Fii la curent cu toate noutatile!

Facebook Twitter Rss
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Rossenberg Alfred 

Reclama TV Vocea Romaniei 

 

 

 

 

Home »

Declarație în dosarul Referendumului: Ni s-a spus să completăm datele celor pe care nu îi găsim acasă

Declarație în dosarul Referendumului: Ni s-a spus să completăm datele celor pe care nu îi găsim acasă

 

Simona Preduț, inculpată în dosarul Referendumului, a declarat vineri în fața judecătorilor instanței supreme că li s-a spus să prezinte liste cu persoanele care nu se află în țară și să completeze datele și CNP-urile acestora la votul pentru demiterea președintelui din 29 iulie 2012.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

Simona Preduț a spus că este membru al PNL și a fost propusă să facă parte din comisiile electorale de către Dan Stana, împreună cu care a participat în iunie 2012 la o ședință în Piatra Olt, la care au participat primarul și viceprimarul comunei, membri ai USL.

"Am primit de la Costinel Diță o listă cu numele și CNP-urile unor persoane care urmau să voteze cu urna mobilă. Când mi-a fost înmânată lista era prezent și Marius Preduț și un al membru al secției de votare, Marian Florescu. I-am dat lui Costinel Diță mai multe nume cu persoane plecate din țară. Ne-a spus că pentru persoanele pe care nu le găsim acasă să completăm datele și CNP-urile. Nu știu cine a băgat voturile în urnă", a declarat Preduț.

Ea a mai povestit că la finalul zilei s-a constatat că voturile din urnă sunt mai multe decât persoanele care au votat, prin urmare cineva de la secția de votare a semnat pentru a fi totul egal.

"Eu am dedus că doamna președinte de secție a luat această decizie, ca cineva să semneze în numele unor persoane, pentru a se realiza o egalitate semnături-voturi. Nu știu cine a falsificat, că nu eu sau Marius Preduț, sau Constanța Triță, care se afla la masa președintelui. Eu nu am observat când s-au introdus voturi suplimentare în urnă", a mai spus Simona Preduț.

Soțul acesteia, Marius Preduț, condamnat cu suspendare pentru fraudă electorală, a spus vineri că a fost sunat cu o săptămână înainte de referendum de consilierul PSD la Piatra Olt, Costinel Diță, pentru a fi convocat la o ședință care a avut loc cu câteva zile înaintea Referendumului.

În cadrul acestei ședințe li s-a spus ca toți cei care se află în străinătate să fie trecuți pe listele suplimentare.

În ziua referendumului, împreună cu soția sa s-au deplasat la persoanele care se aflau pe o listă tipărită, primită de la Costinel Diță, și acolo unde nu găseau pe nimeni acasă, votau pentru ei.

Vicepremierul Liviu Dragnea, inculpat în acest dosar, nu a fost prezent la termenul de vineri de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Marius și Simona Preduț, cei doi inculpați din dosarul fraudării referendumului care și-au recunoscut vinovăția, au fost condamnați pe 27 ianuarie de magistrații ÎCCJ la câte un an și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

De asemenea, instanța a decis desființarea parțială a listei electorale de la secția de votare 105 din Piatra-Olt, precum și anularea a opt buletine de vot pe numele: Liuță Raul Costache, Gina Dobeanu, Elisabeta Prodan, Daniel și Geanina Pițigoi, Alin Florin Rad, Daniela și Marinel Durbacă.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Marius și Simona Preduț au fost condamnați cu suspendare, cu un termen de 3 ani și șase luni sub supraveghere, având în vedere faptul că aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Astfel, la un termen anterior al procesului, avocatul lui Marius Preduț a invocat faptul că acesta "a fost instigat și constrâns" să fraudeze listele electorale de către conducerea localității unde acesta domiciliază.

De asemenea, avocatul a mai spus că nivelul slab de instruire din mediul rural și necunoașterea legii favorizează acest gen de infracțiune.

Marius și Simona Preduț au fost membri în Biroul Electoral al secției de votare 105 în orașul Piatra Olt, ei fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)

2014-02-28 18:50:00
AGERPRES
 

Accesari

Au fost vizite din data de 01.12.2006

Da o nota acestei stiri

  •  
0 voturi