlănţuite de împărat împotriva creştinilor se ascundea în pădurile din jurul cetăţii, s-a botezat şi s-a făgăduit lui Hristos spre slujire curată.

Întorcându-se acasă, i-a spus mamei sale de schimbarea felului ei de viaţă, iar aceasta l-a înştiinţat pe cel care trebuia să îi fie soţ Sfintei Pelaghia, care cuprins de disperare s-a sinucis.

Toată această întâmplare a speriat-o pe mama Sfintei Muceniţe, gândindu-se că împăratul o să se răzbune pe toată casa şi pe tot neamul tinerei creştine. Astfel a dus-o pe Sfânta Pelaghia în faţa împăratului, acuzând-o şi susţinând că ea şi numai ea este vinovată, şi trebuie pedepsită.

Tulburat de evenimente, Diocleţian a chemat-o la judecată şi văzând-o neclintită în hotărârea de al mărturisi pe Hristos, a poruncit să fie încins un cuptor de aramă, în care sfânta muceniţă a intrat singură, după ce s-a însemnat cu sfânta cruce, dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin, pomenită astăzi s-a născut în anul 322, în Tagaste, Africa de Nord, într-o familie creştină. A fost căsătorită cu un demnitar păgân, Patricius, şi au avut trei copii: Augustin, Navigius şi Perpetua.

În cele din urma, pentru rugăciunile soţiei sale, Sfânta Monica, Patricius a primit botezul creştin.

Când a murit tatăl sau, Augustin avea 16 ani, şi încă de mic s-a dovedit a fi încăpăţânat şi neascultător, iar pentru mama sa un motiv de nesfârşite lacrimi şi permanentă rugăciune pentru îndreptarea sa.

Fiul atâtor lacrimi, Fericitul Augustin, în anul 387, în ajunul Paştilor, s-a botezat.

Despre revenirea sa la Dumnezeu, Fericitul Augustin avea să spună: "Mama mea m-a născut de două ori, însă ce-a de-a doua naştere a fost un chin spiritual îndelungat, din rugăciuni şi multe lacrimi. Bucuria pe care am simţit-o în clipa în care L-am cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu a fost una imensă."

Nu mult după acest botez, la vârsta de 56 de ani, Sfânta Monica a trecut la cele veşnice. A fost înmormântată în Ostia, în sud-vestul Romei. Sfânta Monica este ocrotitoarea soţiilor şi a mamelor ale căror soţi sau copii trăiesc departe de Dumnezeu. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.crestinortodox.ro)

AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

2019-05-04 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!