Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
 

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei
Duminica a 4-a după Paşti

Greco-catolice
Duminica 4 după Paşti. Sf. ep. Patriciu şi cei împreună cu el

Romano-catolice
Duminica a 5-a a Paştelui
Sf. Celestin al V-lea, pp.


Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 mai.

Sfântul Patrichie a fost episcop în cetatea Prusa din provincia Bitinia, în vremea persecuţiilor anticreştine ordonate de împăratul roman Iulian Apostatul (361-363).

În această cetate exista un izvor de ape termale unde se tratau diferite boli şi unde se construise un templu închinat zeului medicinii, Asclepios. Se obişnuia ca cei vindecaţi să aducă ofrande în acest templu, drept mulţumire pentru binefacerea primită.

Prefectul Bitiniei, Iuliu, a venit pentru îmbăiere la izvor şi a poruncit să fie adus acolo şi episcopul Patrichie, împreună cu trei preoţi, prilej de a le exemplifica cât de mare este puterea zeilor la care se închină, dacă oferă astfel de tămăduiri oamenilor.

Sfântul Patrichie a spus atunci că izvoarele acestea tămăduitoare şi întreaga creaţie stau în puterea Dumnezeului celui viu şi nu a idolilor făcuţi din piatră sau din alt material. "Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut şi fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Şi iarăşi: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile", a arătat ierarhul (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Patrichie a fost aruncat în apele fierbinţi să fie, aşa cum spunea prefectul, salvat de Hristos al său, şi a rămas nevătămat. A fost scos însă de soldaţi din apă şi împreună cu ceilalţi trei slujitori ai bisericii locale, preoţii Acachie, Meneandru şi Polien, a fost omorât prin tăierea capului. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

2019-05-19 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!