Realizator: Invitat special, aici, în această seară, în ceea ce ar trebui să fie probabil ultima duminică a USL, primul-ministru şi preşedinte al PSD, domnul Victor Ponta. Bună seara, domnule prim-ministru.
Victor Ponta: Bună seara. Mulţumesc de invitaţie. Şi mulţumesc şi de a faptul că am putut să urmăresc înainte de asta doi oameni extraordinari, domnul Giurescu şi domnul Diaconu, şi, probabil putem povesti, când au ieşit dânşii şi ne-am intersectat am spus că îmi doresc ce îşi doresc şi ei, poate găsim o soluţie şi păstrăm USL.
Realizator: Aşa este. A fost o primă parte a emisiunii raţională şi calmă, cu o dorinţă...
Victor Ponta: Înţeleaptă. Termenul era înţeleaptă.
Realizator: Cu dorinţa pentru un miracol şi cred că sunt milioane de români care aşteaptă răspunsul la această întrebare, domnule prim-ministru, probabil cea mai apăsătoare pentru dvs, ca om politic de când sunteţi şef de partid, de când sunteţi şef de guvern.
Victor Ponta: Categoric.
Realizator: Va exista un miracol pentru USL, pentru a continua împreună alături de PNL şi de Crin Antonescu?
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, dacă mă iau după declaraţiile publice făcute de domnul preşedinte Antonescu, nu va exista, pentru că au fost din ce în ce mai dure la adresa noastră, a partenerilor. Dacă mă iau însă după ceea ce cred că până la urmă e bine pentru noi toţi, da, eu sper că mâine, marţi vom găsi o soluţie să continuăm împreună.
Realizator: E important că aveţi acest angajament.
Victor Ponta: E adevărat că declaraţiile sunt în sens invers, dar uneori după declaraţii foarte, foarte furtunoase, se poate găsi o soluţie raţională şi eu personal sunt absolut convins că pentru binele în primul rând al României, după aceea, sigur, al guvernului pe care-l conduc, continuarea proiectului USL este varianta cea mai bună, este varianta A. Dacă nu va fi posibilă, sigur va fi B sau C, e o altă discuţie. Dar mă întrebaţi pe mine, categoric aleg dacă e posibil varianta A.
Realizator: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că nu mai reuşeşte să vorbească cu dvs la telefon şi, ca să folosesc o glumă, ca să zic aşa, care circulă, v-aţi luat un telefon cu 'taci Crin'.
Victor Ponta: Nu. Ştiţi, la un moment dat, şi preşedintele Băsescu se plângea de acelaşi lucru şi totuşi îi răspund şi vorbesc şi pentru mine diferenţa e uriaşă. Cu domnul Băsescu n-am şi nu voi avea niciodată nimic în comun, cu domnul Antonescu am dincolo de..., chiar o relaţie de prietenie, eu aşa o consider, a fost mult timp, dar totuşi împreună am construit un proiect politic extraordinar. Domnul Antonescu m-a sunat joi seara când eram la cina oficială cu domnul prim-ministru Leancă, la Chişinău. L-am sunat după aceea, dar era într-o emisiune televizată la Rareş Bogdan, cred, după care de atunci nu ne-am mai auzit, nici domnia sa nu m-a sunat, însă evident că voi vorbi cu Crin Antonescu şi evident că... Însă, în acelaşi timp, cred că deja problema USL nu mai poate fi rezolvată doar de doi oameni, de Crin Antonescu şi de Victor Ponta. Cred că trebuie să ne punem mai mulţi la masă, cu aceeaşi dorinţă de a rămâne împreună şi sunt hotărât să o facem, nici nu se pune problema să... V-am zis, dacă-i răspund lui Traian Băsescu, cum să nu-i răspund domnului Antonescu la telefon?
Realizator: Cine sunt acei 'mai mulţi' care trebuie să stea alături de dvs şi de Crin Antonescu la masă, domnule prim-ministru?
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, cei care au înfiinţat USL, şi vreau să vă spun că am fost aşa, în primul rând primii patru fondatori, ca să spun aşa, părinţi fondatori au fost Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Radu Stroe şi cu mine. Noi patru am fost cei care am gândit într-o seară şi am pus bazele. După aceea ni s-au alăturat alţi doi oameni, Daniel Constantin şi Eduard Hellvig, secretarul general, după care încet, încet au venit şi alţi oameni alături de noi. Dar mă întrebaţi, da, cei care au gândit, cei care au stat împreună în momente grele, cei care au fost în bătălii. Totuşi, în 2012 şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare am fost o echipă care a luptat, nu am fost doar unul sau doi. Toţi aceia sunt, dacă vreţi să folosesc un termen economic, acţionari la ceea ce înseamnă USL, alături de milioane de oameni care ne-au votat. Nu fac aici acea paralelă 7,4 milioane. 7,4 milioane au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. USL a fost votată de mai puţini oameni, de vreo 5 milioane. Enorm de mult, oricum enorm de mult. De aceea zic că nu mai e o chestie strict Antonescu - Ponta, nu e doar responsabilitatea noastră. Evident însă că liderii întotdeauna dau o anumită direcţie şi din acest punct de vedere voiam să remarcaţi că, dincolo de declaraţiile extrem de războinice ale domnului Antonescu, de fiecare dată şi eu, şi le-am cerut şi colegilor mei care la un moment dat escaladau, am mers pe ideea moderaţiei tocmai ca să găsim o soluţie, adică să nu ne fie greu să ne împăcăm mâine sau poimâine.
Realizator: Începe conferinţa de presă a lui Crin Antonescu. Dacă spune ceva esenţial faţă de ceea ce a precizat deja astăzi la ProTv şi astăzi la Deva şi în multe alte afirmaţii făcute, imediat vom prelua afirmaţiile lui Crin Antonescu şi împreună cu primul-ministru Victor Ponta vom răspunde, va răspunde domnia sa punctual la afirmaţii.
Victor Ponta: Haideţi să vă răspund; în primul rând, că sunt convins că aveţi multe întrebări şi vreau să răspund la cât mai multe şi cât mai concret şi clar.
Realizator: Sigur că da. Să le luăm pe rând, pentru că am făcut o documentare amplă, sunt foarte multe întrebări. Spune liderul PNL, Crin Antonescu: dacă nu vor fi acceptate propunerile PNL, miniştrii liberali vor demisiona. Ponta trebuie să demisioneze şi el şi ar fi de dorit să facem alegeri anticipate. Pot fi alegeri anticipate parlamentare, cu europarlamentare? Ce doreşte, de fapt?
Victor Ponta: Haideţi că sunt trei enunţuri. În primul rând, o spun din nou astă-seară, chiar dacă lucrurile par a arăta ca un dialog al surzilor. Cei patru oameni propuşi, începând cu domnul Iohannis, dar şi ceilalţi, am vrut să-i numesc în funcţie. Domnul Iohannis mi-a zis nu acum, poate mai târziu, /după ce.../. Îi numesc şi mâine dimineaţă, pe funcţiile pe care PNL le are în guvernul pe care împreună l-am votat. În primul rând, l-am structurat împreună, după care l-am votat în parlament împreună. Deci, pe acele patru funcţii îi numesc. Domnul Antonescu spune 'domnule, vreau alte funcţii, adică o altă structură a guvernului'. Structura guvernului se stabileşte în primul rând de toate grupurile parlamentare, dar mai e un detaliu care poate fi..., nu e de orgoliu, e important. Totuşi structura guvernului măcar o discuţi înainte cu primul-ministru, şeful guvernului. Eu am aflat de la televizor faptul că urmează să schimb structura guvernului. Şi n-am spus 'nu, sunt categoric împotrivă'. Am zis 'haideţi să ne aşezăm la masă, să găsim o soluţie'. Nu s-a găsit acea soluţie. Doi, dacă miniştrii liberali - aşa cum s-a întâmplat cu domnul Gerea şi cu domnul Chiţoiu, ştiţi foarte bine eu nu i-am revocat din funcţie, dânşii au insistat - dacă şi ceilalţi miniştri îşi vor depune demisiile, eu voi numi în locul lor miniştri ai actualului cabinet şi voi aştepta limita legală, limita prevăzută de Constituţie a acestor interimate, o perioadă în care sincer cred şi sper ca decizia PNL şi a domnului Antonescu să se schimbe şi să zică 'domnule, revenim pe locurile noastre'. Deci, nu le voi ocupa, nu mă voi duce... Mă întreba cineva, un jurnalist, dacă mâine mă duc în parlament cu altă structură a guvernului. Nici vorbă de aşa ceva. Repet, dacă se întâmplă această demisie a celorlalţi miniştri marţi, eu numesc interimari dintre membrii guvernului, deci cei care sunt deja miniştri, pentru a mai lăsa o perioadă, cât prevede Constituţia, în care să mai putem discuta şi să-i convingem să se întoarcă înapoi. Trei, legat de problema demisiei mele.
Realizator: Şi a miniştrilor liberali şi a dvs.
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, cred că eram o dată la o emisiune, nu ştiu dacă ţin minte bine, poate chiar la dvs, în 2012.
Realizator: La mine eraţi.
Victor Ponta: Cred că da. Când domnul Băsescu îmi cerea demisia. Şi am zis un lucru pe care oamenii l-au înţeles. Cât e Traian Băsescu preşedinte, eu nu îmi dau demisia orice ar fi. De ce? Pentru că în urma demisiei mele următorul prim-ministru va fi numit de Traian Băsescu. Deci, până în 21 decembrie nu îmi dau demisia ca Traian Băsescu să numească un alt prim-ministru. Sigur, parlamentul poate să decidă demiterea guvernului şi implicit a mea, ceea ce e o altă discuţie, dar eu nu-i pun lui Traian Băsescu înapoi în mână o armă fundamentală pe care ştiţi cum a folosit-o. Vă aduc aminte cum a folosit-o în 2009. Tocmai atunci când noi aveam majoritate să fie domnul Iohannis sau să fie altcineva, l-a pus pe domnul primar Negoiţă, l-a pus pe...
Realizator: Pe Lucian Croitoru.
Victor Ponta: ...pe domnul Croitoru. Deci, eu nu-i dau de bună voie şi nesilit de nimeni domnului Băsescu, un om care-şi termină mandatul de preşedinte şi eu cred că îşi termină şi cariera la nivel înalt politic, o armă pe care sigur o va folosi împotriva USL, o va folosi şi împotriva domnului Antonescu şi împotriva mea şi împotriva alegătorilor care nu l-au vrut pe Traian Băsescu în ultimii ani. Deci, cred că am răspuns la toate cele trei întrebări, foarte concret şi foarte clar.
Realizator: E foarte importantă precizarea dvs, şi îmi aduc aminte aici, la "Punctul de întâlnire", aţi spus să ne dăm demisia împreună, domnule Băsescu, dacă aveţi...
Victor Ponta: Dacă îşi dă şi domnul Băsescu demisia, sigur mi-o dau şi eu, nicio problemă. Dar, să îmi dau eu demisia şi după aia domnul Băsescu să zică 'ia să-l numesc eu pe, nu ştiu, pe Elena Udrea, de exemplu, prim-ministru'. Nu, chiar o asemenea greşeală nu aş face.
Realizator: Cu siguranţă. Crin Antonescu spune că vă e frică de potenţialul politic a lui Klaus Iohannis şi că nu-l doriţi în guvern.
Victor Ponta: Nu-i adevărat. Am avut o discuţie de care domnul Antonescu ştie.
Realizator: Poate un om să distrugă o guvernare?
Victor Ponta: Nu, nici vorbă. Am anunţat din prima zi când a fost propus domnul Iohannis că mi-l doresc în guvern şi cred că ar fi un bun ministru de interne. Am avut o discuţie separată cu domnul Iohannis, de care domnul Antonescu, evident, ştie, în care am discutat exact ce va face în guvern, care sunt sarcinile, care sunt obligaţiile, deci nici vorbă de aşa ceva. E un pretext acesta.
Realizator: Un om, Klaus Iohannis, este pus în balanţă cu existenţa USL. Aşa văd eu, ca jurnalist, simplificând lucrurile.
Victor Ponta: Da, dumneavoastră vedeţi, dacă vreţi, în mod corect. În mod incorect, în mod băsescian, ca să folosesc acest lucru, Klaus Iohannis a fost pus în balanţă cu Dan Voiculescu şi eu am spus: 'Crin, stai liniştit! Nu l-am propus pe Dan Voiculescu în guvern. Nu vrei să nu mai foloseşti această chestie, pe care a folosit-o doar Băsescu de fiecare dată?' Deci, în mod, repet, băsescian, s-a făcut o altă paralelă. Dumneavoastră faceţi o paralelă altfel, aparent corectă, pentru că realitatea este că nu se rupe Uniunea Social Liberală de la domnul Iohannis, se rupe, dacă se va rupe, din ideea indusă şi domnului Antonescu de noii săi consilieri că, dacă vrei să câştigi preşedinţia României, trebuie să vii din opoziţie, să critici guvernul. Aşa a câştigat-o şi Traian Băsescu, aşa au câştigat-o cam toţi preşedinţii până acum, o idee cu care eu nu sunt de acord şi care nici nu ştiu dacă e adevărată, ca să fiu foarte sincer. Şi mai este o idee greşită. Nu există, eu gândesc ca la sport, dar l-am ascultat pe Bogdan Teodorescu care gândeşte în termeni mai ştiinţifici, există o axă întotdeauna şi există două echipe. A treia echipă nu există niciodată. La mine, eu ştiu de la sport, suntem echipa albă şi echipa neagră. În 2014, încă, societatea românească nu va fi divizată între stânga şi dreapta: 'Domnule, Ponta e stânga şi eu, Antonescu, sau cine mai e, dreapta'. Societatea românească în 2014, şi ăsta a fost unul din principiile pe care s-a construit USL-ul, va avea de ales între continuarea regimului şi a modului de conducere a ţării Traian Băsescu şi anti-Băsescu, un alt model de conducere a ţării. Domnul Antonescu, şi astă seară, indiferent de cât de supărat e pe mine, este în tabăra anti-Băsescu, pentru că e alături de USL. E o tabără în care, dacă vreţi, până la urmă, şi media s-a împărţit: dumneavoastră, Antena 3, n-aţi fost cu PNL sau cu PSD sau cu..., aţi fost o televiziune care aţi luptat cu regimul Băsescu. Când eu, Victor Ponta, v-am creat impresia că, domnule, că nu sunt, vreau să păstrez regimul, m-aţi criticat mai dur decât o faceţi cu domnul Antonescu. Acum, îl criticaţi pe dânsul. Deci, ideea e următoarea: e o impresie greşită că în toamnă o să fie: 'Domnule, ...unesc eu dreapta şi o să fiu candidatul dreptei'. Nu, în toamnă, oamenii vor decide: continuăm regimul Băsescu sub diverse alte forme şi alte persoane sau îl schimbăm fundamental. Deci, eu de aici cred că vine, de fapt, problema. Domnul Iohannis, celelalte sunt simple pretexte, ca să spun aşa. Problema reală aceasta este.
Realizator: PNL, domnule prim-ministru, a cedat Partidului Social Democrat un portofoliu esenţial, şi anume justiţia. Vă întreb pe dumneavoastră, e aşa de greu să cedaţi dumneavoastră, Partidul Social Democrat şi dumneavoastră ca prim-ministru pentru pretenţia asta, poate, cum să spun, oarecum ciudată, dar o pretenţie a Partidului Naţional Liberal, să-l numiţi pe Iohannis vicepremier şi ministru de interne? Pentru că şi ei v-au cedat justiţia.
Victor Ponta: Nu, nu e greu deloc. Nu, ideea cu justiţia a fost un pic altfel şi au primit în schimb...
Realizator: A fost invocat acest sacrificiu pe care l-a făcut PNL şi dumneavoastră nu vreţi să faceţi un sacrificiu...
Victor Ponta: Nu, n-a fost, nu - atenţie! - nu a fost un sacrificiu chiar. Tot atunci, Partidul Naţional Liberal a primit, şi foarte bine a făcut, pentru că e condusă foarte bine, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, atunci a venit domnul Buşoi, în acea negociere politică şi, repet, a condus-o foarte bine şi a fost o alegere foarte bună. Ideea e următoarea: nu, nu e greu deloc. Eu am spus întâi: 'Rămânem pe formula actuală, şi atunci, sigur, nu vă numiţi candidaţii PNL pe formula actuală. Dacă vreţi o altă formulă, în care domnul Iohannis să fie vicepremier şi ministru de interne, da, sunt de acord, dar atunci nu fac o modificare, nu mă duc în faţa parlamentului pentru un singur om. Mă duc în faţa parlamentului şi refacem o altă structură, care să vedem ce funcţionează, ce a funcţionat bine, ce a funcţionat prost'. Deci, pentru noi ambele variante sunt acceptabile. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu am făcut câţiva paşi înapoi, că am zis: 'Bun, ok, nu vreţi vicepremier de la PC'. Am văzut că şi domnul Diaconu zicea: 'Domnule, sunt prea mulţi vicepremieri'...
Realizator: E o baie de vicepremieri, spunea Mircea Diaconu.
Victor Ponta: ...Poate atunci ne întoarcem la acordul USL, care prevede un singur vicepremier pentru PSD. În acordul USL se prevede un singur vicepremier. Domnul Antonescu m-a rugat atunci, a zis: 'Domnule, vreau să aibă şi PNL-ul un vicepremier la finanţe, domnul Chiţoiu, şi atunci eu am spus: 'Bun, ca să păstrăm echilibrul, îl pun pe domnul Oprea fără portofoliu'. Aşa au ajuns trei vicepremieri, în acord era unul singur. Trebuie să rămână doar trei, poate trebuie să rămână doi. Sunt de acord şi cu această idee. Haideţi să ne aşezăm la masă, iar eu ca prim-ministru, eu nu pot să aflu din presă despre restructurare şi nu poţi să-mi spui: 'Domnule, îţi dau ultimatum, că dacă nu faci aşa...' Ok, mai dă-mi ultimatum, mai dă-mi încă un ultimatum, dar nu răspund la ultimatumuri, că m-am obişnuit de la domnul Băsescu cu ultimatumuri, şi după cum aţi văzut, nu am dat înapoi la ultimatumuri; la dorinţă de dialog, da, am aşa ceva şi cred că şi mâine trebuie să ne aşezăm încă o dată la masă, să vedem care e structura cea mai bună a guvernului. Sunt total deschis ideii şi nu sunt, nu văd deloc un impediment major în acest lucru.
Realizator: Jurnaliştii au comentat, domnule prim-ministru, că liderul PNL, Crin Antonescu, a mers prea departe cu limbajul, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere personal. V-am somat, v-a atacat chiar, v-a criticat într-un mod foarte dur, aşa cum nu o face un partener, a folosit epitete pe care nu vreau să le reiau eu aici. Vă întreb pe dumneavoastră din punct de vedere uman, dar şi politic, aveţi tăria să mergeţi peste ceea ce a spus Crin Antonescu în ultima săptămână, atât la adresa persoanei dumneavoastră, cât şi la adresa guvernării şi la adresa PSD?
Victor Ponta: Da, nu mi-e uşor. Sigur că nu pot să spun că sunt insensibil la atacuri personale, mai ales... Repet, atacurile personale din partea domnului Băsescu nu mă deranjează, nu, chiar nu mă interesează, mă amuză, mă gândesc că îl enervez foarte tare şi e bine. Atacurile personale din partea unui om pe care îl consider, în continuare, partenerul meu mă afectează, dar nu am voie, nu am luxul - ştiţi? - de a avea supărări personale. Am o obligaţie politică atât de importantă, să conduc Guvernul României care - atenţie! - are grijă nu doar de Crin Antonescu şi Victor Ponta sau de PNL-işti şi PSD-işti, este obligat să guverneze pentru 20 de milioane de oameni, ca să las supărarea mea personală să prevaleze. Da, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este: sunt dispus şi mâine şi poimâine să mă aşez la masă şi să trec peste aceste lucruri. Ştiţi, însă, care poate fi efectul pe termen mediu şi lung? Efectul pe termen mediu şi lung este legat, totuşi, de opinia oamenilor... Eu n-am voturile PSD-ului în buzunar, poate le am ale conducerii. Mă duc mâine la BPN şi spun: 'Stimaţi vicepreşedinţi...
Realizator: Îi convingeţi, da.
Victor Ponta: ...haideţi să votăm aşa', dar oamenii care votează PSD şi care sunt destul de mulţi, milioane, vorbesc, eu nu pot să le impun cum să voteze. Ei, ca şi toţi votanţii Uniunii Social Liberale, au o antipatie faţă de scandal, o antipatie faţă de stilul Băsescu: 'Domnule, să ne certăm, să ne spunem vorbe grele, după aia să ne împăcăm, iar să ne spunem vorbe grele'. Or, cred că chiar dacă vom găsi şi îmi doresc să găsim o soluţie, mâine şi poimâine, evident că această perioadă de declaraţii va lăsa urme. Tocmai din acest motiv, eu n-am făcut şi nu o să fac nicio declaraţie, să zic, de răspuns la acest gen de acuzaţii.
Realizator: Mă gândesc că dacă va rămâne, cumva, candidat la prezidenţiale din partea USL-ului, care va supravieţui, probabil...
Victor Ponta: Probabil că nişte voturi, populare vorbesc, nu de la noi, probabil că domnia sa va pierde.
Realizator: Va pierde şi un sprijin din partea partenerilor. O întrebare un pic mai sensibilă pe care am simţit nevoia să o preiau tot din retorica...
Victor Ponta: Vă rog, pe toate, haideţi să le spunem pe toate.
Realizator: ...celor care sunt încă parteneri pe hârtie, dar pare că nu mai sunt în realitate. Antonescu invocă constant, domnule prim-ministru, atacuri dure din partea postului România TV, post patronat de un apropiat al dumneavoastră, domnul Sebastian Ghiţă, deputat PSD. Vă simţiţi responsabil pentru aceste atacuri?
Victor Ponta: Deloc.
Realizator: Crin Antonescu a invocat campania de la România TV împotriva PNL şi a lui Crin Antonescu ca fiind, cum să spun, un soi de manufactură a dumneavoastră şi a lui Sebastian Ghiţă.
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, eu nu consider că un trust de presă stă dimineaţa şi primeşte de la patron ce să scrie toată ziua şi ce să spună. Deci, uite acum, Radu Tudor are o cască în ureche şi îi spune domnul Voiculescu: 'Zi-i aşa, întreabă-l aşa, să...' La fel, nu au nici cei de la România TV cu domnul Ghiţă, la fel nu cred că au cei de la Realitatea cu domnul Guşă, care e consilierul domnului Antonescu, dar eu nu cred că stă domnul Guşă, toată ziua, le zice: 'Băi, atacaţi-l pe Ponta sau...' La B1 TV, oamenii aceia, probabil, jurnaliştii chiar sunt de partea domnului Băsescu şi împotriva Uniunii Social Liberale. Ideea să invoci..., m-a criticat la televiziunea /aia/, eu o să zic: 'Da, dar m-a criticat la...' nu are legătură cu ce vrem noi să facem. Cât suntem la putere o să fim criticaţi de toţi şi aşa cred că e normal, eşti la putere... Bun! Noi, Uniunea Social Liberală, domnul Antonescu şi cu mine, am fost foarte criticaţi de presa băsistă, când eram în opoziţie. Cred că am fost cea mai criticată opoziţie din istorie, dar după aceea suntem la putere, suntem împreună la putere, evident că suntem criticaţi, dar de la asta să găsim... am văzut 'acoliţii'... şi cred că a fost o exagerare de limbaj, evident.
Realizator: Da, mă rog, faptul că Sebastian Ghiţă vă este prieten, vă este apropiat şi postul pe care el îl deţine îl atacă pe Crin Antonescu şi îi atacă sau îi critică dur pe liberali, asta a fost considerat ca un soi de girare din partea dumneavoastră a acestor critici.
Victor Ponta: Eu vreau să spun un lucru: eu cred că, în ultima perioadă cel puţin, domnul Antonescu a fost mai des decât mine la România TV.
Realizator: Da. Chiar şi la B1 TV.
Victor Ponta: Da. Am văzut că a fost supărat că de ce vin la Antena 3. Deci haideţi să lăsăm partea cu presa că până la urmă nici domnul Antonescu nici eu nu stăpânim, aşa, presa, şi părerea mea este că nu o stăpâneşte nimeni în totalitate. Uite, cine e patronul ăla, spune de dimineaţa până seara ce e la Antenă sau la RTV, sau la B1. Noi avem o treabă serioasă, nu stăm să ne uităm la televizor şi vă mai spun un lucru, sper să nu se supere colegii jurnaliştii, nu prea mă uit la televizor. Am atât de multe lucruri de făcut, sigur că primesc ştiri, sigur că am un departament ca să ştiu ce se întâmplă, dar eu nu pot să stau toată ziua să văd - acolo m-a criticat. Acum vă spun un lucru, deci dacă colega dvs. Dana Grecu mă critică înseamnă că a pus-o Voiculescu? Nu. Înseamnă că aşa crede ea că trebuie să mă critice. Deci, ăsta e un gen de atitudine total greşită.
Realizator: Apreciez foarte mult şi faptul că aţi avut nu doar curajul, ci şi, să spunem, caracterul puternic de a veni "La ordinea zilei" într-un moment în care mai mult Dana Grecu, dar şi eu într-o oarecare măsură, v-am criticat destul de dur pentru coabitare şi pentru numirea lui Kovesi la DNA.
Victor Ponta: Da, pentru că, ne întoarcem la ideea principală, dvs aţi zis dom'le, astea sunt gesturi de perpetuare a regimului Băsescu, şi m-aţi criticat pe mine. Acum când domnul Antonescu zice dom'le, să-şi dea Ponta demisia, să pună Băsescu primul-ministru, sigur că îl criticaţi pe domnia sa. Deci, eu cred că sunt aceste două axe fundamentale pe baza cărora de fapt s-a şi construit USL. USL ce a spus, mai pe înţelesul tuturor: a spus în primul rând terminăm cu regimul Băsescu, buba, nu? - ţineţi mine. Boc, l-am schimbat. Udrea, am schimbat-o. Anastase, am schimbat-o, în funcţie mai e Băsescu care pleacă în noiembrie. Deci, hai să schimbăm regimul nu că acum stai aşa că e bine, că mă laudă Băsescu, că zice că e bun Iohannis că... astea sunt tertipurile tipice. Şi al doilea lucru este dom'le, ne asumăm guvernarea. Guvernarea cu bune şi cu rele. Ştiţi ce m-au deranjat? Nu m-au deranjat atacurile personale, m-a deranjat când domnul Antonescu a zis după ce foarte mult timp a zis dom'le, e un guvern bun, e un guvern extraordinar, a zis dom'le, guvernul ăsta este foarte slab, foarte prost, trebuie să vină Iohannis să pună treaba acolo la... Atenţie! Acest guvern al nostru, al USL, şi vreau să vă spun clar, pentru mine liberalii au fost aliaţi loiali, toţi miniştri liberali, nu m-aţi auzit vreodată criticând pe vreunul.
Realizator: Astăzi Antonescu a spus că o parte din miniştrii liberali v-a fost prea loiali. A recunoscut faptul că implicit Stroe şi Chiţoiu v-au fost prea apropiaţi şi de aia i-aţi schimbat.
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, nu i-am numit eu, i-a numit domnul Antonescu.
Realizator: Aşa este. E adevărat.
Victor Ponta: Singura dată când ne-am certat într-adevăr şi a fost o mare problemă a fost la numirea domnului Fenechiu când domnul Antonescu a insistat: nu, vreau să fie Relu Fenechiu la transporturi, şi eu am zis - nu e bine, uite că va folosi împotriva noastră acest lucru. În decembrie, dacă ţineţi minte, 2012; am cedat atunci şi îmi pare rău acum, ştiţi de ce îmi pare rău, la nivel personal, pentru domnul Fenechiu, pentru că cred că a avut de suferit din ocuparea acelei funcţii; a fost un ministru foarte bun. Deci, repet, prima axă este dom'le, regimul Băsescu şi împotriva regimului Băsescu. Al doilea obiectiv fundamental al USL a fost să guverneze, nu să critice guvernarea. Şi, atenţie, acest guvern, cu liberalii înăuntru şi le mulţumesc pentru asta, acest guvern a dat salariile şi pensiile înapoi, acest guvern, cu liberalii înăuntru şi le mulţumesc, a deblocat fondurile europene şi am luat 6 miliarde de euro, 3 pe fonduri structurale, 3 la agricultură, anul trecut. Apropo, bravo lui Daniel Constantin, nu ştiu de ce deodată Daniel Constantin a devenit aşa, unul pe care trebuie să îl izbim de ziduri, a luat 3 miliarde de euro pentru agricultură şi este unul din miniştrii cei mai buni din guvern.
Realizator: Şi avem în 2013 cel mai bun an agricol din istoria României.
Victor Ponta: Cea mai mare creştere economică.
Realizator: Cu siguranţă are şi el o contribuţie mică acolo.
Victor Ponta: Daniel Chiţoiu are o contribuţie importantă la faptul că am reuşit să menţinem o stabilitate economică şi creştere economică. Ce îşi poate dori mai mult un liberal decât să vadă 3,5% creştere? Ce îşi poate dori mai mult decât să avem, să păstrăm cota de 16% pe care nu am pus-o niciodată în discuţie? Am stabilit-o împreună şi am respectat-o. Deci astea sunt cele două lucruri şi aici ne putem despărţi, nu la faptul că Iohannis într-o funcţie sau nu ştiu ce alte supărări. Cele două puncte de inflexiune sunt de fapt principiile care au stat la baza USL. Dacă ele nu mai există, sigur nu va exista nici USL. Suntem împotriva regimului Băsescu sau suntem cu el şi, al doilea, vrem să guvernăm împreună, să ne facem treaba sau vrem să stăm să criticăm. Astea sunt de fapt problemele de bază şi dacă ele se pot rezolva, în mod sigur nu se vor rezolva într-o zi, dar dacă se pot rezolva în perioada imediat următoare, mergem cu USL până la capăt până în 2016 sau 2020.
Realizator: Dle prim-ministru, regretaţi că aţi semnat pactul de coabitare cu Traian Băsescu şi că aţi numit-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA?
Victor Ponta: Nu. Două lucruri, în primul rând legat de pactul de coabitare. M-a deranjat foarte mult că dl Antonescu după ce a fost tot timpul prezent şi a ştiut de acel act - Daniel Constantin avea dreptate, sigur că eu i-am spus lui Crin Antonescu înainte, şi sigur că /am lucrat pe text/, după aia, într-un fel, m-a lăsat doar pe mine responsabil; dar am zis, e în regulă, domnia sa candidează la prezidenţiale, eu n-am o problemă, eu conduc guvernul...
Realizator: Antonescu a făcut observaţii pe documentul de coabitare?
Victor Ponta: Da, au fost mai multe variante, la care au lucrat Liviu Dragnea şi Radu Stroe, şi le-am văzut înainte să mergem la Cotroceni, am mers cu o anumită opţiune. Dar, încă o dată o spun, cum să vă spun, la nivel personal sigur că regret, dar politic am făcut bine. Ştiţi de ce? Pentru că atunci Traian Băsescu bloca numirea noului guvern, noi nu aveam altă variantă decât să-l suspendăm din nou în ianuarie, în februarie. Vă daţi seama, mergeam la referendum, deci practic România pierdea jumătate din anul 2013.
Realizator: Adevărat.
Victor Ponta: Deci, nu. Politic a fost o decizie corectă, chiar dacă, sigur, pe bună dreptate, a adus enorm de multe critici şi am fost de acord ca acele critici să le iau doar eu, deşi trebuia să le luăm împreună, pentru că am spus 'eu nu candidez la funcţia de preşedinte, pe dl Antonescu trebuie să-l protejez, într-un fel. Lasă că le iau eu, că se sting în timp'. La fel a fost chestia cu numirea procurorilor, atenţie!
Realizator: Nu simţiţi nicio umbră de regret că i-aţi dat, cum să spun, un pic de oxigen lui Băsescu?
Victor Ponta: Eu încercă să vă explic cum au stat lucrurile. Noi nu aveam procuror şef şi era...
Realizator: Evident. Dar după atâta timp, că poate intenţia dvs. a fost de bună-credinţă şi aţi încercat să faceţi ceva funcţional.
Victor Ponta: Ştiţi cum, eu vă zic ce a fost atunci. Nu avem deloc, nu aveam procuror general, era dl Daniel Morar, n-avem procuror şef la DNA, era practic tot Daniel Morar, pentru că el conducea şi DNA, aveam o mare situaţie de blocaj. Şi eu am spus eu propun procurorul general pe care l-a propus dna Pivniceru, Tiberiu Niţu, şi dl Băsescu va propune la DNA. Această discuţie am avut-o cu dl Antonescu - ştiu că a venit la o emisiune a dvs. de la mine de acasă - şi după aceea mi-am luat-o tot doar eu singur. E în regulă şi asta! Ştiţi care este chestiunea, eu am această mentalitate de la faptul că fac sport de echipă. Eu înţeleg să-mi eu un fault atâta timp cât coechipierul este cu mine şi dă gol. E în regulă lucrul ăsta, îl accept! Nu este plăcut, să zic, dar îl accept.
Realizator: A fost resuscitat Traian Băsescu prin aceste două documente, coabitare şi numirea lui Kovesi?
Victor Ponta: Nu, nu, şi cred că şi acum Traian Băsescu este un personaj politic mort. Singura şansă de a-l resuscita este de a-i pune în mână din nou un lucru important cum ar fi numirea primului-ministru. Vreau să remarcaţi un lucru, eu i-am mai luat din mână dlui Băsescu o armă importantă, atunci când a zis că nu promulgă bugetul, România n-avea buget. Sigur că am făcut un pas înapoi cu acciza trei luni, dar până la urmă nu-l puteam forţa, să-i iau mâna, se semnez în locul lui. Deci dl Băsescu în 2014 nu mai are nicio armă politică, cu excepţia punerii în mâna domniei sale a decretului de desemnare a unui nou prim-ministru şi eu sunt convins că-l va juca la maxim dacă îi dăm o asemenea armă.
Realizator: Dle prim-ministru, senzaţia mea este că preşedintele Băsescu şi-a băgat coada în ambele componente ale USL...
Victor Ponta: Bineînţeles.
Realizator: ...şi că, mă rog, liberalii vă acuză pentru coabitare şi pentru alte lucruri, deşi, iată, spuneţi dvs., că ştiau despre...
Victor Ponta: Am coabitat împreună.
Realizator: ...ştiau despre lucrurile acestea.
Victor Ponta: Bineînţeles.
Realizator: Dvs spuneţi că Antonescu este prieten cu Traian Băsescu.
Victor Ponta: Nu, nu, eu n-am spus aşa ceva.
Realizator: Aţi spus că de când este prieten cu Băsescu are o anumită retorică.
Victor Ponta: De când este apropiat. De când este apropiat - cred că am fost ironic, şi-mi pare rău - dar, într-adevăr este foarte important ca noul preşedinte al României, şi dl Antonescu îşi doreşte acest lucru, să aibă cu totul şi cu totul alt limbaj, dar nu doar limbaj, dacă vreţi, ca expresie, ci şi ca idei politice. Dl Antonescu a mai spus un lucru, şi cred că l-a zis la supărare, a zis 'imediat ce ajung eu preşedinte, în decembrie, îl dau jos pe Ponta şi-l pun pe Iohannis'.
Realizator: Adevărat.
Victor Ponta: Atenţie, dl Antonescu şi cu mine şi tot USL am spus un lucru: să terminăm cu povestea lui Băsescu că pune el, dă jos guverne şi pune pe cine vrea. Dl Antonescu a zis tot timpul 'eu o să respect decizia parlamentului; eu n-o să fac ca Băsescu'! Care este ideea, ajunge domnia sa preşedinte şi face exact ca Traian Băsescu? Sunt convins că a zis-o la supărare şi că nu gândeşte aşa, dar este foarte important să transmitem un mesaj clar că nu lucrurile nu vor mai fi, adică după alegerile prezidenţiale urmează un alt scandal? Oamenii au nevoie, pe bună dreptate, de stabilitate şi eu ce îmi doresc cel mai mult este ca până în 2016, la alegerile parlamentare, acest guvern să reziste şi să îşi facă treaba faţă de ţară.
Realizator: Domnule prim-ministru, dacă nu găsiţi o cale de înţelegere cu PNL şi cu Crin Antonescu ce se va întâmpla din punct de vedere guvernamental, cum va arăta...
Victor Ponta: Paşii sunt următorii...
Realizator...structura Cabinetului?
Victor Ponta: Paşii sunt următorii. În primul rând, repet, voi numi pe locul miniştrilor demisionari miniştrii actuali pentru a-l mai lăsa o perioadă, atât cât îmi permite constituţia de interimat, o perioadă în care să găsim o soluţie. După care voi continua, în mod sigur voi merge în parlament, şi voi continua cu un guvern care va avea ca program exact programul pe care l-a avut USL şi voi spune public şi în parlament şi o spun la dvs în premieră, dar o voi spune de foarte multe ori: în ziua în care colegii liberali se vor decide să vină din nou alături de noi în acea zi eu voi fi de acord. Deci eu cred că o guvernare puternică este o guvernare cu toţi patru împreună, nu separat...
Realiator: Chiar dacă...
Victor Ponta: Deci asta voi face eu, eu nu voi da afară, nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat, nu ştiu, niciun alt numit care şef de agenţie pe criteriul "domne' este de la PNL şi mă apuc să îi scot din guvern". Nu am făcut-o niciodată şi nu o să o fac nici în continuare.
Realizator: Cu alte cuvinte, chiar dacă pleacă PNL, nu...
Victor Ponta: Adică eu voi lăsa o punte, tot timpul voi lăsa o punte pe care dânşii, dacă vor, să păşească înapoi. Şi nu îmi ascund speranţa că acel lucru se va întâmpla.
Realizator: Sunteţi acel, să spunem, cap al familiei care, dacă pleacă partenerul din casă, îl veţi primi înapoi după escapade?
Victor Ponta: Şi în mod sigur nu mă va găsi recăsătorit. Asta este foarte clar. Deci nu mă va găsi recăsătorit, va găsi locul acolo, dacă doreşte să se întoarcă, şi eu sper... Dar mă rog... Să zicem că nu ajungem totuşi acolo. Da, vreau să vă spun un lucru, da, eu sunt, mi-am propus întotdeauna să fiu el care reunifică şi vă povestesc doar 30 de secunde un episod.
Realizator: Vă rog.
Victor Ponta: Am avut joi, pe 20 februarie, am avut o mică aniversare, patru ani de când am fost ales preşedinte al PSD. Şi le-am spus colegilor mei că nu... Cel mai mândru nu este că am câştigat alegeri, că am fost prim-ministru sau... Cel mai mândru sunt de faptul că la această aniversare de patru ani a fost toată lumea prezentă: Mircea Geoană, contracandidatul meu de atunci, cei care l-au susţinut atunci şi care unii din ei sunt miniştri. Cei de la UNPR, care plecaseră şi ne-au lăsat atunci într-o situaţie foarte grea, i-am adus înapoi. Şi le-am spus: domnule, cel mai bun lucru pe care eu l-am făcut în aceşti patru ani este că am reuşit să vă aduc pe toţi înapoi. Separaţi, este simplu să ne separăm, să ne reunificăm, aşa încât vreau să cred, dacă Doamne fereşte se întâmplă ceva marţi-miercuri, tot eu să fiu cel capabil ca peste o lună, peste două, peste trei, să repun toate aceste... familia înapoi, exact cum aţi spus dvs.
Realizator: Dacă se rupe USL, domnule prim-ministru, din cine va fi formată noua majoritate parlamentară şi câte voturi puteţi cumula la Senat şi câte la Cameră? Sunt nevoit să vă întreb lucrurile astea, în ciuda optimismului pe care îl...
Victor Ponta: Da... Nu, nu am acuma un asemenea calcul, pentru că nu am vrut să îl fac prematur. O să îl fac probabil miercuri, dacă va fi cazul, poate nu este cazul.
Realizator: Liberalii spun că USD este făcută tocmai pentru a înlocui majoritatea USL şi că în mod intenţionat aţi ales o denumire care seamănă cu USL, pentru confuzie.
Victor Ponta: Nu. Haideţi să vă spun. În primul rând ideea de USL, cred că vor confirma toţi colegii, este o idee cu care eu am venit. Şi am zis:"domnule trebuie să avem uniune şi trebuie să avem sociali şi liberali". Apropo de ce vă ziceam mai devreme cât de mult ţin la ideea de unire şi de uniune.
În al doilea rând, noi nu am format USD, aşa, peste noapte. Am format-o în momentul în care, în urma unei discuţii foarte serioase, la care a participat şi domnul Antonescu şi domnul Iohannis, a rezultat că mergem pe liste separate. Acolo... şi domnul Antonescu, dar mult mai categoric domnul Iohannis, a zis "categoric mergem separat, este vorba de identitatea noastră de dreapta, voi vă luptaţi pe partea stângă, noi ne luptăm cu PDL şi cu celelalte partide".
Şi atunci această alianţă electorală am format-o în ideea în care alături de noi vine şi UNPR şi PC şi nu puteam să zicem "este PSD". Că, totuşi, sunt două partide, mai mici este adevărat decât PSD, dar partide. Deci asta a fost toată gândirea şi, în măsura în care am fi avut sau nu ştiu poate chiar este posibil să mai avem liste comune ale USL, atunci evident USD nu îşi mai are sens.
Victor Ponta: Să mai avem liste comune ale USL atunci evident USD nu îşi mai are sensul.
Realizator: Mai există şansa asta să fie liste comune la europarlamentare?
Victor Ponta: Eu nu exclud nici acest lucru. E dificil. E într-adevăr, foarte dificil, dar nu exclud nici acest lucru.
Realizator: O întrebare, domnule prim-ministru, care revine des în mesajele de la telespectatori: mulţi vorbesc de faptul că, dacă se rupe USL va fi nevoie de o nouă majoritate, asta e un calcul pe care nu aveţi cum să-l evitaţi ca om politic, ca prim-ministru, ca lider al majorităţii. Ceea ce spun oamenii cu îngrijorare este că s-ar putea să aduceţi UDMR la guvernare şi această formaţiune, dincolo de faptul că, mă rog, are micile ei probleme de imagine în raport cu românii, este foarte criticată pentru că a participat la guvernarea Băsescu - Boc şi a făcut rău oamenilor la sănătate şi în alte locuri.
Victor Ponta: Da. Până la urmă, ştiţi, cam toţi am participat la o guvernare, nu? Şi PNL cu PDL şi noi cu PDL şi dânşii.
Realizator: Aduceţi UDMR la guvernare?
Victor Ponta: În primul şi în primul rând, doar USD, din câte ştiu eu, nu pot să zic că am nişte calcule perfecte, are majoritatea necesară, o majoritate extrem de fragilă, de a guverna. Deci, nu ştiu dacă va fi nevoie sau nu să avem o majoritate mai largă alături, sigur, de grupul minorităţilor. Dacă se va pune problema. Doi. Eu nu am ascuns şi ţin minte că mi-am atras cel puţin de la câţiva colegi ai dvs, nişte critici extrem de dure şi pe care le-am înţeles.
Eu nu am ascuns faptul că, împreună cu domnul Antonescu, înainte de decembrie 2012, noiembrie, cred, am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare. Şi nu m-am dezis de acest lucru, chiar dacă am fost criticat. Nu a mai venit UDMR la guvernare în decembrie, pentru că aici PNL şi PC s-au opus acestui lucru, dar, ca să spun aşa, eu sunt deja eu mi-am luat criticile de rigoare cu UDMR.
Realizator: Să ştiţi că e mult mai mult.
Victor Ponta: Nu am nici un fel de problemă de a le lua a doua oară. Eu, în continuare, cred că pentru stabilitate, aşa cum am crezut în decembrie 2012, în primul rând că e foarte important pentru mine să mă ţin de cuvânt la o hârtie pe care am semnat-o şi la un cuvânt pe care l-am dat şi l-am spus, cred că ţineţi minte că, chiar dvs. m-aţi criticat că la congresul UDMR am spus public, am zis "domne eu v-aş vrea la guvernare şi astăzi v-aş vrea; nu se poate, dar sper să fiţi". În al doilea rând, strict pentru pacea socială din România, să ai o minoritate cea mai importantă, minoritatea maghiară este cea mai importantă, să o ai în structurile politice slavă Domnului că sunt în parlament, este extrem de important pentru că, dacă laşi o minoritate în afară, acea minoritate se, dacă vreţi, se radicalizează. Iar când mă uit la ce se întâmplă în zona de nord a României, acolo unde, sigur, a plecat Ianukovici foarte bine, a fost eliberată Timoşenko foarte bine, a câştigat revoluţia foarte bine, dar eu nu cred că problemele s-au terminat şi cred că problemele acolo se se împart şi pe anumită linie, apropo de cei rusofoni şi de cei ...ei, eu vreau ca România să anticipeze orice fel de problemă, având mai ales în Ungaria un guvern destul de radical, cel puţin în discurs, şi cred că orice formulă inteligentă prin care să nu radicalizăm nicio minoritate din România, da, eu o susţin. Am susţinut-o în decembrie, acum credeţi că îmi iau înapoi ce am zis atunci.
Realizator: V-aţi dori să fie UDMR la guvernare, dar nu aveţi cum să spun un angajament ferm că îi vom regăsi...
Victor Ponta: Nici nu am vorbit....
Realizator: Vă menţineţi dorinţa de a-i avea drept parteneri?
Victor Ponta: Nu mi-am schimbat acea părere. M-a deranjat un anumit lucru, apropo de comunicare şi de încredere între parteneri. A apărut o ştire la... vedeţi că sunt buni şi consultanţii, la domnul Guşă, că m-am văzut cu Viorel Hrebenciu şi cu UDMR şi am negociat. Şi am răspuns cred foarte clar "u m-am văzut nici cu Viorel Hrebenciuc nici cu UDMR şi nu am negociat". După care, a doua zi, a fost întrebat domnul Antonescu: ştiţi că s-a văzut Ponta cu UDMR şi cu Hrebenciu ce părere aveţi? Cred că acest gen... de fapt cred că cei care fac aceste strategii,de fapt, cum spuneaţi dvs., bagă băţul să se certe. Sigur că domnul Antonescu nu ştia sau nu ştia declaraţia mea sau... Dar eu cred că cei care ne întărâtă au tot interesul de fapt să ne certăm, nu să ne împăcăm
Realizator: E adevărat.
Victor Ponta: Şi aş avea grijă: nu mergi la consilieri pe cineva care îmi spune să mă cert cu Crin Antonescu, dimpotrivă, cei cu care eu mă sfătuiesc şi care îi ştiţi foarte bine, mi-au spus şi astăzi mi-au spus:"domne' să nu spui ceva, să fii conciliant, să găseşti o soluţie".
Realizator: Precaut.
Victor Ponta: Da. Deci, nu mi-aş lua consilier pe cineva care să-mi spună "ceartă-te cu Antonescu, spune-i că..." Pentru că nu cred că îmi vrea binele, ca să vă spun foarte direct.
Realizator: E adevărat. Klaus Iohannis a spus că Antonescu va fi preşedintele României cu sau fără sprijinul USL sau al USD. Credeţi că Antonescu poate fi preşedinte al României fără USL?
Victor Ponta: Sigur că poate. Până la urmă oamenii votează. Aici nu votează partidele. Mai ales, neavând alegeri parlamentare, contează foarte mult persoana care candidează. Noi am avut mai multe partide şi nu am reuşit să câştigăm în 2009. Deci contează foarte mult persoana. În acelaşi timp, însă, nu cred în povestea că o să-l voteze dreapta pe dl Antonescu împotriva stângii, că s-ar putea să aibă un candidat tot de dreapta, care se revendică de dreapta şi, în al treilea rând, cred că cel mai important lucru este ca, după ce se alege noul preşedinte, acesta să spună "dle, eu vin preşedinte nu ca să mă cert iar cu guvernul, să fac ce a făcut Băsescu înainte, ci vin ca să lucrez cu guvernul şi să vă oferim stabilitate şi prosperitate".
Realizator: Sau să-l ameninţi pe Victor Ponta că nu va mai fi prim-ministru şi că PSD nu va mai fi la guvernare!
Victor Ponta: Da. Până la urmă, parlamentul este învestit să decidă cine este la guvernare, cine formează guvernul şi cred că preşedintele, aşa cum l-am gândit împreună, Crin Antonescu şi cu mine, este un preşedinte arbitru, nu un preşedinte "jucător". Nu mai vrem un preşedinte "jucător", vrem un preşedinte "arbitru", care spune "ăştia sunteţi, e O.K., eu am grijă să respectaţi regulile". Nu intru eu pe teren şi zic "Ponta, tu pleci, vine ăla", că ăsta este stilul Băsescu şi nu-l mai vrem. Şi cred că nu-l mai vor nici oamenii, ca să fiu foarte direct.
Realizator: În cazul în care veţi avea drumuri separate, drumuri diferite, cu cine se gândeşte primul-ministru şi preşedintele PSD, Victor Ponta, să contracareze cuplul "Crin Antonescu preşedinte-Klaus Iohannis prim-ministru"? Pentru că este din ce în ce mai evident că în toamna asta va fi...
Victor Ponta: Acest cuplu nu există.
Realizator: Toamna asta va fi toamna cuplurilor, ca să spun aşa, în candidatură.
Victor Ponta: Nu, nu. Dle Radu Tudor, asta este o temă falsă. Nu va exista niciun cuplu, pentru simplu motiv că nu sunt alegeri parlamentare şi, indiferent cine va fi preşedinte, eu vă spun, dacă vreţi opinia mea, şi viziunea...
Realizator: Candidatura la prezidenţiale va fi potenţată de un virtual prim-ministru.
Victor Ponta: Nu. Pentru că eu vă spun un lucru, guvernul care se formează, dacă pleacă PNL, sper că nu, sau guvernul ăsta, dacă rămâne PNL, este guvernul care va conduce până în 2014, indiferent cine este preşedinte. Poate să vină, nu ştiu, şi dna Udrea preşedintă! Guvernul rămâne, pentru că este vorba de majoritatea parlamentară şi nu o schimbă nimeni. Deci, dl Iohannis poate fi prim-ministru daca îl pune majoritatea parlamentară, dacă, de exemplu, USL pune un candidat de la PSD la prezidenţiale şi dl Iohannis atunci din partea PNL. Deci nu există chestia asta. Nu este vorba de cuplu. Mă întrebaţi cu cine eu, ca prim-ministru, mi-aş dori?
Realizator: Sigur.
Victor Ponta: Repet, cu un preşedinte arbitru, nu cu un preşedinte jucător şi îmi doresc foarte mult ca dl Antonescu să redevină arbitru, aşa cum ne-am înţeles de la început.
Realizator: Dacă nu va fi să fie Crin Antonescu acest preşedinte arbitru, cum vi-l doriţi dvs., şi bine îl descrieţi, ar putea să fie acei preşedinţi doriţi de dvs., Sorin Oprescu? Că mai am încă unul...
Victor Ponta: Vedeţi că în final n-o să evit întrebarea. Să ştiţi preşedinţii nu se aleg într-un birou, nu e ca la... Primul-ministru sau miniştrii pot fi numiţi dintre oameni, să zic, necunoscuţi, preşedinţii trebuie să-i cunoască oamenii. Puneţi, vă rog, ultimele sondaje, că toate dau acelaşi lucru, care sunt oamenii în care românii au cea mai mare încredere. Daţi-l la o parte pe dl Arafat, i-am şi zis la Chişinău, "dle Arafat, candidaţi la prezidenţiale?" Mi-a zis: "nu mă băgaţi în necaz". Nu. Şi atunci sunt: Mugur Isărescu, Sorin Oprescu. Care este următorul, dacă nu mă înşel, cred că este Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, cine e?, Mihai Răzvan Ungureanu. Ăştia sunt primii cinci, excluzându-mă pe mine. Deci: Oprescu, Isărescu, Tăriceanu, Antonescu, Ungureanu. Cred că ăştia cinci sunt şi, sigur, să nu se supere dna Udrea, puneţi-o şi pe ea a şasea. Deci din ăştia şase pot fi numiţi.
Realizator: Am înţeles. Directorul SRI George Maior intră într-un fel în calcule politice ale PSD, partid din care provine?
Victor Ponta: Nu cred că se pune problema să candideze la prezidenţiale. Am văzut că este introdus în diverse scenarii. Ştiţi, eu am o relaţie extrem de bună şi mă mândresc cu asta, cu dl Maior, dinainte ca domnia sa să fie director la SRI şi eu prim-ministru. Dar nu cred că şi-a pus vreodată problema sau îşi doreşte acest lucru acum. Îmi pare rău, sper să nu stric toate scenariile care fac audienţă, dar eu vă răspund direct ce cred eu şi cum văd lucrurile.
Realizator: Este interesant, pentru că şi dl Crin Antonescu la fel, are o părere foarte bună despre directorul SRI, George Maior.
Victor Ponta: Este normal acest lucru.
Realizator: Deci în USL este bine cu Maior.
Victor Ponta: Cred că şi despre domnul Isărescu are o părere foarte bună.
Realizator: /Da./
Victor Ponta: Probabil că ne diferenţiem atunci când eu zic că am o părere bună despre Sorin Oprescu şi Călin Popescu-Tăriceanu. Probabil că acolo nu ne înţelegem. Dar cel puţin asupra unor oameni ne înţelegem.
Realizator: E adevărat. Ştiţi ce e oarecum contrariant pentru mine? Băsescu spune că avem creştere economică 3,5%, cea mai mare din UE, aţi surprins pe toată lumea cu cifrele acestea.
Victor Ponta: Am fost şi eu surprins, ca să fiu foarte sincer. Mă aşteptam undeva la 2,7, 2,8, dar meritul ştiţi al cui e? Al românilor care în ultimul trimestru au muncit, au cheltuit, nu doar au muncit. Pentru că noi acum avem...
Realizator: Şi consumul e important.
Victor Ponta: ... noi acum avem o situaţie care e de altfel răspândită în Europa. Oamenii nu prea au încredere să cheltuiască. Îşi ţin banii la bănci, îşi ţin banii blocaţi. Spun "domnule, e criză, ia să nu-mi mai cumpăr eu o nouă maşină".
Realizator: Să stea mai cuminte.
Victor Ponta: Românii au avut încredere, au zis "Da domnule", au şi primit mai mulţi bani, pentru că mărirea salariilor, mărirea pensiilor, banii, exporturile, agricultura au adus mai mulţi bani în buzunarul românilor şi e munca lor. După care ei au avut mai multă încredere şi au cheltuit mai mult. Deci, nu, nici eu nu m-am aşteptat peste 3. M-am aşteptat 2,7, 2,8, dar 3,5 a fost o surpriză extraordinară, mai ales pentru că arată un anumit potenţial pentru 2014. E un lucru care ni se datorează, guvernului, şi spun acest lucru...
Realizator: Băsescu spune în mod hilar că această creştere se datorează lui şi guvernării Boc.
Victor Ponta: Mă rog, probabil şi victoria de la Waterloo tot ei au câştigat-o. Ideea e următoarea: la această creştere economică, guvernul are un singur merit, ca să zic, absolut, cel legat de fondurile europene. Şase miliarde de euro cash ajunşi în economia românească, pentru că, atenţie, fondurile europene înseamnă la agricultură agricultori, dezvoltare rurală; la fonduri structurale înseamnă autostrăzi, firme private, profesori, /care erau la POSDRU/...Deci şase miliarde de euro, după ce anii trecuţi nu venise nimic, zero.
Realizator: Aici poate să fie o explicaţie solidă.
Victor Ponta: Ştiţi că vineri noi am primit de la Comisia Europeană într-o singură zi 830 de milioane de euro. Anul ăsta, vineri, alaltăieri. 830 de milioane de euro. Gândiţi-vă, vă rog frumos, ce înseamnă 830 de milioane de euro bani băgaţi în economia românească. Deci, meritul guvernului şi al domnului Teodorovici şi al celorlalţi miniştri, că a fost şi ... să ştiţi a fost Relu Fenechiu, care a deblocat programul de transport, a fost doamna Câmpeanu care a deblocat POSDRU împreună cu ministrul educaţiei şi cu ministrul cercetării, la economie. Deci, ăsta e meritul guvernului. Celelalte, oamenii au muncit mai mult, au exportat mai mult, firmele au avut curaj să investească, slavă Domnului, acest lucru, şi să ţinem lucrurile aşa.
Realizator: E o ciudăţenie sau ar fi o mare ciudăţenie ca Guvernul Băsescu - Boc care a făcut ţării atât de mult rău, care a împrumutat cea mai mare sumă din istoria României...
Victor Ponta: Am uitat, ştiţi că noi tot dăm bani înapoi la FMI acum, da, din ce a cheltuit.
Realizator: Adevărat, faceţi şi creştere economică şi daţi şi banii înapoi luaţi de Băsescu.
Victor Ponta: Da, da, şi ne împrumutăm mult mai ieftin, mai ales, asta e important.
Realizator: Ar fi o chestiune absolut tulburătoare ca acel guvern să fi supravieţuit patru ani de zile, făcând atât de mult rău românilor, Guvernul Băsescu - Boc, iar Guvernul Ponta să plece, după ce a făcut o creştere economică ce a surprins toţi liderii europeni.
Victor Ponta: Domnule Radu Tudor, nu vreau să exagerez cu încrederea. Eu cred că acest guvern nu va pleca, dar cred că acest guvern va avea tot atâta eficienţă şi succes, dacă vor rămâne şi colegii liberali în guvern. E şi meritul lor, în egală măsură ca al colegilor de la PSD, PC, UNPR pentru acest an 2013, asta am şi spus. De altfel, încă o dată, consider... bun, domnul Chiţoiu a fost un ministru de finanţe bun, rău, poate că a greşit că a spus că a vorbit cu Traian Băsescu de CEC. Domnul Gerea, de exemplu, venise de trei luni, nici nu avea când să greşească - înţelegeţi?...
Realizator: Adevărat, e fără raţiune schimbarea aceea.
Victor Ponta: Bun, domnul Stroe, dacă vreţi, a fost o insistenţă extraordinară din partea domnului Antonescu: 'Domnule, vreau eu Ministerul de Interne pentru Radu Stroe, care e prietenul meu şi în care am încredere'. 'Bine, domnule, ok', am cedat, că ştiţi că Ministerul de Interne era la PSD în primul guvern...
Realizator: Am înţeles!
Victor Ponta: ...şi am zis: 'Domnule, dacă e omul în care tu ai încredere, Crin, Radu Stroe, important e să ai încredere'. Într-adevăr, la interne îţi trebuie un ministru în care ai încredere. Am zis: 'Bun, eu pot să lucrez cu Radu Stroe, chiar dacă nu e de la PSD, dar dacă tu, Crin, ai încredere în el, ia PNL-ul...' Deci, după aceea deodată s-au transformat în oamenii mei? Nu sunt oamenii mei. Toţi miniştrii sunt oamenii din echipa mea, ceea ce e normal. Doar nu o să fie duşmanii mei în guvern, că nu ăsta e sensul.
Realizator: Ultimele 20 de secunde, domnule prim-ministru. Ce mesaj îi transmiteţi lui Crin Antonescu, astăzi, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, cum apare în calendarul creştin ortodox.
Victor Ponta: Am văzut, da. Eu am un mesaj pentru toţi alegătorii Partidului Naţional Liberal şi ai USL-ului. Nu vreau să iau nimic de la PNL, vreau să rămână pe toate funcţiile pe care le au, vreau să fie alături de mine, vreau să-l dăm jos pe Băsescu şi vreau să guvernăm bine ţara. Dacă acest lucru îl înţeleg toţi cei care i-au susţinut pe colegii liberali şi pe Crin Antonescu, sunt convins că - şi transmit acest mesaj cu toată încrederea şi sinceritatea - sunt convins că putem găsi o soluţie.
Realizator: Mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru...
Victor Ponta: Eu mulţumesc!
Realizator: ...pentru această emisiune, spun eu, urmărită de milioane de români...
Victor Ponta: Mi s-a părut foarte scurtă.
Realizator: Da, mai erau încă...
Victor Ponta: Au fost multe întrebări.
Realizator: ...20 de întrebări. Sunt suficiente şi acestea pe care vi le-am pus. Vă mulţumesc, sunt milioane de...
Victor Ponta: Şi eu mulţumesc!
Realizator: ...ochi aţintiţi asupra dumneavoastră şi asupra lui Crin Antonescu. Să sperăm că va fi o săptămână bună. Vă doresc toate cele bune! Succes!
Victor Ponta: O seară bună!
Realizator: Ediţie specială "Sinteza zilei", nu rataţi un dialog extraordinar Mihai Gâdea-Oana Stancu. De foarte mult timp îl aşteptăm.
Victor Ponta: Mai daţi-mi zece secunde să-i urez sănătate Oanei Stancu şi să-i spun că îmi doresc enorm de mult pentru ea şi pentru toţi cei care
Primul-ministru Victor Ponta a fost invitatul emisiunii Punctul de întâlnire, la postul de televiziune Antena 3