Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Sfântul Mitică Blajinu" (1965)

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Sfântul Mitică Blajinu" (1965)

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI:
 

Comedia "Sfântul Mitică Blajinu", scrisă de Aurel Baranga, a avut premiera la 25 noiembrie 1965, la Teatrul Tineretului din Bucureşti, în regia lui Gheorghe Miletineanu, avându-i în distribuţie pe actorii Dionisie Vitcu, Traian Pârlog, Theodor Danetti, Marilena Negru, Adria Pamfil Almăjan, Sereda Varduca, Andrei Ionescu, Alexandru Lazăr, Paula Chiuaru, Sorin Lepa, Ion Fiscuteanu, Tinel Atanasiu, Marga Pavlidis.

Un an mai târziu, în 1966, piesa a fost pusă în scenă la Teatrul "L.S. Bulandra", în regia lui Aurel Baranga, din distribuţie făcând parte actorii Ştefan Ciubotăraşu, George Stilu, Vasile Florescu, Rodica Suciu, Marcela Rusu, Evelyn Gruia, Octavian Cotescu, George Oancea, Dan Damian, Rodica Tapalagă, Mariella Petrescu, Toma Caragiu, Marius Pepino, potrivit site-ului www.cimec.ro.

Teatrul Naţional din Cluj a montat piesa în 1970, în regia lui Victor Tudor Popa. Distribuţia era alcătuită din Gheorghe Radu, Rodica Daminescu, Gh. M. Nuţescu, Melania Ursu, George Gherasim, Viorel Comănici, Liliana Welther, Dorel Vişan, Ionel Banu, Constanţa Constantinescu, Octavian Teuca, Gheorghe Cosma, conform site-ului www.teatrulnationalcluj.ro.

Şi Teatrul din Galaţi a montat piesa "Sfântul Mitică Blajinu", în 1974, informează site-ul www.fanitardini.ro.

În aceeaşi perioadă a fost înregistrată varianta pentru teatru radiofonic, în regia lui Aurel Baranga, care i-a avut în distribuţie pe Radu Beligan, Marcela Rusu, Toma Caragiu, Rodica Suciu, Gheorghe Oancea, Marius Pepino, Dan Damian, Virginica Popescu, Rodica Tapalagă, Cecilia Manoliu, Mişu Fotino.

În 1987, piesa a avut premiera la Teatrul de Comedie, în regia lui Valeriu Moisescu.

Piesa prezintă o zi din viaţa unui bărbat care lucrează într-o instituţie de stat, la serviciul de documentare şi arhivare. Ziua în care are loc acţiunea este 21 iunie, zi în care Mitică împlinea 60 de ani de viaţă şi 20 de ani de când lucra în instituţie. Tot de 20 de ani lucra şi colega lui, Adela Cosâmbescu. Amândoi se angajaseră în aceeaşi zi. Şi ea era născută tot în 21 iunie, dar mai tânără cu 20 de ani. Directorul lor, Ion Cristea, vrea să-l pensioneze pe Mitică, iar pe Adela vrea să o transfere la o şcoală, la 30 de kilometri de Bucureşti, pentru ca pe posturile lor să angajeze nişte "pile", tinerii Vasile Vasile, cumnatul directorului adjunct, şi Doina Boboc, fostă cântăreaţă.

 


Mitică, revoltat, îi spune Adelei: "Mitică Blajinu la pensie... Mitică Blajinu la coş. A, nu, asta nu poate să rămână aşa. Aflaţi, domnilor, că vă înşelaţi! Fiindcă 20 de ani v-am păzit hârţoagele, aţi început să mă confundaţi cu o hârtie? Şi ca pe orice hârtie vreţi să mă zvârliţi la coş? Ei bine, veţi vedea, domnilor, că omul nu e o hârtie! Omul e OM!".

Nu doar ei sunt nemulţumiţi şi şocaţi de vestea că trebuie să părăsească serviciul, ci şi colegii lor mai tineri, Geta şi Gică, dar şi femeia de serviciu, Frosa, care îi cumpăra zilnic lui Mitică iaurt şi chifle. De ziua lor, Frosa le adusese lui Mitică şi Adelei ouă proaspete de la ţară.

 

Foto: (c) tvr.ro


Cei doi pun la cale un plan inteligent prin care îşi sperie şefii. Când Mitică e chemat în biroul directorului pentru a-i preda lui Vasile Vasile arhiva, el spune senin că nu o mai are, că deja a predat-o, dar nu vrea să spună cui. Directorul Cristea o cheamă pe Adela, sperând că aceasta îl va convinge pe Mitică să vorbească. Dar Adela confirmă ceea ce Mitică spusese deja, adăugând că primele care au fost predate au fost actele secrete. Ea inventează o poveste potrivit căreia Mitică ar fi vândut arhiva pentru bani, pentru că îi plăcea să călătorească, juca la cărţi, era afemeiat şi cheltuia mult pe băutură. Pentru toţi aceia care îl cunoşteau pe Mitică, părea neverosimil ce auzeau, dar directorul a crezut şi a intrat în panică. Adela continuă planul, afirmând că Mitică ar fi fost în Legiunea străină, că era spion, ba chiar făcuse închisoare în străinătate.

Farsa este oprită de Mitică Blajinu, care îl anunţă pe Cristea că rolurile s-au schimbat, din ordinul ministrului, acum el devenise director. Cele două "pile" sunt trimise de unde au venit, iar Mitică şi Adela hotărăsc ca de acum înainte să îşi facă timp şi pentru ei.

 

Foto: (c) tvr.ro


În 1981, regizorul Nae Cosmescu a realizat o adaptare pentru televiziune a piesei "Sfântul Mitică Blajinu", avându-i în distribuţie pe actorii Petrică Gheorghiu, Amza Pellea, Stela Popescu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Rodica Negrea, Hamdi Cerchez, Sorin Medeleni, Gabriela Popescu.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Irina Giurgiu)

2019-05-11 12:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!