Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

DOCUMENTAR: 120 de ani de la naşterea muzicianului Duke Ellington

DOCUMENTAR: 120 de ani de la naşterea muzicianului Duke Ellington

DOCUMENTAR: 120 de ani de la naşterea muzicianului Duke Ellington
 

Legendarul muzician Duke Ellington (Edward Kennedy Ellington) s-a născut la 29 aprilie 1899, la Washington, D.C. Figură emblematică în istoria jazz-ului, cariera sa muzicală se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, timp în care a compus mii de cântece pentru spectacole sau marele ecran, de la jazz la muzică religioasă şi muzică clasică. A compus muzica pentru patru filme, a susţinut concerte la Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco sau Opera din Chicago.

A fost fiul unor muzicieni talentaţi, care l-au dus să ia lecţii de pian de la vârsta de 7 ani. Prima sa compoziţie se numea "Soda Fountain Rag", pe care a scris-o la 15 ani. A fost un elev eminent la Pratt Institute din Brooklyn, New York, iar la 17 ani a început să cânte ca profesionist.

În anii '20 cânta în cluburi de noapte de pe Broadway şi a format un sextet care, în timp, a devenit un grup de 10 muzicieni, printre care Bubber Miley, Joe Nanton, Cootie Williams, Rex Stewart sau Johnny Hodges. Ellington a înregistrat sute de piese cu acest grup, a avut apariţii în filme şi a cântat la radio, dar a efectuat şi turnee în Europa în anii '30, potrivit site-ului www.biography.com.

Duke Ellington a influenţat muzica jazz din întreaga lume. În cei 50 de ani de carieră a susţinut peste 20.000 de spectacole în Europa, America Latină, Orientul Mijlociu, Asia. De-a lungul vieţii a compus peste 3.000 de cântece, printre cele mai cunoscute fiind "It Don't Mean a Thing if It Ain't Got That Swing", "Sophisticated Lady", "Mood Indigo", "Solitude", "In a Mellotone", "Satin Doll". Cele mai bune compoziţii ale lui Ellington au fost scrise în timp ce călătorea, conform site-ului artistului, www.dukeellington.com.

 

Când era întrebat ce anume îl inspiră în actul de creaţie, el spunea: "Bărbaţii din rasa mea mă inspiră. Încerc să surprind în muzică emoţia, caracterul şi starea poporului meu". Creaţiile lui Ellington au rămas pentru generaţiile următoare de compozitori un etalon, indiferent de stil - jazz, pop, muzică de teatru, muzică de film. Amestecul de melodii, ritmuri şi sound subtil au făcut din creaţia lui Duke Ellington un jazz accesibil, cu accente către swing.

Autobiografia lui Duke Ellington, ''Music Is My Mistress'', a fost publicată în 1973. Ellington a câştigat 13 premii Grammy din 1959 până în 2000, dintre care nouă în timpul vieţii. În 1966 a primit, din partea preşedintelui SUA, Lyndon Johnson, President's Gold Medal (Medalia prezidenţială de aur), iar în 1969, preşedintele Richard Nixon i-a oferit Medal of Freedom (Medalia libertăţii). A fost laureat al Premiului Pulitzer şi distins cu Legiunea de Onoare a Franţei, în 1973. În 1986 a fost tipărit în SUA un timbru comemorativ cu chipul muzicianului, precizează site-ul www.dukeellington.com.

 

Din discografia lui Duke Ellington amintim: ''Duke Ellington: Queenie Pie'', ''Jazz Profile: Duke Ellington'', ''Golden Era of Jazz, Vol. 6'', ''The Duke Ellington Collection'', ''Famed Fieldcup Concert'', ''Jazz Hits, Vol. 1'', ''70th Birthday Concert'', ''Music Is My Mistress'', ''Digital Duke'', ''The World of Duke Ellington, Vol. 2'', ''Eastbourne Performance'', ''Collages'', ''Up in Duke's Workshop'', ''The Afro-Eurasian Eclipse'', ''Togo Brava Suite'', ''Latin American Suite'', ''New Orleans Suite'', ''Yale Concert'', ''Second Sacred Concert'', ''The Popular Duke Ellington'', ''... and His Mother Called Him Bill'', ''Ella & Duke at the Côte D'Azur'', ''The Duke Ellington's Far East Suite''.

 

Sursa foto: (c) Duke Ellington - Verve Records/facebook


A fost căsătorit cu Edna Thompson, prietena sa din liceu, cu care a avut un copil, Mercer Kennedy Ellington.

A murit la 24 mai 1974, la 75 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Ultimele sale cuvinte au fost ''muzica reprezintă cum trăiesc, de ce trăiesc şi cum voi rămâne în amintire''. A fost înmormântat la Woodlawn Cemetery în Bronx, New York City, precizează site-ul www.biography.com. La ceremonia funerară, la care au participat peste 12.000 de persoane, prietena şi colaboratoarea lui, artista Ella Fitzgerald, a spus: "E o zi foarte tristă. A dispărut un geniu".

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Daniel Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

 Sursa foto: Duke Ellington - Verve Records/facebook

2019-04-29 08:30:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!