Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

Fitch: profitabilitatea băncilor din România rămâne slabă în 2014

Fitch: profitabilitatea băncilor din România rămâne slabă în 2014

 

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings se așteaptă ca tendința de deteriorare a calității activelor din sectorul bancar românesc să continue până la începutul anului următor, însoțită de noi provizioane, iar profitabilitatea băncilor ar urma să rămână una slabă în 2014, într-un mediu economic dificil cu o revenire economică fragilă, se arată într-un raport al agenției de evaluare financiară referitor la perspectivele sectorului bancar din Europa Centrală și de Est.

 

(Foto: AGERPRES ARHIVA /VLAD STAVRICA)

 

Fitch se așteaptă ca rata de creștere a creditelor neperformante să încetinească anul viitor însă, cu toate acestea, o revenire generală nu pare probabilă, având în vedere că relansarea activității economice va fi doar una modestă, iar sectorul bancar se va concentra mai degrabă pe rezolvarea problemei creditelor neperformante decât pe acordarea de noi credite.

De asemenea, agenția de evaluare estimează că riscurile legate de ponderea ridicată a creditelor în valută nu se vor diminua curând, în condițiile în care o mare parte din aceste împrumuturi reprezintă credite de consum pe termen mediu sau credite ipotecare pe termen lung, iar activitatea de creditare, predominant în monedă locală, este redusă.

În ceea ce privește capitalizarea, Fitch consideră că ratele de adecvare a capitalului ar putea scădea la finele acestui an, din cauza constituirii de provizioane suplimentare, dar ar trebui să se stabilizeze ulterior. Ratele de adecvare a capitalului sunt în prezent cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS, ca urmare a mecanismelor prudențiale impuse de autoritățile române de reglementare. Cu toate acestea, Fitch se așteaptă ca această diferență să se reducă pe măsură ce nivelul rezervelor obligatorii va fi eliminat treptat.

De asemenea, profilul de finanțare al sectorului bancar românesc se îmbunătățește treptat, raportul credite-depozite coborând cu aproximativ 10 puncte procentuale în ritm anual în trimestrul al treilea, până la 108%. Fitch consideră că lichiditatea în lei din sectorul bancar este una confortabilă, iar deficitul de finanțare în valută este în continuare unul semnificativ, dar se reduce treptat.

Referitor la profitabilitatea sectorului bancar românesc, Fitch estimează că o combinație între dobânzile scăzute în lei, relansarea întârziată a creditării și concentrarea băncilor pe sursele domestice de finanțare ar putea constrânge veniturile din dobânzi și veniturile totale. În plus, deși apariția de noi credite neperformante ar urma să încetinească în 2014, provizioanele vor rămâne probabil la un nivel ridicat. În acest context, Fitch consideră că băncile se vor concentra pe eficientizarea cheltuielilor și realizarea de economii, ceea ce ar putea conduce la repoziționarea unor bănci și chiar la noi consolidări în sector.

La începutul lunii septembrie, Fitch Ratings a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală la 'BBB minus', respectiv 'BBB', perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă. 'BBB minus' este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul țărilor cu risc scăzut pentru investiții (investment grade).

De asemenea, agenția a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale României la 'F3' precum și pragul de țară la 'BBB plus'. AGERPRES/ (AS — autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

2013-12-18 14:47:06
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!