Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Comunicate de presă

Comunicate de presă

Comunicat de presă
(2 februarie 2014)


Ref.: Declaraţia de presă a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, susținută la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a susţinut duminică, 2 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

 

       



Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

Nu aş fi dorit să vorbesc, la stadiul acesta, despre accidentul de aviaţie din Apuseni, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal să îl organizez şi vreau să fac doar o declaraţie, deci nu va fi o conferinţă de presă, pentru simplul motiv că la ora 18.00 am întâlnirea cu Fondul. Dar voi reveni în zilele următoare, cu detalii. Deci, vreau să fac doar o declaraţie cu privire la, în principal, la capacitatea statului de a acţiona în situaţii de urgenţă. După accidentul din 20 ianuarie, din Apuseni, s-a creat, în mod nedrept, impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Vreau să vă precizez foarte clar că, atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat acţiunile instituţiilor statului român, cea mai mare parte dintre ele fiind implicate în mod curent şi în acţiunile de salvare în cazul unor accidente aviatice. Au fost acţiuni care au vizat siguranţa naţională şi care, toate, fără excepţie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor. Deci, instituţii ca Ministerul Apărării, Direcţia de Informaţii a Apărării, SRI, SIE, Aviaţia Militară s-au aflat în diverse situaţii care ţineau de siguranţa naţională în coordonarea mea şi ne-am atins întotdeauna obiectivele. Două dintre cele pe care le cunoaşteţi - nu mă refer deci la toate - sunt cele arhicunoscute, recuperarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam. S-au făcut în coordonarea şefului CSAT, cu atribuţiunile fiecărei instituţii. Deci, statul român are capacitate să intervină în situaţii extrem de dificile. Ceea ce a deosebit acţiunile de securitate naţională care vizau securitatea naţională, de acţiunile de salvare desfăşurate în Apuseni, a fost coordonare şi necoordonare. Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea, a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru.

În aceste zile, s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni, ideea că STS-ul trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciună, STS-ul nu are nici echipamente pentru aşa ceva, nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. Prin reglementările legale, STS-ul preia, pe linia de apeluri de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie. STS-ul are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei sau al sectorului celulă de la operator, dacă este Orange sau Vodafone, sau alt opertator de telefonie mobilă. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite imediat, către structurile care, conform procedurilor, trebuie informate, este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă, care arată aşa: aici sunt cei aproape 200 de kilometri pătraţi, pe care STS-ul i-a furnizat ca informaţie, tuturor structurilor, conform procedurilor stabilite în astfel de cazuri. Coordonatele foarte apropiate ale locului accidentului ar fi trebuit furnizate de Centrul de Supraveghere de la Moscova, dacă apelul în frecvenţa de 406 ar fi fost lansat. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească. În aceste zile, am asistat la o minciună publică, lansată de politicieni, care este de natură să discretizeze o instituţie a statului, care, pur şi simplu, şi-a făcut datoria, iar eu nu pot intra în jocul demiterilor, numai pentru că dă bine ori la public, ori la politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul în care s-a prăbuşit avionul. Şi, aici, pot să fac şi eu o corecţie: şansa - operatorul a transmis că aeronava se află în acest sector - şansa a fost că a avut semnal şi dincolo de sectorul pe care l-a dat, pentru că avionul s-a prăbuşit puţin în afara acestui sector, dar semnalul a funcţionat şi în afara sectorului. Repet, STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de indentificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verficaţi legislaţia în vigoare, veţi vedea că operatorii de telefonie din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune a căreia s-a produs accidentul. Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna: oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Acest lucru este rezervat acelora care mint că, pe telefonie mobilă, STS-ul putea să dea mai multe informaţii.

Repet, atunci când se face o coorodonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară în caz de salvare. Din informaţiile pe care le-am strâns în această perioadă - şi vă asigur că este un volum enorm de informaţii - trebuie să vă spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte un mare număr de instituţii ale statului, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, un alt operator decât cel care a furnizat prima informaţie, deci acest operator, şi să fiu scuzat că le-am folosit numele. Deci, la un moment dat, pe un alt telefon s-a mai prins un semnal. Dacă se puneau la un loc şi informaţiile de la Aviaţia Militară, informaţiile radar şi dacă se puneau în acelaşi loc şi informaţiile de la ROMATSA, cu certitudine localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele - o să le spun comandamente, ele au nume foarte pompoase - comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne. Repet, acum, în birou la mine, dacă pun la un loc informaţiile care s-au dat în primele 30 - 35 de minute, pot face localizarea fără nicio problemă. Totul este să se lucreze coordonat, cu un înalt demnitar în capul mesei şi cu instituţiile în stânga şi în dreapta, iar informaţia să curgă în flux continuu, cu grupul de analiză care să pună la un loc toate informaţiile. Nu voi intra însă în niciun fel de detaliu, pentru că cazul este în ancheta Parchetului. Informaţiile pe care le am eu, cu certitudine le au şi procurorii. Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor, pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege, pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de intervenţie în astfel de situaţii.

Mai fac un comentariu. Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru, pentru că dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă se respecta legea, nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem în viitorul imediat este să respectăm legislaţia pe care o avem şi, cu siguranţă, instituţiile statului ar fi capabile să acţioneze cu suficientă promptitudine. La terminarea CSAT, vă pot spune că deşi în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS-ul şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI, care a prezentat faptul că sau a confirmat faptul că STS-ul nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe idenitificarea telefoanelor mobile, primul-ministru a solicitat trecerea STS-ului la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă. În ceea ce priveşte directorul Opriş, el nu este om politic şi nici nu poţi să-l tratezi nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu de la SIE ca pe oameni politici, care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului, cum nu am făcut în toate... de-a lungul acestor ani, de când sunt preşedinte. Adică aş face o similitudine legată de această solicitare cu ce face Guvernul cu prefecţii. Deszăpezirea s-a făcut de oamenii aceştia prin lungi comandamente la televizor, penibile de multe ori, care au avut un singur rol: să acopere faptul că nu existau utilaje de intervenţie. Autostrada spre Constanţa cred că nici la ora aceasta nu este deschisă, după ce de patru zile a încetat şi ninsoare şi viscol, pentru că nu au utilaje. Mai mult decât atât, să dai afară prefecţii, când contractele le fac preşedinţii de consilii judeţene - cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADNR-ul - căruia nu i s-a putut spune o vorbă, şi el este cel care închiriază utilaje. Toate reproşurile şi executările s-au îndreptat către prefecţi şi vreau să ştiţi că mi se pare dezonorant acest mod de a lucra. Când ei ştiu foarte bine că toate contractele sunt la preşedinţii de consilii judeţene, care au făcut achiziţiile publice legal sau ilegal, nu ştiu, este o dezbatere în presă. CNADNR, de asemenea, a făcut achiziţiile de servicii. Ei se pretează la executarea prefecţilor, ca şi cum aceştia ar fi cu contractele de deszăpezire. Structurile de securitate naţională nu pot intra în această morişcă a execuţiilor nefondate.

2014-02-02 12:00:00
Vezi Continuarea 

Anunț de presă

Anunț de presă
(2 februarie 2014)


Ref.: Programul președintelui României, domnul Traian Băsescu, de duminică, 2 februarie a.c.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, va avea duminică, 2 februarie a.c., următorul program public:

• ora 16.00, Palatul Cotroceni, Sala CSAT - ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (oportunități de imagine doar pentru cameramanul și fotograful oficiali; imaginile vor fi transmise de îndată presei acreditate);

2014-02-02 08:00:00
Vezi Continuarea 

Anunț de presă

Anunț de presă
(1 februarie 2014)


Ref.: Programul președintelui României, domnul Traian Băsescu, de sâmbătă, 1 februarie a.c.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, va avea sâmbătă, 1 februarie a.c., următorul program public:

Vizita de lucru a președintelui României, domnul Traian Băsescu, în Republica Federală Germania

2014-02-01 08:00:00
Vezi Continuarea 

Guvern: Pensiile acordate în perioada 2011-2013 vor fi recalculate în baza unor indici de corecție de 1,2 și respectiv 1,7

Executivul a aprobat miercuri ordonanța de urgență care stabilește că pensiile acordate în perioada 2011-2013 vor fi recalculate în baza unor indici de corecție de 1,12 și, respectiv 1,7, potrivit Biroului de presă al Guvernului.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

 

OUG reglementează indicii de corecție pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat după cum urmează: 1,12 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 — 31 decembrie 2011 și 1,17 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis între 1 ianuarie 2012 și 22 ianuarie 2013.

De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea sumei de 80 de milioane de lei în vederea finanțării proiectelor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de țara noastră Chișinăului.

2013-12-18 21:25:13
Vezi Continuarea 

Guvernul a prorogat termenul privind vânzarea de acțiuni în cazul E.ON Moldova și E.ON Energie România

Guvernul a modificat, printr-o ordonanță, OUG 116/2011 în sensul prorogării până la 31 decembrie 2014 a termenului în care va fi finalizat procesul de vânzare a acțiunilor asupra cărora s-a exercitat opțiunea de cumpărare în cazul SC E.ON Moldova Distribuție S.A și al SC E.ON Energie România S.A, informează Biroul de presă al Executivului.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ANGELO BREZOIANU

2013-12-18 21:00:00
Vezi Continuarea 

MAE: Bucureștiul analizează măsurile anunțate de Cameron; sunt vizați toți cetățenii UE, inclusiv britanicii

Autoritățile române analizează măsurile anunțate de premierul britanic David Cameron, referitoare la restricționarea accesului cetățenilor Uniunii Europene la ajutorul de șomaj, măsură care i-ar viza inclusiv pe britanicii care revin în țară, a precizat miercuri Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea AGERPRES.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RADU TUTA

 

Diplomația română menționează că a fost informată de către partenerii britanici cu privire la măsurile anunțate de premierul David Cameron marți privind restricționarea accesului cetățenilor UE la ajutorul de șomaj pentru primele trei luni de la momentul în care ajung în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă. Măsura va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Potrivit MAE, "din informațiile existente la acest moment, măsura îi vizează pe toți cetățenii UE, inclusiv pe cei britanici, care revin în Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă".

"Autoritățile române sunt în curs de analiză a acestor măsuri. De asemenea, reamintim că măsurile anunțate de autoritățile britanice sunt urmărite de Comisia Europeană, care are competența și obligația de a se pronunța, în calitatea sa de Gardian al Tratatelor, asupra oricăror măsuri care ar putea contraveni dreptului comunitar", adaugă sursa citată.

2013-12-18 20:37:18
Vezi Continuarea 

CSAT: În 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din exterior peste 1.300 de militari

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat marți planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit în misiuni și operații în afara teritoriului statului în anul 2014, urmând să fie dislocați 1.311 militari, cu 725 mai puțini decât în acest an, informează Administrația Prezidențială.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

Armata României realizează două misiuni esențiale: apărarea României și, respectiv, apărarea aliaților săi prin participarea la operații de apărare colectivă și promovarea stabilității regionale și globale, amintește sursa citată.

"Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operației ISAF din Afganistan și cu menținerea angajării în teatrul de operații din Balcani. În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forțe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, forțele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și polițiști. Față de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane", se arată în comunicatul Președinției.

De asemenea, membrii CSAT au avizat proiectul de hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naționale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2012 — septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituțiile românești au pus în aplicare sancțiunile internaționale legal prevăzute, precizează sursa citată.

Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum și despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul capacităților civile.

"În urma informării s-a constatat că România și-a adus contribuția la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfășurat în Europa, Africa și Orientul Mijlociu", se arată în comunicat.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 — 2016 și în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creștere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB.

2013-12-17 18:05:01
Vezi Continuarea