Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Ultima zi - 9 mai 1999

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Ultima zi - 9 mai 1999

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Ultima zi - 9 mai 1999
 

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la Bucureşti, la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000).

Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii.

 

Patriarhul Teoctist, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, în timpul Sfintei Liturghii catolice din Parcul Izvor      

Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES


Patriarhul Teoctist a coborât Dealul Mitropoliei în procesiune şi s-a îmbrăţişat frăţeşte cu suveranul pontif, în faţa Crucii sfinţite de pe locul în care ar fi trebuit să se înalţe actuala Catedrală Naţională. Proiectul construirii Catedralei Naţionale - Catedrala Mântuirii Neamului, readus în actualitate de patriarhul Teoctist (1986-2007), a avut mai multe propuneri privind stabilirea locului de amplasare, între acestea a fost şi Piaţa Unirii. Locul, deşi sfinţit de doi patriarhi, Miron Cristea, în 1929, şi Teoctist, în 1999, şi binecuvântat de papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul vizitei în România, avea să fie însă schimbat în 2005 cu Dealul Arsenalului.

Cei doi ierarhi, papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist, au binecuvântat mulţimea, credincioşi ortodocşi şi catolici, şi în sunet de clopote, au urcat treptele altarului special înălţat pentru oficierea slujbei.

Un cor format din seminarişti şi studenţi teologi, corul Mănăstirii Pasărea şi corala Patriarhiei Române au dat răspunsuri la Sfânta Liturghie.

În cuvântul rostit cu acel prilej, în Duminica Samarinencei, a 5-a duminică după Paşti, patriarhul Teoctist s-a adresat suveranului pontif şi prin prisma înţelegerii pericopei evanghelice a femeii samarinence, care evocă întâlnirea omului cu Dumnezeu în persoana Mântuitorului Hristos.

"Sanctitatea Voastră, iubiţi fraţi în Hristos Domnul, în faţa tuturor problemelor cu care se confruntă astăzi omenirea - şi care nu sunt puţine - credem că Biserica nu trebuie să uite vocaţia ei specifică, contribuţia sa substanţială şi de neînlocuit în viaţa umanităţii. Biserica este chemată, înainte de orice, să sfinţească pe om şi creaţia întreagă, să-L împărtăşească lumii pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel înviat, pentru ca lumea să dobândească viaţa cea autentică, viaţa cea veşnică împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt", a arătat întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

"Evanghelia Duminicii de astăzi, a Samarinencei, arată ce este şi cum se dobândeşte viaţa cea adevărată, nestricăcioasă şi veşnică pe care, se pare, omul zilelor noastre o uită adeseori, copleşit de grijile, suferinţele şi bucuriile vieţii celei trecătoare. O uită mai ales, pentru că nu ştie, nu este ajutat îndeajuns sau nu vrea să cunoască cine este cu adevărat Hristos. 'Dacă ai fi ştiut darul lui Dumnezeu - spune Mântuitorul femeii samarinence - şi cine este Cel ce-ţi zice dă-mi să beau, tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie. Cel care va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se face în el izvor de apă curgătoare spre viaţa veşnică' (Ioan 4, 10; 14)", a spus patriarhul Teoctist.

De asemenea, înaltul ierarh a mulţumit frăţeşte, în numele Bisericii Ortodoxe Române, pentru prezenţa suveranului pontif la Dumnezeiasca Liturghie ortodoxă.

"Vă rugăm să înălţaţi împreună cu noi rugăciuni Atotputernicului Dumnezeu pentru pacea întregii lumi, pentru încetarea războiului din Iugoslavia, pentru alinarea suferinţelor şi pentru întoarcerea lumii la Dumnezeu, căruia se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea în veci. Amin", a încheiat patriarhul Teoctist cuvântarea sa.

 

Papa Ioan Paul al II-lea (stg) şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, în timpul Sfintei Liturghii ortodoxe în Piaţa Unirii

Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ/Arhiva istorică AGERPRES


Cu acest prilej, papa Ioan Paul al II-lea a adresat un discurs, mulţumind pentru acest moment de fraternitate în bucurie şi de rugăciune intensă.

Vorbind despre numeroşii martori ai lui Hristos, înfloriţi pe pământul României, papa a menţionat că doreşte să-l amintească pe monahul Nicolae Steinhardt, de la Mănăstirea Rohia, "excepţională figură de credincios şi de om de cultură care a perceput în chip special bogăţia imensă a comorii comune Bisericilor creştine".

În după-amiaza ultimei zile a vizitei făcute de liderul Bisericii Catolice la Bucureşti a avut loc, în Parcul Izvor, celebrarea Sfintei Liturghii catolice, în prezenţa patriarhului Teoctist, la care au participat credincioşi catolici, greco-catolici, ortodocşi, din Bucureşti şi din toate colţurile tării.

Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu i-a urat papei Ioan Paul al II-lea, înaintea celebrării euharistice, bun venit pe pământul românesc: "pământ de har şi de păcat, de victorii şi de căderi, pământ ca oricare altul, pentru noi pământ sfânt".

Totodată, a salutat prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii surori ortodoxe, precum şi ai autorităţilor statului, în frunte cu preşedintele Emil Constantinescu şi cu premierul Radu Vasile, apreciind că "fiecare dintre aceştia au contribuit, în felul lor, din poziţia în care se află, la realizarea acestei vizite".

Suveranul Pontif a celebrat slujba şi a rostit predica în limba română, apoi a binecuvântat credincioşii in limbile română, maghiară, germană şi poloneză.

La slujbă au participat invitaţi din Franţa, Germania, Austria, Italia, Croaţia, Cehia, Rusia şi grupuri de credincioşi din Ucraina, Bulgaria şi Basarabia.

 

Papa Ioan Paul al II-lea (stg) şi patriarhul Teoctist, în timpul Sfintei Liturghii catolice din Parcul Izvor

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / Arhiva istorică AGERPRES


În omilia rostită la Liturghia din Parcul Izvor, suveranul pontif s-a referit la textul psalmic "Mari sunt lucrările Domnului", spunând: "Exclamaţia psalmistului mi se naşte spontan în inimă în această vizită a mea care-mi oferă posibilitatea să văd cu proprii ochi minunile pe care le-a făcut Dumnezeu de-a lungul secolelor şi mai ales în ultimii ani. Până nu de mult, era de neimaginat că episcopul Romei ar fi putut veni în vizită la fraţii şi surorile în credinţă care trăiesc în România. Astăzi, după o lungă iarnă de suferinţă şi de prigoană, putem în sfârşit să ne dăruim unii altora îmbrăţişarea păcii şi să-l lăudăm împreună pe Domnul. Vă salut pe toţi cu multă afecţiune, mult iubiţi fraţi şi surori. Salut cu deferenţă şi cordialitate pe Preafericirea sa patriarhul Teoctist, care printr-un preţuit gest fratern a voit să asiste la această concelebrare euharistică. Prezenţa sa, cordialitatea sa, spiritul său ecumenic mă impresionează profund. Îi exprim recunoştinţa mea şi pentru toate acestea îi aduc mulţumire Domnului nostru Iisus Hristos".

La finalul slujbei, suveranul pontif i-a adresat "din toată inima" patriarhului Teoctist invitaţia de a veni la Roma şi pentru a doua oară l-a invitat în papamobil, pentru a-l însoţi la Aeroportul Bucureşti-Băneasa, la finalul călătoriei sale în România.

La tribuna oficială au luat loc preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Teoctist şi papa Ioan Paul al ll-lea; au fost intonate imnurile celor două state şi a fost primită defilarea gărzii de onoare.

În cuvântul său de rămas bun, papa Ioan Paul al II-lea a adresat salutul şi mulţumirea sa preşedintelui României, Emil Constantinescu, pentru primirea făcută.

De asemenea, a adus "un salut deosebit Preafericirii sale patriarhul Teoctist, mitropoliţilor, episcopilor şi întregului popor al venerabilei Biserici Ortodoxe din România. Îmbrăţişez fratern episcopii şi comunităţile catolice, de rit bizantin şi latin, toate prezente în inima mea. Aduc totodată un salut celorlalte confesiuni creştine şi membrilor altor religii prezente în ţară".

"Au fost zile de profunde emoţii", a spus suveranul pontif, "pe care le-am trăit cu intensitate şi care vor rămâne întipărite pentru totdeauna în inima mea. Primim ca un dar din mâna lui Dumnezeu evenimentele la care am participat împreună având încredere că vor aduce roade de har atât pentru creştini cât şi pentru întregul popor al României. Ţara voastră are ca şi înscrisă în rădăcinile ei o singulară vocaţie ecumenică. Prin poziţia geografică şi prin lunga ei istorie, prin cultură şi tradiţie, România este o casă unde Orientul şi Occidentul se regăsesc în dialog natural".

 

Papa Ioan Paul al II-lea, la ceremonia plecării sale de pe Aeroportul Bucureşti-Băneasa, după vizita efectuată în perioada 7-9 mai 1999, la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu

Foto: (c) ALEX TUDOR / Arhiva istorică AGERPRES


Papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat, în încheierea discursului său, ca "Domnul să binecuvânteze România, să binecuvânteze poporul său, să binecuvânteze Europa!". (surse: http://w2.vatican.va; www.catholica.ro; http://papainromania.ro; albumul "Trei zile dintr-un mileniu 7-9 mai 1999", Ed. Fundaţiei Rompres, 1999)

AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-05-09 08:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!