Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Florin Piersic

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Florin Piersic

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Florin Piersic
 

Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, iar spectacolul de absolvire a fost "Peer Gynt", de Henrik Ibsen. La doi ani după absolvire a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în "Discipolul diavolului". Au urmat "Tragedia optimistă", "Oameni şi şoareci" sau "Orfeu în Infern", piese care au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea actorului.

De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca "Act veneţian", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Gaiţele", "Idiotul", "Logodnicele aterizează la Paris", "Cartea lui Ioviţă", conform www.tnb.ro.

 


Actorii Ilinca Tomoroveanu şi Florin Piersic în piesa de teatru "Moştenirea", la Teatrul Naţional, 1989.

Foto: SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES 


Celebritatea şi popularitatea au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci şi din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme. Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în "Neamul Şoimăreştilor" (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut - "De-aş fi Harap Alb" (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Imagine din timpul filmărilor la pelicula "De-aş fi...Harap Alb", 1964. În imagine (de la stg la dr): actorii Florin Piersic (Harap Alb), Cristea Avram (Spânul) şi Fory Etterle (Verde Împărat).

Foto: (c)V ASILE MOLDOVAN/Arhiva istorică AGERPRES


Printre filmele în care a interpretat roluri cu diferite valenţe - de la film de acţiune la film istoric, de la comedie la film muzical - se numără "Celebrul 702" (1961), "Tunelul" (1966), "Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971), "Aventuri la Marea Neagră" (1972), "Explozia" (1973), "Fraţii Jderi" (1974), "Un August în flăcări" (1974), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), "Elixirul tinereţii" (1975), "Pintea" (1976), "Cuibul salamandrelor" (1976), "Eu, tu şi... Ovidiu" (1978), "Regăsire" (1977), "O lebădă iarna" (1983), "Rămăşagul" (1985), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "Fix alert" (2004), "Eminescu versus Eminem" (2005), potrivit www.cinemagia.ro.


Imagine din timpul filmărilor la pelicula "Pintea", 1975.

Foto: (c)VIOREL LAZARESCU/Arhiva istorica AGERPRES


Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci - Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, dar rolul cel mai cunoscut şi îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conştiinţa publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.

 

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment la radio şi televiziune, în care a dovedit că poate cânta la fel de bine cum joacă.
 


După ce a jucat în rolul Zmeului în filmul muzical ''Rămăşagul'', regizat de Ion Popescu Gopo, a fost personaj principal în musicalul ''Corina'' de Edmond Deda (după ''Jocul de-a vacanţa'' de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV. Tot cu Angela Similea a înregistrat în duet o piesă foarte cunoscută în anii '80, ''Nufărul alb''.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de ''Cetăţean de Onoare'' al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului Republica din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul ''La Mărgelatu''.


Actorul Florin Piersic la ceremonia de inaugurare a cinematografului din Cluj, care îi poarta numele, 2011. 

Foto: MIRCEA ROSCA (C)/ AGERPRES FOTO


A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''.

La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ''pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc'', iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, "în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente".

Tot în 2016, Florin Piersic a primit Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.


Actorul Florin Piersic la cea de-a zecea ediţie a Premiilor Gopo, 2016.

Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Florin Piersic a urcat pe scena Sălii Thalia alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru prima dată în istoria instituţiei, la 1 februarie 2018, pentru a interpreta rolul de narator în Suita "Peer Gynt" de Edvard Grieg.

Un spectacol dedicat aniversării actorului a fost organizat la cinematograful din Cluj care îi poartă numele, pe 27 ianuarie 2019, când actorul a împlinit a 83 de ani şi la care au participat 800 de persoane, intrarea fiind liberă.


Florin Piersic şi Florin Piersic jr. la gala 'Zece pentru România', 2009.

Foto: GRIGORE POPESCU/ AGERPRES/FOTO



Marele artist are o relaţie specială cu băieţii lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actriţa Tatiana Iekel) şi Daniel (din a doua căsătorie, cu actriţa Anna Szeles). De la cei doi fii are o nepoată şi trei nepoţi. Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Daniel Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

2019-04-21 11:00:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi