Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 mai
 

Ortodoxe
Sf. Mc. Petru, Dionisie şi Paulin

Greco-catolice
Sf. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin şi Heraclie

Romano-catolice
Sf. Ioan I, pp. m.


Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 mai.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Deciu (249-251), în Lampsac, cetatea Elespontului, a fost prins un tânăr frumos cu numele Petru, care a mărturisit că este creştin.

"Deci, ighemonul l-a întrebat: 'Creştin eşti?' Petru a răspuns: 'Sunt creştin cu adevărat'. Ighemonul îi zicea: 'Iată, ai înaintea ochilor poruncile nebiruiţilor împăraţi; deci, jertfeşte marii zeiţe Venera'. Tânărul răspunse: "Ighemoane, mă minunez, că voieşti a mă îndemna să mă închin unei femei spurcate şi desfrânate, care a făcut atâtea fapte urâte, încât îmi este ruşine a le pomeni. Oare, voi, nu pedepsiţi pe cei ce îndrăznesc să facă astfel de desfrânări, pe care le-a făcut zeiţa voastră? Dacă voi o numiţi desfrânată, apoi cum să mă închin şi să-i aduc jertfă ei, fiind atât de spurcată şi desfrânată. Mie mi se cade să mă închin lui Dumnezeu Cel viu şi adevărat, împăratul tuturor veacurilor, lui Hristos Domnul meu. Lui să-I aduc jertfă de rugăciune, de umilinţă şi de laudă" (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Mucenic Petru a fost torturat şi a fost condamnat la moarte prin decapitare.

În acel timp, Sfântul Dionisie a fost închis pentru credinţa în Hristos alături de ostaşii Pavel şi Andrei. Cei doi tineri şi Dionisie au fost ucişi cu pietre. Împreună cu ei a fost ucisă şi Sfânta Cristina, în vârstă de 16 ani, căreia s-a tăiat capul.

Au fost omorâţi atunci în Lampsac: Sfântul Petru în nenumărate chinuri şi Sfinţii Dionisie, Andrei şi Pavel, şi Sfânta fecioară Cristina.

Sfântul Paulin, care propovăduia Evanghelia lui Hristos alături de Sfinţii Iraclie şi Venedim, a fost omorât în Atena. Cei trei au fost prinşi şi predaţi guvernatorului Atenei, care, după ce i-a supus la chinuri, a poruncit să li se taie capetele. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

2019-05-18 05:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!