Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Cangurii au evoluat rapid, în urmă cu 3 milioane de ani (studiu)

Cangurii au evoluat rapid, în urmă cu 3 milioane de ani (studiu)

Cangurii au evoluat rapid, în urmă cu 3 milioane de ani (studiu)
 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea australiană Flinders au reuşit să afle când au apărut cangurii, demonstrând că strămoşii acestor marsupiale au apărut în Australia în urmă cu cel puţin 25 de milioane de ani, iar primii canguri "moderni" au evoluat în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani, transmite vineri DPA.

Evoluţia şi diversificarea subspeciilor de canguri este legată, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Science, de schimbările de mediu care au dus la extinderea câmpiilor şi păşunilor pe continentul austral.

Aceste marsupiale sunt animalele naţionale ale Australiei, iar populaţia de canguri este aproape dublă faţă de cea de australieni: 45 de milioane de canguri şi respectiv 24 de milioane de australieni.

Cercetătorii au descoperit când au evoluat cangurii actuali din marsupiale mai primitive prin analiza comparativă a dinţilor, în special a formei şi a uzurii acestora. Ei au analizat dinţii a 1.600 de canguri şi peste 100 de rămăşiţe fosilizate de dinţi ale strămoşilor acestora. Studiul dinţilor i-a ajutat să înţeleagă mediul în care trăiau aceste animale şi cu ce se hrăneau.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceste marsupiale au trecut de la dinţi scurţi şi laţi, adaptaţi unei hrane bazate pe vegetaţie din arbori şi arbuşti, la dinţi mai lungi, poziţionaţi mai adânc în gingii, adaptaţi unei hrane bazate pe iarba tare, dificil de digerat, specifică păşunilor.

Iniţial se credea că aceste animale au evoluat treptat, pe măsură ce continentul australian devenea din ce în ce mai arid, într-o perioadă cuprinsă între acum 12 milioane şi acum 5 milioane de ani.

Profesorul Gavin Prideaux, unul dintre membrii echipei de cercetători, susţine că aceste descoperiri contribuie la înţelegerea modului în care schimbările climatice au contribuit la evoluţia faunei australiene.

"Acum verificăm aceste concluzii şi prin analiza altor părţi ale scheletului de cangur, aşa cum ar fi picioarele, ceea ce ar putea să ne spună când a apărut modalitatea specifică de deplasare a cangurilor, prin sărituri", a adăugat el.

AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

2018-10-05 11:09:24
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!