Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

RETROSPECTIVĂ 2013 - Combaterea evaziunii fiscale și reducerea fiscalității, principalele priorități ale patronatelor în 2013

RETROSPECTIVĂ 2013 - Combaterea evaziunii fiscale și reducerea fiscalității, principalele priorități ale patronatelor în 2013

 

Identificarea unor măsuri necesare pentru combaterea evaziunii fiscale, reducerea fiscalității și studierea impactului impozitului forfetar asupra activității firmelor românești au reprezentat principalele priorități ale Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în 2013.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR

 

Pentru combaterea evaziunii fiscale, CNIPMMR a formulat trei propuneri de măsuri care ar trebui adoptate de autorități. Una dintre acestea se referă la penalizarea, deopotrivă, a consumatorilor și comercianților care nu primesc/nu dau bonuri fiscale, după modelul Italiei. Potrivit Consiliului, instituirea unei astfel de măsuri ar trebui urmată de controale încrucișate și aplicarea de sancțiuni.

De asemenea, CNIPMMR propune folosirea unor abordări motivaționale, de tipul organizării unei loterii cu premii, la care să participe bonurile fiscale colectate de consumatori. Nu în ultimul rând, CNIPMMR consideră că este nevoie de realizarea unei evaluări sistematice și profesioniste a dimensiunii, structurii și cazurilor de evaziune în România, apelând la o societate de notorietate în domeniu.

În condițiile în care, una dintre cele mai importante măsuri în domeniul fiscalității a fost, în 2013, reducerea la 9% a TVA la pâine, Consiliul a efectuat o consultare privind efectul acestei decizii. Astfel, reprezentanții IMM-urilor afirmă că o asemenea măsură ar trebui extinsă la toate produsele alimentare, deoarece în acest mod s-ar asigura un grad ridicat de protecție socială, în paralel cu stimularea producției, consumului și sectorului industriei agro-alimentare.

Pe de altă parte, un studiu realizat de CNIPMMR în acest an arată că jumătate dintre companiile românești doresc să se dezvolte însă întâmpină dificultăți pe de-o parte pe fondul scăderii cererii interne, al fiscalității excesive și al inflației și, pe de altă parte, din cauza controalelor excesive, concurenței neloiale, birocrației și corupției.

'Potrivit unui studiu realizat în ultima perioadă, aproximativ 50% dintre firmele românești doresc să crească în perioada următoare, restul de aproximativ 50% din firme dorind să rămână la același nivel. Din păcate, există o serie de dificultăți cu care se confruntă societățile comerciale, legate atât de partea economică (căderea cererii interne, fiscalitate excesivă și inflație), cât și de cea administrativă (controale excesive, concurență neloială, birocrație și corupție)', a arătat Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR, la jumătatea acestui an, cu prilejul lansării ,,Cartei Albe a IMM-urilor din România'.

Pe final de an, CNIPMMR a organizat, în luna noiembrie, cea de a XXI-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România — TOP 2012, prilej cu care au fost acordate 93 de premii.

La nivel național, pentru performanța globală au fost decernate 12 premii, pe domenii calitative au fost acordate 11 premii, iar pe sectoare de activitate au fost decernate circa 70 de premii. AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Andreea Marinescu)

2013-12-17 12:46:20
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi