Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

INS: Vânzările de produse nealimentare au contribuit la creșterea cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, în 2013

INS: Vânzările de produse nealimentare au contribuit la creșterea cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, în 2013

 

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în decembrie 2013, atât ca serie brută (6,7%), cât și ca serie ajustată (4,8%), comparativ cu aceeași lună din anul anterior 2012, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate luni.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit sursei citate, în ultima lună din anul trecut, creșterea cu 6,7%, ca serie brută, s-a datorat creșterilor la vânzările de produse nealimentare (+11,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,6%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%).

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna decembrie 2013, comparativ cu luna decembrie 2012, a înregistrat o creștere cu 4,8%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,1%), comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,0%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+2,3%).

La nivel comparativ anual, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a consemnat o creștere cu 0,5%. Cifrele pozitive au fost posibile datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+3,6%). La polul opus, scăderi s-au înregistrat la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-3,6%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-0,1%).

În ceea ce privește cifra de afaceri ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în anul anterior, s-a înregistrat o creștere cu 0,4%, vânzările de produse nealimentare contribuind la acest trend (+3,7%).

Scăderi s-au consemnat la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-3,3%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-0,3%).

Conform INS, în luna decembrie 2013, comparativ cu noiembrie 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut atât ca serie brută (+7,2%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+0.6%).

În mare parte, majorările volumului cifrei de afaceri s-au datorat vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+24,6% brut/+0,9% ajustat) și vânzărilor de produse nealimentare (+6,3%/0,1%).

Pe de altă parte, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 13,9%, ca serie brută, și cu 0,3% ca serie ajustată, în decembrie 2013, față de noiembrie același an.

Sursa datelor o constituie capitolul cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în servicii (SERV TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European și Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Datele se colectează de la circa 1.519 operatori economici cu activitate principală de comerț cu amănuntul, iar eroarea maxim admisă a estimațiilor este de +/-3%. AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

2014-02-03 10:28:31
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!