Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 mai
 

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Sf. Matrona de la Moscova

Greco-catolice
Aducerea la Constantinopol a moaştelor Sf. Atanasie cel Mare

Romano-catolice
Ss. Atanasie, ep. înv.; Antonin din Florenţa, ep.


Aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare este pomenită în calendarul creştin ortodox la 2 mai.

Sfântul Atanasie, originar din Alexandria Egiptului, a trăit în secolul al IV-lea. A fost martor al succedării pe tronul imperial a câtorva împăraţi romani, de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378). Educat în spirit creştin a urmat cele mai renumite şcoli ale vremii.

Sfântul Atanasie a fost ales în scaunul episcopal din Alexandria dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni printre care se aflau şi ierarhi ai bisericii creştine, a fost exilat de cinci ori din cetate.

A trecut la Domnul după 46 de ani de episcopat şi după multă luptă şi nevoinţă pentru dreapta credinţă.

Astăzi este sărbătorită aducerea moaştelor Sfântul Atanasie din Alexandria la Constantinopol, după mulţi ani de la trecerea la cele veşnice.

Sfântul Ierarh Atanasie al-III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, pomenit în această zi, s-a născut în anul 1580 (sau 1560) în oraşul Rethimno din insula Creta, primind la botez numele de Alexie.

A intrat în viaţa călugărească la Mănăstirea "Sf. Ecaterina" din Muntele Sinai, unde a fost călugărit cu numele de Anania. A ajuns la Muntele Athos, unde a intrat în obştea Mănăstirii Esfigmenu (sau Xeropotam), mai târziu s-a retras într-un loc aproape de Kareia, unde petrecea în rugăciune, post şi priveghere. Aici a fost hirotonit ieromonah, primind numele de Atanasie.

În anul 1626, o veche scriere grecească arată că Sfântul Atanasie se afla în Ţara Românească, unde profesa ca dascăl pentru fii de boieri.

A fost ales mitropolit al Tesalonicului în anul 1631, iar trei ani mai târziu, pentru scurtă vreme, Sfântul Atanasie a ocupat scaunul patriarhal de la Constantinopolului.

După mai multe încercări pe care le-a suferit, în mare parte din partea turcilor, patriarhul ecumenic Atanasie a fost găzduit la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Galaţi. În anul 1653 a plecat în Rusia, sperând în ajutorul ţarului.

Pe drumul de întoarcere spre Galaţi, Sfântul Atanasie a trecut la cele veşnice la 5 aprilie 1654, în a treia zi a Sfintelor Paşti, în Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ucraina.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 6 martie 2008, a hotărât înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Atanasie, patriarhul Constantinopolului. (sursă: www.crestinortodox.ro)

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Daniel Olteanu)

2019-05-02 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!