Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

RETROSPECTIVĂ 2017: Reuniuni internaționale

RETROSPECTIVĂ 2017: Reuniuni internaționale

 
 

IANUARIE 
16. — Reuniunea lunară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfășurată la Bruxelles, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda europeană în primul semestru al acestui an, printre care Vecinătatea Uniunii estică și sudică, implementarea Strategiei Globale a UE și Balcanii de Vest. 
—Summitul Energiei Viitorului (World Future Energy Summit), desfășurat la Abu Dhabi. 
—Forumul Economic Mondial, desfășurat la Davos, în Elveția. 
28. — Reuniunea șefilor de stat și de guvern din Cipru, Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania, desfășurată la Lisabona, pentru discuții neoficiale privind viitorul Uniunii Europene. Printre subiectele discutate, s-au numărat retragerea Regatului Unit din UE, migrația, securitatea și apărarea, precum și noua administrație din SUA, condusă de președintele Donald Trump. 
31. — Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia au fost discutate probleme privind tirul iranian de rachetă cu rază medie. Statele Unite au cerut consultări de urgență, după ce ambasadorul Israelului la ONU a chemat Consiliul de Securitate să acționeze.

FEBRUARIE 
3. — Summit-ul European al șefilor de stat și de guvern din statele UE, desfășurat la Malta, în cadrul căruia s-a convenit asupra unui plan în zece puncte pentru stăvilirea afluxului de migranți care vin în Europa, pornind de pe coastele Libiei. 
6. — Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană (UE) s-au reunit la Bruxelles, pentru a discuta despre deteriorarea situației din estul Ucrainei și despre sprijinul pe care UE își dorește să-l acorde Libiei, pentru a reduce migrația și pentru a sprijini guvernul libian de uniune națională. 
15. — Reuniunea miniștrilor apărării din NATO, desfășurată la Bruxelles, fiind prima întâlnire la care a participat echipa noii administrații americane condusă de secretarul apărării, James Mattis. (15-16) 
16. — Sesiunea plenară a Parlamentului European, desfășurată la Strasbourg, în cadrul căreia a fost adoptat, cu o largă majoritate de voturi, noul regulament Schengen, care prevede că toți cetățenii Uniunii Europene și din state-terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate. 

Sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, Franța

MARTIE 
9. — Reuniunea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară (9-10); Donald Tusk a fost reales președinte al Consiliului European. 
21. — Seminarul de transformare al NATO (NTS), cea mai mare conferință anuală a Alianței Nord-Atlantice, a avut loc la Budapesta. 
22. — Reuniunea miniștrilor de externe din 68 de țări, desfășurată la Washington, pentru a conveni asupra pașilor de urmat în lupta împotriva organizației jihadiste Statul Islamic. Aceasta a fost prima reuniune de acest fel a coaliției militare conduse de SUA de la alegerea președintelui american Donald Trump, în noiembrie 2016. Reuniunea a fost găzduită de secretarul de stat american, Rex Tillerson. 
25. — Reuniunea liderilor celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie), desfășurată la Roma, pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar. În cadrul reuniunii, liderii și-au reînnoit angajamentul european, într-o declarație solemnă, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului, unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957. Au convenit ca în următorul deceniu să ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor europeni, mai ales în ceea ce privește securitatea și dimensiunea socială. 
31. — Reuniunea miniștrilor de externe din țările membre ale NATO, desfășurată la Bruxelles, în cadrul căreia s-a discutat despre cheltuielile de apărare. La reuniune, a participat pentru prima dată secretarul de stat american, Rex Tillerson.

APRILIE 
3. — Reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene (UE), desfășurată la Luxemburg, în cadrul căreia a fost finalizat un document privind strategia pentru viitoarea politică în conflictul din Siria. Documentul face apel la încetarea războiului printr-o tranziție politică, la întărirea opoziției politice, ajutor umanitar pentru sirienii vulnerabili, consolidarea societății civile pentru sprijinirea democrației și întărirea rezistenței populației siriene. 
5. — Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE), desfășurată la Strasbourg, în cadrul căreia s-au adoptat, cu o largă majoritate, prioritățile PE în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relația comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar. Eurodeputații au adoptat, cu 516 voturi pentru și 133 contra, o rezoluție ce stabilește mai multe ''linii roșii'' de respectat în negocierile cu Londra. 
10. — Reuniunea miniștrilor de externe din G7, grupul statelor industrializate, desfășurată în orașul Lucca din regiunea italiană Toscana. (10-11) 
11. — Reprezentanții celor 27 de state membre ale UE, fără Marea Britanie, au avut, la Bruxelles, o primă reuniune pentru discutarea liniilor directoare privind negocierea Brexitului, întâlnire la care s-a constatat un "consens solid" privind strategia abordării negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. 
29. — Liderii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie), s-au reunit la Bruxelles, la un summit dedicat negocierii Brexitului, au aprobat liniile directoare ale acestor tratative, care schițează poziția ce va fi susținută de negociatorii europeni la discuțiile cu guvernul britanic, precum și obiectivele care vor fi urmărite de blocul comunitar în cadrul acestor negocieri. 

MAI 
17. — Reuniunea șefilor de Stat Major ai țărilor membre în NATO, la sediul alianței de la Bruxelles. Oficialii militari au discutat despre modalitățile care să accentueze rolul NATO în lupta împotriva terorismului.

IUNIE 
15. — Reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, desfășurată la Luxemburg, în cadrul căreia au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. La reuniune a participat și directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde. 
19. — Reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, desfășurată la Luxemburg, în cadrul căreia oficialii au anunțat că UE poate impune sancțiuni economice oricărei persoane sau entități care atacă rețele informatice ale statelor membre ale blocului comunitar. 
22. — Reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles. (22—23) 
29. — Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles. Reuniunea a inclus sesiuni dedicate descurajării nucleare, repartiției echitabile a responsabilităților în domeniul securității, posturii de apărare și descurajare, combaterii terorismului, cooperării NATO-UE, precum și o întâlnire dedicată Afganistanului.

IULIE 
2. — Summitul G5 Sahel, desfășurat la Bamako, în Mali, cu participarea președintelui francez, Emmanuel Macron, care a promis că va ajuta statele grupului (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă preconizată. Șeful statului francez le-a cerut în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor. 
7. — Summitul G20 al statelor industrializate și puterilor emergente, desfășurat la Hamburg, în Germania, în prezența a numeroși lideri, inclusiv președintele SUA, Donald Trump. (7-8) 
17. — Reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, în cadrul căreia au convenit să treacă pe lista UE cu sancțiuni 16 noi membri ai regimului sirian, pentru ''rolul lor în dezvoltarea și folosirea de arme chimice împotriva populației civile''. 

SEPTEMBRIE 
7. — Reuniunea miniștrilor apărării din UE, desfășurată la Tallin, Estonia. (7-8) 
16. — Reprezentanții a peste 30 de țări s-au reunit la Montreal, pentru a discuta punerea în aplicare a Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. 
29. — Lideri din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit în capitala Estoniei, Tallinn, pentru a discuta despre viitorul Europei în era digitală și despre modul cum poate rămâne blocul comunitar competitiv la nivel global, în contextul unor progrese tehnologice constante.

OCTOMBRIE 
16. — Reuniunea miniștrilor de externe din țările Uniunii Europene, desfășurată la Luxemburg. În cadrul reuniunii, oficialii și-au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor președintelui american, Donald Trump, și au cerut Congresului Statelor Unite să nu impună din nou sancțiuni împotriva Teheranului. 
23. — Reuniunea miniștrilor muncii și ai afacerilor sociale din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată la Luxemburg, în cadrul căreia au dat undă verde pentru semnarea unei declarații a drepturilor sociale care trebuie respectate în întreg blocul comunitar.

NOIEMBRIE 
8. — Miniștrii apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO) s-au reunit la Bruxelles, pentru a discuta despre întărirea misiunii Alianței în Afganistan, revizuirea structurii de comandă a organizației ca răspuns la amenințările rusești și despre criza nord-coreeană. Oficialii au aprobat recurgerea la tacticile de război cibernetic în operațiunile Alianței, o nouă etapă în consolidarea capacității sale de "descurajare" a Rusiei. De asemenea, au aprobat o reconfigurare a "structurii de comandă" a Alianței, reînființând un centru de supervizare a Atlanticului de Nord, la fel ca în timpurile Războiului rece. (8-9) 
13. — Al 31-lea summit anual al Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), desfășurat în Filipine, la Manila. (13-14) 
17. — Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în UE, desfășurat la Goteborg, în Suedia. Evenimentul a reunit șefi de stat și de guvern din statele membre ale UE, parteneri sociali și a cuprins o sesiune plenară introductivă și trei sesiuni tematice: accesul pe piața forței de muncă, situația pieței forței de muncă și tranziția dintre locurile de muncă pe piața muncii. 
28. — Cea de-a 28-a reuniune a Conferinței Cartei Energiei, eveniment care a reunit lideri și reprezentanți ai ministerelor de resort din statele membre și observatoare, alături de mai multe organizații regionale și internaționale, desfășurată la Ashgabat, Turkmenistan. (28-29) 

Al 31-lea summit al ASEAN, Manila, Filipine

DECEMBRIE 
8. — Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia s-a dezbătut decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. Reuniunea a fost cerută de opt din cele 15 țări care fac parte din Consiliul de Securitate: patru țări europene (Suedia, Franța, Italia și Marea Britanie), două sud-americane (Bolivia și Uruguay) și două africane (Egipt și Senegal).

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Andreea Onogea)

2017-12-12 09:21:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi