Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Google+ Rss

Sondaj

Sustineti autonomia maghiara?
» Rezultate :: » Chestionare
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

Home »

POP ROCK INTERNAȚIONAL - Michael Jackson

POP ROCK INTERNAȚIONAL - Michael Jackson

 

I se spunea ''Regele muzicii pop''. Posesor al unei voci inconfundabile, compozitor, dansator ieșit din comun, Michael Jackson se bucura deja de recunoaștere înainte de a împlini zece ani, trecând apoi la statutul de Megastar. La 25 iunie 2014 se împlinesc cinci ani de la moartea prematură a artistului.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVĂ

S-a născut la 29 august 1958, fiind al șaptelea copil într-o familie de 11 membri. La 11 ani, era deja superstar. Împreună cu frații săi mai mari — Jackie, Tito, Jermaine și Marlon — făcea parte din grupul Jackson 5.

În 1971, își începe cariera solo, în timp ce era încă membru al grupului. Având o voce deosebită, Michael și-a condus frații la câștigarea concursurilor locale de talente și la un contract de înregistrări cu casa de producții Motown. În 1976, familia Jackson a semnat un contract cu Epic unde au continuat să scoată hit după hit.

Doi ani mai târziu, în 1978, Michael a realizat, alături de Diana Ross, filmul "The Wiz", o variantă afro-americană a "Vrăjitorului din Oz". Cu acest prilej, l-a cunoscut pe producătorul Quincy Jones, cu care a colaborat la realizarea proiectului solo, "Off The Wall", la care au participat și Stevie Wonder și Paul McCartney. Albumul, lansat, în 1979, a fost vândut în 10 milioane de exemplare și recompensat cu discuri de platină.

 

Deși era greu de crezut că un asemenea succes poate fi reeditat, lansarea albumului "Thriller" (1982) a depășit toate genurile de recorduri. S-a vândut în mai mult de 50 de milioane de exemplare (mai mult decât oricare album de dinaintea sa), a avut un număr record de șapte hituri de Top 10 și a stat un timp record de 37 de săptămâni pe prima poziție a clasamentului. Rămâne cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor. În același an, Michael a câstigat opt premii Grammy, un număr nemaiîntâlnit până atunci.Foto: (c) www.fanpop.com

La începutul anilor '80, el a devenit o figură dominantă în muzica pop și primul artist afroamerican la MTV. Popularitatea înregistrărilor lui video, difuzate la MTV — cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" și "Thriller" — au transformat suportul muzical într-o formă de artă și un instrument de promovare. Cea mai mare parte a succesului "Thriller" se datora unui lucru nou, numit "videoclip". Înregistrări precum 'Black or White' și 'Scream' l-au făcut pe Michael Jackson cunoscut în întreaga lume.

 

Michael Jackson a adunat și a donat milioane de dolari, prin intermediul turneului "Dangerous World Tour", ajutând 39 de organizații de caritate. La sfârșitul anilor '80, a luat cu asalt premiile industriei muzicale. Următoarele albume, "Bad" (1987) și "Dangerous" (1991) s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea.

 

 

Michael a intrat în istorie și cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa lui Michael de la Neverland din Santa Ynez, California, și a fost cel mai urmărit program de televiziune din 1993, cu cei 100 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

În plină glorie, el s-a confruntat, în 1993, cu acuzații de pedofilie. Ancheta penală a fost închisă din cauza lipsei de dovezi, iar Jackson nu a fost pus sub urmărire penală.

Foto: (c) www.fanpop.com

În 1994, Michael a surprins lumea întreagă. S-a căsătorit cu Lisa Marie Presley, fiica regelui muzicii rock'n'roll — Elvis Presley. Căsătoria celor doi a durat mai puțin de doi ani.

În 1995, Michael a lansat "HIStory Past, Present and Future Book I", un dublu album ce cuprindea 15 hituri din albumele anterioare și 15 melodii noi. Albumul a fost înregistrat cu cea mai modernă tehnologie audio dolby. Până în ianuarie 1996, albumul primise șase discuri de platină în SUA.

A urmat, în 1997, lansarea albumului "Blood on The Dance Floor: History in The Mix". În noiembrie 1996, s-a căsătorit din nou. De această dată, a ales-o pe Deborah Rowe, o asistentă. În februarie 1997, soția sa a născut primul lor copil, un băiețel numit Prince Michael Joseph Jackson Jr. Un an mai târziu, a urmat nașterea fetiței Paris-Michael Katherine Jackson. S-a despărțit la scurt timp de Deborah și a ales o altă mamă-surogat pentru a da naștere celui de-al treilea copil al său, poreclit Blanket.

În 2001, apare ''Invincible'' — considerat a fi un album de excepție. În martie 2009, Jackson a anunțat că începând cu 8 iulie, va susține un turneu de 10 concerte — mai târziu adăugându-se încă 40 — intitulat: ''This Is It''. Concertele urmau să înceapă în Arena 02 din Londra. El a explicat "Vreau doar să spun că acestea vor fi ultimele mele concerte în Londra. Când spun ultimele, vorbesc serios", adăugând că "ultima cortină va cădea". Însă la 25 iunie, Megastarul a murit în locuința sa din Los Angeles, la doar 50 de ani.

Michael Jackson a vândut, în timpul vieții, în jur de 750 de milioane de discuri, care, adăugate celor 13 premii Grammy pe care le-a obținut, fac din el cea mai de succes vedetă din toate timpurile.

Concerte în România
La 1 octombrie 1992, peste 70 000 de oameni au trăit clipe de fericire și emoție până la lacrimi, cu prilejul primului concert susținut, până în acel moment în România, de un star american. Michael Jackson a încântat miile de fani veniți la București, din toată țara, cu vraja irezistibilă a talentului și strălucirii sale. Concertul Megastarului a avut loc la Stadionul Național și au asistat la show peste 100 000 de oameni, iar alte câteva mii au stat pe lângă stadion. Concertul a fost deschis de celebra trupă de tehno-pop-rap SNAP, care a electrizat marea de oameni, timp de aproape o oră. Apoi Michael Jackson a apărut pe scenă, încremenind și fixând mulțimea. Momentul de liniște, care a creat fanilor o stare de tensiune ridicată, a fost urmat de un spectacol plin de muzică, efecte speciale, lasere, dans, imagini video, care a transformat sufletele celor prezenți. Fanii au plâns, au țipat, au aprins brichete și-au dat mâinile pe melodiile pline de emoție și mesaj ale artistului — ''Smooth Criminal'', ''Beat It'', ''Billie Jean'', ''Thriller'', ''I Just Can't Stop Loving You'', ''Black or White'', ''Heal The World''.Michael Jackson în timpul concertului din cadrul turneului ''Dangerous'', susținut la București. 1992
Foto: (c) AGERPRES ARHIVĂ

La ora 23.50, concertul s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Imediat după încheierea concertului președintele României Ion Iliescu l-a primit la Cotroceni pe artistul american într-una dintre camerele de protocol și i-a dăruit un trofeu și o uniformă de jandarm. Înainte de plecarea spre Turcia, unde trebuia să susțină următorul concert, artistul a luat parte la filmarea unui clip pe Stadionul Tineretului, alergând alături de 3 000 de polițiști. El a fost de asemenea îmbrăcat în uniformă oficială de polițist.

Michael Jackson a fost primit de președintele Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni. 1992
Foto: (c) Lucian TUDOSE / AGERPRES ARHIVĂ

În ziua de dinaintea concertului, Michael Jackson a făcut o vizită la Leagănul Sf. Ecaterina din București, fiind însoțit de Ion Iliescu. Împreună au tăiat panglica inaugurală a așezământului pentru copii.A fost organizată o conferință de presă, la care a luat parte și premierul Theodor Stolojan, cu prilejul căreia a fost prezentată Fundația ''Heal the World''. Cântărețul a rostit un scurt discurs, pe care l-a încheiat cu formula clasică 'Vă iubesc pe toți!'. Câștigurile spectacolului au fost alocate ''Fundației Heal The World''.Vizita în România a megastarului american; inaugurarea Centrului de Plasament Sf. Ecaterina împreună cu președintele Ion Iliescu.1992
Foto: (c) Sorin LUPȘA / AGERPRES ARHIVĂ

La 14 septembrie 1996, Michael Jackson a venit din nou în România, pentru concertul ''History''. Mii de tineri, din Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania au venit pe stadionul Național din Capitală. Spectacolul a început la ora 19.00 cu un concert de deschidere al celebrului interpret german DJ Bobo, după care la ora 21.00 pe scenă a început show-ul megastarului american.

Michael Jackson a vizitat Centrul de Plasament Sf. Ecaterina din Capitală. 1996
Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES ARHIVĂ

Grandiosul spectacol s-a întins pe durata a opt ore și a rememorat cariera muzicală a artistului. Show-ul a fost organizat cu minuțiozitate, având pe lângă un joc fastuos de lumini și lasere, o navă care a ieșit din podeaua scenei, rememorarea căderii zidului Berlinului, un tanc la scara 1:1, schelete care dansau pe scenă, sicrie care ardeau, petarde și clipuri care au rulat pe ecranul gigantic instalat în spatele scenei.

Michael Jackson în timpul concertului din cadrul turneului HIStory World Tour, 1996
Foto: (c) AGERPRES ARHIVĂ

Michael Jackson în timpul concertului din cadrul turneului HIStory World Tour, 1996
Foto: (c) AGERPRES ARHIVĂ

Michael Jackson, ''prezent'' sub formă de hologramă la Billboard Music Awards 2014
La 19 mai 2014, Michael Jackson a surprins publicul venit la Las Vegas, la Billboard Music Awards, ''renăscând'' sub formă de hologramă și interpretând una dintre piesele de pe albumul său lansat postum. Îmbrăcat cu vestă aurie și pantaloni roșii, holograma regelui muzicii pop a ''interpretat'' ''Slave to the rhythm'', unul dintre cele opt titluri de pe albumul postum ''Xcape''. Coregrafia, extrem de elaborată și asigurată de un grup de dansatori, a reluat mișcările caracteristice ale starului, inclusiv celebrul moonwalk.

 

''Prestația'' lui Michael Jackson, al cărei secret a fost păstrat până în ultimul moment, a necesitat un an de muncă și participarea a 104 artiști și tehnicieni, potrivit organizatorilor. Gala Billboard Music Awards a fost găzduită de hotelul cazinou MGM Grand din Las Vegas.

AGERPRES/ (Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

2014-06-24 10:03:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!