Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Prima zi - 7 mai 1999

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Prima zi - 7 mai 1999

20 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Prima zi - 7 mai 1999
 

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la Bucureşti, la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000).

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România a marcat începutul vizitelor episcopului Romei în aşa numitele ''teritorii ortodoxe'', potrivit catholica.ro. În acelaşi an, papa a vizitat Georgia. După anul Jubiliar 2000, papa a vizitat Grecia, Ucraina şi Armenia, în 2001. A urmat vizita în Bulgaria, în 2002.

Jean-Claude Perisset, nunţiu apostolic în România în perioada vizitei papei Ioan Paul al II-lea (mai târziu şi în Republica Moldova), spunea, într-un interviu pentru Catholica, că prima îndatorire pe care a avut-o de la numirea sa (în 12 noiembrie 1998) a fost aceea de a face posibilă vizita apostolică a papei Ioan Paul al II-lea, propusă deja de premierul Radu Vasile în timpul audienţei la Sfântul Părinte din iulie 1998. "De fapt, pregătirea vizitei apostolice a Sfântului Părinte la Bucureşti a fost o provocare minunată şi mi-a dat oportunitatea de a intra în contact, încă de la începutul şederii mele în România, cu varietatea multiplă a societăţii româneşti", menţiona arhiepiscopul romano-catolic.

 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO


Papa Ioan Paul al II-lea a sosit la Bucureşti în jurul prânzului, fiind întâmpinat, pe Aeroportul Bucureşti-Băneasa, de preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, arhiepiscopul romano-catolic, Ioan Robu, arhiepiscopul de Făgăraş şi Alba-Iulia al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Lucian Mureşan, nunţiul apostolic, Jean-Claude Perisset, preşedintele Senatului, Petre Roman, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu.

La primirea suveranului pontif au mai fost prezenţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi greco-catolici şi romano-catolici, miniştri, alte personalităţi ale vieţii politice şi publice româneşti.

De asemenea, au asistat preoţi catolici şi greco-catolici, călugăriţe şi elevi de la liceele catolice din Bucureşti, Oradea şi Timişoara.

Ceremonia de întâmpinare a cuprins trecerea în revistă a gărzii de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale Vaticanului şi României.

În întâmpinarea înaltului oaspete, preşedintele României, Emil Constantinescu, i-a urat bun venit pe pământul României. În mesajul său, preşedintele a subliniat, între altele, că papa Ioan Paul al II-lea este cel dintâi succesor al Sfântului Petru care călătoreşte într-o ţară cu majoritate creştin-ortodoxă. "Este un eveniment istoric care prevesteşte al treilea mileniu creştin ca pe un timp al concordiei, al înfrăţirii şi al păcii inimilor (...)" , a spus Emil Constantinescu.

De asemenea, patriarhul Teoctist a adresat la rândul său un mesaj de bun venit, în care arăta că suveranul pontif a păşit pe pământul românesc, care a primit sămânţa cuvântului Evangheliei Mântuitorului Hristos chiar de la unul din Apostolii săi, Sfântul Andrei, fratele după trup al Sfântului Petru.

"Astăzi, Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)", a arătat patriarhul Teoctist.

"Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile", a încheiat întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române cuvântul său de întâmpinare a papei Ioan Paul al II-lea.

Răspunzând cuvintelor de bun venit pe pământul României, papa Ioan Paul al II-lea a rostit un discurs în limba română, în care şi-a exprimat marea bucurie pentru vizita în România, "naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez", spunea suveranul pontif, adăugând: "Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând".

În continuare, papa Ioan Paul al II-lea şi-a exprimat gratitudinea pentru invitaţia de a vizita România făcută de preşedintele ţării şi a mulţumit în mod special patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, pentru invitaţia de a face o vizită Bisericii Ortodoxe Române, Biserică majoritară în ţară.

"Este prima dată când providenţa divină îmi oferă posibilitatea să dedic o călătorie apostolică unei naţiuni în majoritate ortodoxă şi, desigur, acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără condescendenţa şi disponibilitatea fraternă din partea Sfântului Sinod al venerabilei Biserici Ortodoxe Române şi fără consimţământul dumneavoastră, părinte patriarh, cu care voi avea mâine şi duminică speciale şi aşteptate întâlniri", a evidenţiat înaltul oaspete.

Totodată, liderul Bisericii Catolice a salutat în discursul său pe Lucian Mureşan, arhiepiscop de Făgăraş şi Alba-Iulia şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, şi pe toţi ceilalţi fraţi întru episcopat de rit bizantin-român şi de rit latin, cu un gând particular pentru arhiepiscopul de Bucureşti, Ioan Robu. "Vă reînnoiesc întreaga mea gratitudine pentru insistenţa plină de solicitudine cu care m-aţi invitat să vă vizitez. Sunt cu adevărat fericit că acest vis se realizează şi îi mulţumesc Domnului împreună cu voi" (...), a declarat papa Ioan Paul al II-lea.

"Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de 'Grădina Maicii Domnului', vin la tine în numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Hristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu", a încheiat papa Ioan Paul al II-lea mesajul rostit la sosirea în ţara noastră.

După ceremonialul întâmpinării, papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist s-au îndreptat, în papamobil, spre Patriarhia Română.

De-a lungul traseului de la Aeroportul Bucureşti-Băneasa la Patriarhie, coloana oficială a fost salutată de zeci de mii de persoane.

 

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO


A urmat prima întrevedere din cadrul acestei vizite între cei doi înalţi prelaţi. La ieşire, după vizita la Reşedinţa Patriarhală, papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist s-au adresat mulţimii care se afla pe Dealul Patriarhiei.

În după-amiaza primei sale zile în România, papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit, la Nunţiatura Apostolică, cu membrii Conferinţei Episcopale Române.

În seara zilei de 7 mai 1999, suveranul pontif a făcut o vizită de curtoazie preşedintelui României, Emil Constantinescu, la Palatul Cotroceni, şi a participat la recepţia oficială oferită în onoarea sa.

Cu prilejul vizitei papei Ioan Paul al II-lea, la Palatul Cotroceni a fost organizată o expoziţie cuprinzând mărturii arheologice ale creştinării poporului roman. (surse: http://w2.vatican.va; www.catholica.ro; http://papainromania.ro; albumul "Trei zile dintr-un mileniu 7-9 mai 1999", Ed. Fundaţiei Rompres, 1999)

AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-05-07 08:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!