Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Pîrvulescu, despre referendum odată cu europarlamentare: O mobilizare a electoratului de peste 50% rămâne problematică

Pîrvulescu, despre referendum odată cu europarlamentare: O mobilizare a electoratului de peste 50% rămâne problematică

 

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că nu este bine să se organizeze un referendum odată cu alegerile, însă acest lucru poate fi oportun din punct de vedere politic, dar rămâne problematică o mobilizare a electoratului de peste 50%.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

"Nu sunt unul dintre cei care cred că este bine să se organizeze referendum la data alegerilor. Ele ar trebui (să se organizeze — n.r.) diferite, pentru că problemele de dezbatere sunt diferite. Pot să înțeleg argumentele legate de oportunitate, pe de altă parte, dat fiind că prezența la alegerile europene este scăzută — o prezență de 50% și peste este greu de realizat, dar nu imposibil, în condițiile în care partidele se vor mobiliza pentru asta. Dezbaterea pentru europene va fi în mare măsură marginalizată de dezbaterea legată de modificările constituționale. Asta este evident!", a declarat Pârvulescu, luni, pentru AGERPRES, despre posibilitatea organizării referendumului pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare.

El a evidențiat faptul că referendumul ar trebui organizat pe actuala legislație, adică să se țină cont de pragul de 50% plus unu. Pîrvulescu atrage atenția asupra faptului că într-o astfel de situație ar putea ca dezbaterea privind alegerile europene să treacă pe un plan secundar, lucru care nu este de dorit.

"Dar, este posibil și poate fi (organizarea referendumului în același timp cu europarlamentarele — n.r.) din punct de vedere politic oportun. Aici, partidele politice își stabilesc obiectivele și știu care este capacitatea lor de mobilizare. În ceea ce mă privește, cred că o mobilizare a electoratului de peste 50% rămâne problematică pe 25 mai, nu imposibilă. Dar, ar trebui ca partidele politice să funcționeze perfect, cel puțin cele din USL, și să poată mobiliza la maximum electoratul lor. Ori, știm foarte bine că partidele depind de aleșii locali, iar aleșii locali înțeleg să negocieze participarea la vot cu conducerea națională a partidelor așteptând un ajutor material semnificativ ori eu nu știu dacă în momentul de față Guvernul poate să mobilizeze fonduri importante pentru aleșii locali, mai ales că descentralizarea a fost respinsă de CCR", a completat politologul.

Pîrvulescu consideră că este greu de mobilizat electoratul, pe de-o parte pentru că sunt mulți români plecați în străinătate și nu pot vota, iar pe de altă parte pentru că interesul față de politică este relativ scăzut.

"Depinde, însă, de gradul de politizare al societății. Dacă tema Constituției va induce o politizare a opiniei publice, atunci prezența la vot poate crește, pentru că vor fi și unii pro și unii contra care vor vota. Pe de altă parte se va vota pro și contra, nu vom mai avea situația în care unii să boicoteze referendumul. S-ar putea ca să se ceară boicotarea referendumului, s-a mai întâmplat asta, dar cred că subiectul este mult prea important ca să se practice un astfel de lucru", a conchis politologul.

Referendumul pentru revizuirea Constituției va avea loc odată cu alegerile europarlamentare, a anunțat, luni, președintele PNL, Crin Antonescu.

"Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai", a declarat Antonescu, la sfârșitul ședinței USL. AGERPRES (A, AS — autor: Mirela Bărbulescu, editor: Mihai Simionescu)

2014-01-13 13:42:03
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!