Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

CM Rusia 2018: Cupa Mondială de fotbal din Elveţia - 1954

CM Rusia 2018: Cupa Mondială de fotbal din Elveţia - 1954

CM Rusia 2018: Cupa Mondială de fotbal din Elveţia - 1954
 

Turneul final al Cupei Mondiale din 1954 a fost organizat de Elveţia, între 16 iunie şi 4 iulie 1954.

Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost divizată în Republica Federală Germania (RFG) şi Republica Democrată Germană (RDG). RFG a fost câştigătoarea surpriză a ediţiei din 1954, revenind de la două goluri în faţa Ungariei într-o finală denumită "Miracolul de la Berna", potrivit site-ului FIFA, www.fifa.com. Ungaria, formaţie care îi avea în componenţă pe celebrii Puskas, Kocsis, Hidegkuti şi Czibor, era marea favorită a competiţiei. Ungaria câştigase în 1952 titlul olimpic la Helsinki şi învinsese pe Wembley cu un incredibil 6-3 reprezentativa Angliei, în noiembrie 1953.

Austria a primit medalia de bronz, iar Uruguay a ocupat locul al patrulea. Selecţionata României a absentat şi de această dată.

În calificări s-au înscris 45 de echipe. Dintre ţările europene cu fotbal semnificativ, Uniunea Sovietică nu a participat, la fel ca în ediţia din 1950. Ungaria, echipa momentului, nu a mai fost nevoită să joace play-off-ul, pentru că Polonia s-a retras din competiţie. Coreea de Sud şi Japonia au luat şi ele parte la calificări, dar numai prima din ele a reuşit să se califice la turneul final din Elveţia. Coreenii, aflaţi în plin război civil, şi japonezii au jucat meciul de departajare. Pentru prima dată în istoria CM, s-au desfăşurat preliminarii şi în America de Sud.

La turneul final din Elveţia au participat 16 echipe naţionale din patru confederaţii. Pe lângă Coreea de Sud din Asia, au mai ajuns la turneul final două echipe din America de Sud (Brazilia şi Uruguay), una din America de Nord (Mexic) şi 12 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania de Vest, Italia, Iugoslavia, Scoţia, Turcia şi Ungaria).

Cele 26 de meciuri ale competiţiei s-au disputat pe şase stadioane: La Pontaise din Lausanne, Charmilles din Geneva, Wankdorf din Berna, Hardturm din Zürich, St. Jakob Park din Basel şi Comunale di Cornaredo din Lugano.

Au fost alcătuite grupe de câte patru echipe. În prima grupă s-au aflat Brazilia, Iugoslavia, Franţa şi Mexic. Grupa a doua a fost formată din Ungaria, RFG, Turcia şi Coreea de Sud. Grupa a treia a reunit reprezentativele din Uruguay, Austria, Cehoslovacia şi Scoţia. Din a patra grupă au făcut parte Elveţia, Anglia, Italia şi Belgia.

Ungaria era neînvinsă de 31 de meciuri şi marcase 25 de goluri până la finală, opt dintre ele chiar în poarta Germaniei, în faza grupelor, în victoria cu 8-3. Maghiarii erau siguri de victorie.

Marea finală s-a disputat la 4 iulie 1954, pe stadionul Wankdorf din Berna. Au fost prezente în tribune circa 60.000 de persoane. Ungaria, marea favorită a turneului final, antrenată de Guzstav Sebes, a deschis scorul prin Ferenc Puskas în minutul 6, majorându-şi avantajul două minute mai târziu, graţie golului înscris de Zoltan Czibor. RFG, pregătită de Sepp Herberger, şi-a revenit, reuşind să marcheze de trei ori: prin interul dreapta Max Morlock în minutul 10 şi prin extrema dreaptă Helmut Rahn (min. 18 şi 84).

În cele 26 de partide disputate la turneul final din Elveţia, s-a înscris de 140 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 5,4 goluri pe meci, menţionează www.fifa.com. A fost cea mai prolifică competiţie mondială de fotbal din istorie, din punctul de vedere al numărului de goluri marcate.

Ungaria este ţara cu cele mai multe goluri înscrise într-o Cupă Mondială - 27, pe parcursul Campionatului din 1954. Nemţii au marcat 25 de goluri, iar austriecii - 17. Au existat şi trei echipe care nu au reuşit să bifeze nicio reuşită la acel turneu final: Cehoslovacia, Scoţia şi Coreea de Sud. Coreenii au reuşit şi performanţa negativă de a încasa 16 goluri în doar două partide.

În acelaşi an, în sferturile de finală, Austria învingea Elveţia cu 7-5, scor care a adus recordul de goluri marcate într-un singur meci din Cupa Mondială.

Golgheterul Cupei Mondiale din 1954 a fost maghiarul Sandor Kocsis, care a reuşit să înscrie de 11 ori. Pe locul secund, s-au clasat elveţianul Sepp Huegi, austriacul Erich Probst şi germanul Max Morlock, fiecare din aceştia marcând şase goluri.

Numărul total de spectatori prezenţi în tribune la CM 1954 a fost de 768.607, menţionează sursa citată.

AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook

2018-05-27 11:57:53
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi